«Ο Ηλίας Ψινάκης δεν είναι απλά ένας ανίκανος Δήμαρχος. Είναι πλέον ένας επικίνδυνος Δήμαρχος για τον τόπο μας». Με αυτές τις λίγες λέξεις, που όμως κρύβουν αγανάκτηση και οργή, η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων ζητούν την άμεση παραίτηση του Δημάρχου, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπιθύμητο και άκρως επικίνδυνο ακόμη και για τη σωματική υγεία των πολιτών του Δήμου».

«Προσβάλλει με τη συμπεριφορά του και τις δημόσιες εμφανίσεις του την ηθική και την αξιοπρέπεια κάθε κατοίκου του Βαρνάβα, του Γραμματικού, του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης», αναφέρεται, επίσης στο ψήφισμα που υπογράφουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι…

Κατατέθηκε τελικά, όπως αναμενόταν, το αίτημα 23, τελικώς, δημοτικών συμβούλων του Μαραθώνα (από το σύνολο των 33) με το οποίο ζητείται η πραγματοποίηση συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την έκδοση ψηφίσματος για την παραίτηση του δημάρχου Ηλία Ψινάκη!

Η κίνηση αυτή των Δημοτικών Συμβούλων είναι πρωτοφανής για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα αφού ουδέποτε έχει γίνει προσπάθεια, στο πρόσφατο παρελθόν, τουλάχιστον, να αποπεμφθεί με τέτοιο τρόπο ένας δήμαρχος.

Αξίζει βέβαια να γίνει σαφές ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει το δικαίωμα να παύσει τον δήμαρχο αφού αυτός εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα, δηλαδή από τους πολίτες.

Το γεγονός όμως ότι υπάρχει απόλυτη δυσαρμονία μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων οι οποίοι απηχούν την τοπική κοινωνία και του ίδιου του «πρώτου πολίτη», κάνει σαφές ότι τα περιθώρια για τον κ. Ψινάκη έχουν στενέψει δραματικά, αφού δεν θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Η εντονότατη δυσφορία των αυτοδιοικητικών του Δήμου Μαραθώνα (που περιλαμβάνει τις περιοχές Νέα Μάκρη, Μαραθώνα, Βαρνάβα και Γραμματικό) γίνεται ακόμη πιο σαφής και από το κείμενο του ψηφίσματος το οποίο ζητούν οι 23 να συζητηθεί και να υπερψηφιστεί στη συνεδρίαση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Αυγούστου.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΗΛΙΑ ΨΙΝΑΚΗ

«Ο Δήμος μας βιώνει από το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018 μια ανείπωτη τραγωδία που όμοιά της δεν έχει ζήσει ποτέ στο παρελθόν. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Ο πόνος για την απώλεια ψυχών δεν μπορεί να μετριαστεί.
Ωστόσο, όλοι εμείς που εκπροσωπούμε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι τους συμπολίτες μας στο ανώτατο όργανο διοίκησης του Δήμου, έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε αποκλειστικά το δικό τους συμφέρον και να τους προστατεύουμε από κάθε είδους απειλή. Και, δυστυχώς, αποτύχαμε.
Αφήσαμε το Δήμο μας ανοχύρωτο και έρμαιο στα χέρια ενός Δημάρχου που, πλέον, δεν αποδεικνύεται μόνο εξαιρετικά ανίκανος και επικίνδυνος για την πόλη μας, αλλά προσβάλλει με τη συμπεριφορά του και τις δημόσιες εμφανίσεις του την ηθική και την αξιοπρέπεια κάθε κατοίκου του Βαρνάβα, του Γραμματικού, του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης.
Ο Ηλίας Ψινάκης δεν είναι απλά ένας ανίκανος Δήμαρχος. Είναι πλέον ένας επικίνδυνος Δήμαρχος για τον τόπο μας.
Σε μια περίοδο που η πόλη μας χρειάζεται συνετή διοίκηση και οργανωμένο πλάνο, προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια της, να κλείσει πληγές και να διαχειριστεί μια πελώρια αγκαλιά αγάπης που φτάνει καθημερινά από κάθε γωνιά της χώρας έχουμε ανάγκη η συγκεκριμένη διαχείριση να πραγματοποιηθεί από ανθρώπους που πονάνε αυτόν τον τόπο, που νιώθουν τον πόνο και την οδύνη των συμπολιτών μας και που αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης για την τραγωδία που ζήσαμε.
Ο νόμος, καλώς ή κακώς, δεν μας παρέχει τη δυνατότητα οιασδήποτε μορφής καθαίρεσης ενός δημάρχου από τα καθήκοντά του. Βασιζόμαστε στην ευθιξία του, αν μπορεί να τη βρει έστω και την ύστατη στιγμή.
Με το συγκεκριμένο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα καθιστά τον Ηλία Ψηνάκη ανεπιθύμητο και άκρως επικίνδυνο ακόμη και για τη σωματική υγεία των πολιτών του Δήμου μας και τον καλεί να παραιτηθεί από τη θέση του Δημάρχου»!

Οι υπογραφές

Το αίτημα για τη διενέργεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, και κατ’ επέκταση το ψήφισμα για την παραίτηση Ψινάκη, υπογράφουν οι ακόλουθοι δημοτικοί σύμβουλοι (βάσει της σειράς που εμφανίζονται οι υπογραφές τους στο έγγραφο):

Από την παράταξη «Πολίτες» του Ηλία Ψινάκη οι:

Στέφανος Μπαϊρακτάρης, Δήμητρα Κάκκαρη, Αναστασία Ρίζου, Δήμητρα Λαμπαρού, Γιάννης Μπούσουλας, Πέτρος Αλεξανδρής και Αναστασία Παππά (η οποία ανακοίνωσε και την ανεξαρτητοποίησή της).

Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας οι:

Στέργιος Τσίρκας, Βασίλης Δελαγραμμάτικας, Νικόλαος Χατζηγιάννης (επικεφαλής των παρατάξεων «Ενωμένη Πολιτεία», «Δύναμη Πολιτών», «Νέα Εποχή») και οι Σταματία Μυλωνά, Καλλιόπη Πατεράκη, Κώστας Λάσκος, Βαγγέλης Σωτηρίου, Μάνος Γεωργάτος, Αλέξανδρος Αστρινάκης και Χρήστος Στάμος.

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι:

Κωνσταντίνος Τσίρκας, Σταυρούλα Δρακοπούλου, Αλέξανδρος Σόμογλου, Αδάμ Μεγαγιάννης, Βασιλική Σταυρακοπούλου και Σπύρος Λιβαθηνός.

Το αίτημα για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την αναγκαιότητα της παραίτησης του Ηλία Ψινάκη συνυπογράφει με δική της επιστολή και η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα», δια του επικεφαλής της, Νίκου Στεφανίδη.

Ποιοι δεν υπογράφουν

Από το έγγραφο που πρωτοκολλήθηκε το πρωί της Δευτέρας στον Δήμο Μαραθώνα, απουσιάζουν τα εξής ονόματα δημοτικών συμβούλων:

Των τριών εναπομεινάντων αντιδημάρχων (μετά τις παραιτήσεις του κ. Τσουπρά και της κας Λαμπαρού) και δημοτικών συμβούλων της δημοτικής κοινότητας Μαραθώνα Βάιου Θανασιά, Γιάννη Ζαγάρη και Γιώργου Νησιώτη.
Των δύο Δημοτικών συμβούλων της δημοτικής κοινότητας Βαρνάβα, Πέτρου Στάμου (της παράταξης «Πολίτες» του Ηλία Ψινάκη) και της ανεξάρτητης Βάσιας Αναστασίου.
Του Δημοτικού Συμβούλου της δημοτικής κοινότητας Γραμματικού, Γιώργου Κοροβέση.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι υπογραφές των συγκεκριμένων Δημοτικών Συμβούλων δεν περιλαμβάνονται στο αίτημα των 23 δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να υπερψηφίσουν το αίτημα, κάτι το οποίο θα γίνει σαφές στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί, ότι η απουσία υπογραφής από το αίτημα σύγκλισης του δημοτικού συμβουλίου δεν ισοδυναμεί με ψήφο και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η δημόσια τοποθέτηση των έξι δημοτικών συμβούλων κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2014, ο κ. Ψηνάκης είχε εκλεγεί, από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 53,55% και η παράταξή του είχε εκλέξει 20 Δημοτικούς Συμβούλους.

Στην εισαγγελέα την Τρίτη

Πέρα από τις αυτοδιοικητικές εξελίξεις πάντως ο, ακόμη, δήμαρχος Μαραθώνα έχει κληθεί να καταθέσει την Τρίτη στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί, με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, η προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια των πυρκαγιών στην ανατολική Αττική.

Δείτε εδώ την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα, την Παρασκευή 3 Αυγούστου, όπως την εξέδωσε ο πρόεδρος του σώματος, Αιμίλιος Ρείσογλου:

Πηγή

 

 

 

 

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.