Σε φάση κορύφωσης εισέρχεται η εποχική δραστηριότητα του ιού της γρίπης. Οκτώ θάνατοι, από την εποχική γρίπη, καταγράφηκαν στην Ελλάδα, ενώ 39 άτομα εισήχθησαν στην εντατική, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του νέου έτους.

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, θεωρώντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη ακόμη και τώρα.

Σύμφωνα με το Iatronet. gr, μέσα σε μία εβδομάδα, την πρώτη του Ιανουαρίου, προστέθηκαν οκτώ νεκροί στη μακάβρια λίστα, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ιού να ανέρχεται σε οκτώ.

Όλοι χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ εμβολιασμένοι ήταν μόνον οι δύο.

Πρόκειται για επτά άνδρες και μία γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 58 έως 86 έτη και μέση ηλικία τα 74 έτη. Και στα οκτώ αυτά κρούσματα απομονώθηκε ιός τύπου Α. Στις επτά περιπτώσεις έγινε υποτυποποίηση και βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν καταγραφεί 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που όλα νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο ιός Α (Η3Ν2) είναι το στέλεχος που επικρατεί φέτος και έχει δύο χαρακτηριστικά: προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα, ενώ ο πανδημικός Η1Ν1 προσέβαλε νεότερους. Έχει ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα, με πιο χαμηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έντονη καταβολή και ξηρό βήχα.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν ότι η δραστηριότητα του ιού είναι σε ανοδική φάση και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο.

Το 12% των επισκέψεων στο γιατρό και στο νοσοκομείο για κάθε λόγο αφορά ασθενείς με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Θετικά

Περισσότερα από τα μισά (52,9%) «ύποπτα» δείγματα που στέλνονται από τους γιατρούς για εργαστηριακή ανάλυση βγαίνουν θετικά στη γρίπη.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ.gr, συνολικά έχουν καταγραφεί 39 σοβαρά κρούσματα γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 28 άνδρες και 11 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 89 έτη. Το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α.

Τα 29 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα, υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών το σύνολο βρέθηκε να ανήκει στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 36 (92,3%) από τα 39 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 6 (16,7%).

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, θεωρώντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη ακόμη και τώρα.

Υπενθυμίζουν πως κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης πρέπει να γίνεται έγκαιρη χορήγηση αντι-ιϊκών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Euronews: Η επιδημία της εποχιακής γρίπης «γονατίζει» τα εθνικά συστήματα υγείας σε χώρες της Ευρώπης.

Στη Γαλλία η κατάσταση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών έφτασε σε οριακό σημείο.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα.

Μεταξύ άλλων, όπως είπε η υπουργός Υγείας, θα αναβληθούν τα μη επείγοντα χειρουργεία, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

«Παραμένουμε σε κινητοποίηση, απαιτείται διαρκής ενημέρωση. Τα νοσοκομεία σήμερα αντιμετωπίζουν μια τεταμένη κατάσταση. Βρίσκονται στα όριά τους και εμείς αντιμετωπίζουμε αυτήν την πίεση με την εφαρμογή των μέτρων που λάβαμε», τόνισε η Μαρισόλ Τουρέν, μετά την σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο των Ηλυσίων για το θέμα.

Στη Βρετανία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα υπό κατάρρευση, γεγονός που προκαλεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Στην Αγγλία 23 νοσοκομεία βρίσκονται σε «μαύρο συναγερμό» και ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν στο εξής την ασφάλεια των ασθενών.

Μάλιστα αποφασίστηκε να αναβληθούν χειρουργεία για καρκίνους ή αποφασίστηκε να εξετάζονται ενήλικες σε παιδιατρικές κλινικές.

Μια ασθενής δηλώνει συγκλονισμένη:

«Φοβήθηκα τόσο πολύ, ήθελα μόνο να γυρίσω σπίτι μου. Δεν υπήρχε καμιά φροντίδα, τίποτε απολύτως. Ζητούσες βοήθεια αλλά δεν σου την παρείχαν. Έβλεπες ανθρώπους να προσπαθούν να σηκωθούν από το κρεβάτι, προφανώς καταβεβλημένοι, και ουδείς τους πρόσεχε», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για κατάρρευση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και στην Ισπανία μιλούν τα ΜΜΕ της χώρας, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων γρίπης.

Αυξημένη περιστατικά εποχικής γρίπης καταγράφονται και στην Ελλάδα.

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν, μόνο σε ένα 24ωρο, ξεπέρασε τους 400.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.