Μετά την σύγχυση που προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής την 2α Οκτωβρίου, 2018, (και είχε σαν αποτέλεσμα την διακοπή του), αναφορικά με την νομιμότητα των βιντεοσκοπήσεων και αναμετάδοσης των συνεδριάσεων του σώματος από τα ΜΜΕ και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφού αυτές δύνανται να εμπίπτουν στον νόμο περί προσωπικών δεδομένων, το θέμα που ετέθη από την Πρόεδρο Ζωή Αρβανιτάκη, σε γνωστό συμβουλευτικό forum, (με εξειδίκευση σε ανάλογες περιπτώσεις) ξεκαθάρισε οριστικά στο χθεσινό Δ.Σ.  

Σύμφωνα με το σκεπτικό που διέπει ανάλογες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων αναφέρονται:

Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών συμβουλίων εν γένει αλλά και ειδικότερα στον εν λόγω Δήμο (Φυλής), έχουν δημόσιο χαρακτήρα με την δυνατότητα παρουσίας των φορέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και πολιτών. Συνέπεια του δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων, είναι και η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης αυτών (on line / live streaming) είτε η βιντεοσκόπηση.

Παράλληλα, στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρέχεται κάθε διευκόλυνση, επιτρεπομένης της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων.

Κατά αυτό η βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων του Δ.Σ. εδράζεται στην αρχή της δημοσιότητας των συνεδριάσεων και στις συνταγματικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και του δικαιώματος πληροφόρησης των πολιτών.

Σύμφωνα, δε, με την απόφαση 58/2016 του 7ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιτρέπεται και είναι νόμιμη, η βιντεοσκόπηση, αρχειοθέτηση και αναμετάδοση των συνεδριάσεων, στο πλαίσιο της αρχής και της διαφάνειας της δράσης της διοίκησης, παρέχοντας την δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης των πολιτών…

Περαιτέρω, τα δεδομένα εικόνας και ήχου των συνεδριάσεων, εφ’ όσον αναφέρονται σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία ταυτοποιούνται ή μπορεί να είναι ταυτοποιήσιμα, συνιστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και η βιντεοσκόπηση και η περαιτέρω επεξεργασία και δη η ανάρτηση συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλίζεται, από τον υπεύθυνο επεξεργασίας, ότι η επεξεργασία είναι θεμιτή, νόμιμη και ακριβής και δεν συνιστά επεξεργασία ασυμβίβαστη με τον σκοπό τήρησης της δημοσιότητας των συνεδριάσεων, ώστε να κρίνεται ως μη αναγκαία και ότι παραβιάζει τις διατάξεις της αρχής της αναλογικότητας.

Στην συνέχεια αναγράφονται οι προτάσεις, που έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποχρεώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο να τις υιοθετήσει…

Εν κατακλείδι, προτείνεται η διαδικασία διαπίστευσης δημοσιογράφων και όλων των τοπικών μέσων ενημέρωσης, άπαξ κατά έτος, με υποβολή αιτήματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την σχετική έγκριση που θα αφορά την κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής. Το έντυπο της αίτησης θα είναι προεκτυπωμένο υπόδειγμα του Δήμου.

Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η προτροπή προς τον/την προεδρεύοντα του Συμβουλίου να προβαίνει σε υπόμνηση, πριν την έναρξη κάθε συνεδρίασης, ότι η βιντεοσκόπηση είναι ελεύθερη για όλους τους διαπιστευμένους, με επίκληση των αρχών δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καθώς και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, βάσει του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ), από παρεκκλίσεις που επιφέρουν ευθύνες…

Σύμφωνα με την κα Αρβανιτάκη, αυτό θα είναι και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. «Είμαστε ένας δημοκρατικός δήμος αλλά παράλληλα θα πρέπει και να λειτουργούμε σύμφωνα με τον νόμο, για το καλό όλων. Δεν θα απαγορεύσουμε την ενημέρωση των δημοτών με κανέναν τρόπο. Εμείς θα πάμε και παρακάτω από αυτά που προβλέπονται. Εκτός από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης και τα τοπικά μέσα, θα δώσουμε την ευκαιρία και σε όποιον δημότη επιθυμεί να βιντεοσκοπεί τις συνεδριάσεις, αφού, όμως, έχει διεκπεραιώσει την διαδικασία διαπίστευσης που θα ισχύει, ανεξαιρέτως, για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά, η Πρόεδρος.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.