Οι φυσικές λιπαρές ουσίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά. Όμως από τον εικοστό αιώνα ένα νέο είδος λιπαρών με μπόλικη χημεία, τα τρανς λίπη ή αλλιώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια, κατέληξε στο πιάτο μας και καθιερώθηκε στη διατροφή μας. Όπως αποδείχτηκε, είναι πολύ χειρότερα από τα ζωικά λίπη και συνδέονται με θανατηφόρα νοσήματα. Αν γνωρίζεις πού βρίσκονται, μπορείς να τα αποφύγεις.

Φυσικά και πειραγμένα λιπαρά

Οι κλασικές λιπαρές ουσίες προέρχονται από φυσικές ζωικές και φυτικές πηγές. Όπως αναλύει η ειδική παθολόγος Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, καθημερινά επιλέγουμε να καταναλώσουμε:
Τα (βλαπτικά για την υγεία) κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο ζωικό βούτυρο και τα λοιπά ζωικά προϊόντα. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι σε θερμοκρασία δωματίου έχουν στερεά μορφή.
Τα (ευεργετικά για την υγεία) ακόρεστα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι ρευστά.

Υπάρχουν όμως και πιο…προχωρημένα φυτικά έλαια.

Γερμανική έμπνευση και εξέλιξη

Η νέα κατηγορία… πειραγμένων λιπαρών είναι τα τρανς λιπαρά, ή αλλιώς υδρογονωμένα λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά είναι παραλλαγές των ακόρεστων φυτικών λιπών, που έχουν τροποποιηθεί χημικά για να βελτιωθούν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι (με τη βοήθεια της χημείας) χαλάνε δυσκολότερα, βοηθούν τις τροφές να μένουν περισσότερο φρέσκιες, δίνουν καλύτερη γεύση με λιγότερο λιπαρή αίσθηση, κάνουν πιο εύθριπτη τη ζύμη και δένουν καλύτερα με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Παρεμπιπτόντως, κάνουν και τις τροφές πιο δύσπεπτες. Από το 1902 που τα εξέλιξε ο βραβευμένος στην πατρίδα του Γερμανός χημικός Wilhelm Normann και τα παρουσίασε ως κατοχυρωμένη εφεύρεση, τα υδρογονωμένα λίπη υιοθετήθηκαν μαζικά από την βιομηχανία τροφίμων ως μαργαρίνες. Βέβαια τα πειράματα συνεχίστηκαν. Το υδρογονωμένο βαμβακέλαιο, αφού πέρασε πολύ σύντομα από την αμερικανική σαπωνοποιία, χάρη σε έναν άλλο Γερμανό χημικό, τον Edwin Cuno Kayser, κατέληξε το 1911 και στα τρόφιμα ως «συνθετικό λαρδί» (https://kb.osu.edu/dspace/handle/1811/34747). Σειρά πήρε η υδρογόνωση του σογιέλαιου, του αραβοσιτέλαιου, του ηλιέλαιου, του φοινικέλαιου και του λαδιού της καρύδας, μια χημική επεξεργασία που επέτρεψε να δημιουργηθεί μια αγορά ανθυγιεινών μαγειρικών λιπών με χαμηλό κόστος.

Πού κρύβονται;

Όπως εξηγεί η κα Μοσχοβάκη, σήμερα τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε…

Για να διαβάσετε τη συνέχεια, πατήστε ΕΔΩ

 

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here