Το Πάρκο κατά το… παρελθόν

Στην εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη διαχείριση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης.

Μισοξεραμένες, βρώμικες λίμνες, απότιστα δέντρα, ξερόχορτα παντού, σκουπίδια γύρω από κάθε κάδο ήταν η τραγική «εικόνα» που κυριαρχούσε, προσφάτως, – στο περίπου 1000 στρεμμάτων πάρκο, μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας και μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την Ομόνοια – αποτέλεσμα της τραγικής υποχρηματοδότησής του.

Αυτές τις ημέρες η κατάσταση εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, καθώς έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός των λιμναίων υδάτων, έχει ελεγχθεί η κατάσταση των 100 φωτοβολταϊκών που έχουν τοποθετηθεί για τον φωτισμό, ενώ έγινε και η αποκομιδή των απορριμμάτων από τον χώρο του πάρκου.

Για να καταλάβετε το μέγεθος του, το «Hyde park» στο Λονδίνο είναι 1.420 στρέμματα ενώ ο Εθνικός κήπος στην Αθήνα είναι μόλις… 158. Εκτός από άφθονο πράσινο, το πάρκο έχει έξι τεχνητές λίμνες, στις οποίες το νερό ανακυκλώνεται με ειδικό κανάλι.

Αρμοδιότητες και ευθύνη του πάρκου, που βρίσκεται ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, είχαν γίνει μπαλάκι τα τελευταία χρόνια μεταξύ των φορέων και του υπουργείου Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την πλήρη εγκατάλειψη, η οποία αποτυπωνόταν από σωρούς σκουπιδιών, απότιστα δέντρα, ενώ για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι οι λίμνες είχαν σχεδόν αποξηρανθεί, με τα σκουπίδια να πλέουν αλλά και τον φωτισμό να είναι ανύπαρκτος, καθώς είχε προηγηθεί και διακοπή ρεύματος.

Ακόμα και η ιστοσελίδα του πάρκου είχε εξαφανιστεί!

Για τις ανάγκες του πάρκου έχει εξασφαλιστεί ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, 700.000 ευρώ τον χρόνο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ενώ εγκρίθηκαν και 200.000 από το Πράσινο Ταμείο για το 2017 και 100.000 από την Περιφέρεια.

Παράλληλα υπάρχουν και τα έσοδα από τις μισθώσεις των δύο καφετεριών που φτάνουν περίπου στα 50.000 ευρώ, ενώ θα γίνουν προσπάθειες να μισθωθεί και η τρίτη, η οποία έχει εγκαταλειφθεί και συχνά υφίσταται βανδαλισμούς.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στους χώρους του πάρκου δραστηριοποιείται και επιχείρηση με αντικείμενο που δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία του και σύμφωνα νε δημοσιογραφικές πληροφορίες, χωρίς μίσθωμα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:https://youtu.be/7sbsXqufBVY

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.