Σε κλίμα έντασης και συναισθηματικής φόρτισης συνεδρίασε, εκτάκτως, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα, την Παρασκευή, 3 Αυγούστου, με μοναδικό θέμα την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο ζητούν την άμεση παραίτηση του Δημάρχου Ηλία Ψινάκη. «Πολιτική χολέρα» αποκάλεσε τον κ. Ψινάκη, Δημοτικός Σύμβουλος…

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της οργής, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο (31 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης, του Βαρνάβα και του Γραμματικού) εξαπέλυσε βαρύ «κατηγορώ» κατά του Δημάρχου, με αιχμές και σκληρές εκφράσεις και ζήτησε την άμεση παραίτηση του.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της περιοχής που εισέβαλαν μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου επιτέθηκαν λεκτικά, σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, φώναξαν συνθήματα με κυρίαρχο το μακάβριο σύνθημα «Ψινάκη παραιτήσου, το θέλουν οι νεκροί σου», και ζήτησαν την άμεση παραίτηση του Δημάρχου αλλά και όλων των Δημοτικών Συμβούλων…

Σημειώνεται πως η Δημοτική Παράταξη του Ηλία Ψινάκη είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 53,55%.

Ο κ. Ψινάκης επέλεξε να μην παρουσιαστεί στη συνεδρίαση, γεγονός που εξόργισε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι, επιπλέον, ζήτησαν την παραίτηση όλων των υπευθύνων για την τραγωδία…

Περισσότερο λάδι στη «φωτιά», έριξε το τελευταίο «ατόπημα» του Δημάρχου Μαραθώνα που με μια πρωτοφανή απόφαση απαγόρευσε την θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τα έσοδα της οποίας προορίζονταν να πάνε στους πυρόπληκτους…

Με το ψήφισμα που ενέκριναν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ουσιαστικά «εκπαραθύρωσαν» τον Δήμαρχο, τυπικά, όμως, αφού ο δρόμος προβλέπεται μακρύς και ανηφορικός, καθώς προς το παρόν, ο άνθρωπος που ήθελε να κάνει… Χόλυγουντ τον Μαραθώνα, δεν δείχνει καμία διάθεση να παραιτηθεί…

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο θέμα από την ηλεκτρονική σελίδα  «Notioanatolika.gr», όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Κυριολεκτικά έσβησαν το «άστρο» του Ηλία Ψινάκη ο οποίος για τέσσερα περίπου χρόνια προσπάθησε με επικοινωνιακά τερτίπια και μόνο να αντιμετωπίσει τη δύσκολη καθημερινότητα των χιλιάδων δημοτών και κατοίκων του δήμου του, ο οποίος βρίσκεται, δυστυχώς, ουραγός στην ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής. Η αντίδραση του… μάνατζερ στην έκφραση της λαϊκής βούλησης; Αφενός η απουσία του από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφετέρου η άρνησή του να παραιτηθεί!».

Το ψήφισμα αναμένεται να δοθεί τη Δευτέρα στον υπουργό Εσωτερικών, ωστόσο, από μόνο του, δεν μπορεί να απομακρύνει τον κ. Ψινάκη από τη θέση του, αφού ο δήμαρχος εκλέγεται από την λαϊκή βάση.

Η δεδηλωμένη πρόθεση των Δημοτικών Συμβούλων όλων των παρατάξεων, να προχωρήσουν ενωμένοι και συντεταγμένοι προκειμένου ο δήμος να σταθεί ξανά στα πόδια του, μπορεί να εκληφθεί ως μια θετική εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να υπερκεραστούν πολλά εμπόδια και κυρίως αυτό της προηγούμενης παραγράφου…

Ηλίας Ψινάκης: «Δεν φεύγω»

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα αφήνει αιχμές και για πρόσωπα που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης και αρνήθηκαν να αγωνιστούν και να πολεμήσουν την ώρα της μάχης και τους κατηγόρησε για λαϊκισμό: «Την ώρα της μάχης, επέλεξαν την οδό της φυγής και μαζί της τη συμμαχία με τον χωρίς όρια λαϊκισμό», ανέφερε.

Σε εκτενή απάντησή του, δήλωσε ότι δε θα νομιμοποιήσει με την παρουσία του στο συμβούλιο «μια μεθοδευμένη αντισυνταγματική διαδικασία που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, καμία διάταξη και δεν έχει κανένα νομικό προηγούμενο, αλλά στόχο έχει τη διαπόμπευση και την ανθρωποφαγία».

Η πλήρης δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η 23η Ιουλίου 2018 είναι η μέρα που η εμπειρία της εθνικής τραγωδίας σημάδεψε το μέλλον του Μαραθώνα και όλης της Ελλάδας. Είναι η μέρα που αλλάζει τα πάντα και χωρίζει το πριν και το μετά.
Μέχρι το τέλος της ζωής μου θα λογοδοτώ σε αυτούς που απώλεσαν τους δικούς τους ανθρώπους, τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, την αίσθηση της ασφάλειας.
Απέναντι σε μια πρωτοφανή καταστροφή, εργαζόμαστε αδιάκοπα, μέρες και νύχτες, για να φέρουμε το Δήμο, όσο πιο γρήγορα σε μια κανονικότητα. Παίρνουμε δύναμη από την παρουσία και τη στήριξη δεκάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας, πολλοί από τους οποίους είχαν θύματα και απώλειες.
Η χώρα, η ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα ο δήμος μας βίωσε και θα βιώνει για καιρό μια τραγωδία σε κλίμακα, αντίστοιχη ενός πολέμου. Μια από τις πρώτες απώλειες του πολέμου είναι η αλήθεια. Είναι το λιγότερο θλιβερό αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες να εμφανίζονται κάποιοι, μεταξύ των οποίων καιροσκόποι, υπόδικοι και κατάδικοι με μικροπολιτικά και άλλα κίνητρα.
Εκμεταλλευόμενοι το χάος, την οδύνη και τη δίκαιη οργή των πληγέντων, επιδιώκουν διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις, να βάλουν και άλλου είδους «φωτιές» στο Μαραθώνα που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές. Αυτές είναι οι φωτιές του διχασμού.
Είναι όμως και άνθρωποι που ενώ τους δόθηκαν θέσεις ευθύνης, αρνήθηκαν να αγωνιστούν και να πολεμήσουν την ώρα της μάχης. Επέλεξαν την οδό της φυγής και μαζί της τη συμμαχία με τον χωρίς όρια λαϊκισμό.
Σε αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες που προέχει η διαχείριση των συνεπειών αυτής της καταστροφής είναι υπέρτατη η ανάγκη της αλληλεγγύης, της ενότητας και της κοινής προσπάθειας.
Αυτή είναι και η μοναδική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επώδυνες καταστάσεις. Μόνο προβλήματα και εμπόδια θα προκαλέσει η πληγή του διχασμού. Δεν θα ακολουθήσω αυτόν τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο. Δε θα νομιμοποιήσω με την παρουσία μου μια μεθοδευμένη αντισυνταγματική διαδικασία που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, καμία διάταξη και δεν έχει κανένα νομικό προηγούμενο.
Έχει όμως μόνο ένα στόχο: Τη διαπόμπευση και την ανθρωποφαγία. Είναι άδικο, άστοχο και το λιγότερο απρεπές οι συμπολίτες μας που θρηνούν απώλειες ζωών, περιουσιών, και της στοιχειώδους αίσθησης ασφάλειας, να βιώσουν τις συνέπειες πράξεων που τα κίνητρα τους επιβάλλεται να ελεγχθούν.
Η διαχείριση και η αξιοποίηση της έμπρακτης συμπαράστασης προς τους πληγέντες για την αποκατάσταση των ζημιών απαιτεί διαφάνεια, ακεραιότητα και αξιοπιστία. Ερχόμαστε τώρα στο θέμα περί πολιτικού κόστους. Είναι γνωστό σε όλους ότι ως Δήμαρχος Μαραθώνος ουδέποτε υπολόγισα το πολιτικό κόστος, κάτι που αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των μελών της Δημοτικής μου παράταξης.
Αυτό το κόστος δεν θα το υπολογίσω και τώρα.
Απέναντι λοιπόν στην πιο σημαντική και δύσκολη μάχη που έχουμε μπροστά μας θα σταθώ δίπλα στους συμπολίτες μας με όλες μου τις δυνάμεις. Θεσμικές ή μη. Είναι ευθύνη όλων μας αυτό που συνέβη να μην ξανασυμβεί. Είναι ευθύνη όλων μας να σταθεί ο τόπος μας και πάλι στα πόδια του το ταχύτερο δυνατό. Γι ´αυτό και είναι ανάγκη να μάθουμε την αλήθεια.
Ειδικά από τη στιγμή που η ανεξάρτητη δικαιοσύνη έχει αναλάβει να διερευνήσει τα αιτία της τραγωδίας, τις συνθήκες και τους υπευθύνους είμαι βέβαιος ότι αυτή η μεγάλη αλήθεια θα αποκαλυφθεί.
Για να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τους ανήκουν. Κάνω έκκληση σε όλους, πολίτες και αιρετούς του Δήμου μας. Ο τόπος μας χρειάζεται όλους. Αδιέξοδες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις μόνο περισσότερη ζημιά και πόνο προκαλούν. Τώρα είναι η ώρα της δράσης.
Να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε όλοι με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο στην επούλωση των πληγών και στην αποκατάσταση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος το γρηγορότερο. Μα πρώτα και πάνω απ όλα, στα θύματα της τραγωδίας οφείλουμε το σεβασμό, τη σκληρή δουλειά και την αλήθεια.
Σας ευχαριστώ.
Ηλίας Ψινάκης, Δήμαρχος Μαραθώνος».

Δείτε στο βίντεο το δημοτικό συμβούλιο:

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.