«Χωματερή» επικίνδυνων αποβλήτων ο Δήμος Ασπροπύργου

0
66

Πέρα από κάθε όριο έχει φτάσει η κατάσταση στον Ασπρόπυργο, που έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων.

Τα ρέματα, τα χωράφια και τα απομονωμένα οικόπεδα της περιοχής δέχονται συχνές… μεταμεσονύχτιες επισκέψεις από άτομα που μεταφέρουν και απορρίπτουν παρανόμως τα επικίνδυνα απόβλητα, υποβαθμίζοντας ολέθρια μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων στη Δυτική Αττική.

Οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής Ασπρόπυργου καταγγέλλουν την παράνομη δραστηριότητα, ενώ οι εικόνες που παρουσιάζει η «Real planet» από διάφορα σημεία της περιοχής είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ρύπανσης από πετρελαιοειδή, βαρέα μέταλλα και άλλες χημικές ουσίες. Αξιωματούχοι της Περιφέρειας Αττικής υπόσχονται πως θα η τραγική κατάσταση θα τερματιστεί, εντείνοντας τους ελέγχους για την προέλευση της ρύπανσης.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, εκπρόσωποι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος παραδέχονται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθεί ποιοι είναι οι ρυπαντές, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα». Η διαπίστωση αυτή βέβαια δεν πρέπει να ξαφνιάζει, καθώς εδώ και δεκαετίες στον Ασπρόπυργο Αρχές και ρυπαντές επιδίδονται σε ένα «κρυφτό» που υποτιμά την κοινή λογική.

Η βιομηχανική περιοχή του Ασπρόπυργου φιλοξενεί δεκάδες μικρά ή μεγάλα εργοστάσια, από τη δεκαετία του 1960. Οι παράνομες απορρίψεις αποβλήτων χρονολογούνται από την ίδια περίοδο, όλα αυτά τα χρόνια όμως ευθύνες δεν έχουν αποδοθεί σε καμία βιομηχανία.

Έλεγχοι
Η εκ νέου ανάδειξη της ανεξέλεγκτης διασποράς βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασπρόπυργο ήταν μία από τις τελευταίες ενέργειες του πρώην νομάρχη Δυτικής Αττικής, Αριστείδη Αρκουδάρη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, αποστέλλοντας στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγματα νερού από το ρέμα «Μαύρη Ώρα», που ξεκινά από τις βόρειες περιοχές του Ασπροπύργου και καταλήγει στον Σκαραμαγκά, διαπιστώθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις ολικού αλλά και εξασθενούς χρωμίου. Είναι η ίδια ουσία που θεωρείται υπεύθυνη για τη θανάτωση κάθε μορφής ζωής στον Ασωπό ποταμό και την εκτόξευση των ποσοστών καρκίνου στα Οινόφυτα και άλλα χωριά της Βοιωτίας.

Ακόμη, πρίν λίγες ημέρες, το νέο γραφείο της Περιφέρειας για τη Δυτική Αττική διαπίστωσε την παράνομη απόρριψη βαρελιών που φαίνεται να περιέχουν απόβλητα πετρελαιοειδών. Τα βαρέλια εντοπίστηκαν σε πέντε διαφορετικά σημεία, σε μια περιοχή ακτίνας διακοσίων μέτρων, μαζί με μπάζα, μέταλλα και άλλα δοχεία με υγρά.

Νίκος Μελετίου

«Έρχονται τα μεσάνυχτα και ρίχνουν ό,τι θέλουν, οπουδήποτε. Είναι κοινοί εγκληματίες», δηλώνει δίχως περιστροφές ο δήμαρχος Ασπρόπυργου, Νικόλαος Μελετίου, ομολογώντας παράλληλα πως ο θεσμικός του ρόλος δεν του επιτρέπει να αναλάβει δράση. «Δυστυχώς, ο ρόλος μου περιορίζεται στις καταγγελίες όλα αυτά τα χρόνια, όπου εντοπίζουμε τέτοια επικίνδυνα απόβλητα ειδοποιούμε τη Νομαρχία για την περισυλλογή τους.
Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο με την Αστυνομία, αλλά πώς να πιάσεις επ’ αυτοφώρω τα οχήματα που κινούνται νύχτα μέσα στα χωράφια; Οι βιομηχανίες και οι υπεύθυνοι πρέπει να σεβαστούν τον τόπο όπου έχουν επενδύσει», λέει ο δήμαρχος Ασπρόπυργου.

Παρόμοια είναι και η άποψη του διευθυντή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Μέρκου. Αν και πρόκειται για την υπηρεσία στην οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναθέσει τη διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων, ο Π. Μέρκος επισημαίνει πως είναι σχεδόν αδύνατο να ανακαλύπτεται κάθε φορά από πού προέρχονται τα απόβλητα.

«Στη ρύπανση του ρέματος με εξασθενές χρώμιο, φαίνεται πως πρόκειται για μεμονωμένη και όχι συστηματική περίπτωση. Βέβαια, είναι σαν να ψάχνουμε ψύλλους στ’ άχυρα. Για ολόκληρη την Ελλάδα, υπάρχουν μόνο 30 επιθεωρητές περιβάλλοντος»…

Νέοι έλεγχοι για την προέλευση του εξασθενούς χρωμίου πραγματοποιήθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα από ειδικό κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ, ύστερα από αίτημα της αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Σταυρούλας Δήμου.

«Θα κλείσουμε εργοστάσια»
Ακόμα και την ανάκληση των αδειών λειτουργίας από τις βιομηχανίες που θα διαπιστωθεί ότι ρυπαίνουν τον Ασπρόπυργο προαναγγέλλει η Στ. Δήμου, μέσω της Real planet. «Δηλώνω κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι αν προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία για οποιαδήποτε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, η αντίδρασή μας θα είναι σφοδρότατη και δυναμική.

Αυτό σημαίνει πως θα προχωρήσουμε άμεσα σε επιβολή των υψηλότερων προβλεπόμενων οικονομικών προστίμων, θα ενεργοποιήσουμε το σύνολο των διοικητικών κυρώσεων αρμοδιότητάς μας και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς θα προχωρήσουμε μέχρι και στην ανάκληση άδειας λειτουργίας των παραβατικών επιχειρήσεων», λέει η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

«Ένας ακόμη «Ασωπός»»
Οι πρόσφατες περιπτώσεις με το εξασθενές χρώμιο και τα βαρέλια επικίνδυνων αποβλήτων φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό της ρύπανσης που δέχεται εδώ και δεκαετίες ο Ασπρόπυργος. Οι επιστήμονες δηλώνουν με σαφήνεια πως έστω και τέτοιες σημειακές απορρίψεις αποβλήτων ισοδυναμούν με βόμβα για τη δημόσια υγεία.

«Πιστεύω πως δυστυχώς η περιοχή του Ασπρόπυργου δεν διαφέρει και πολύ από τον Ασωπό και τη Μεσσαπία. Εκτός του εξασθενούς χρωμίου, που είναι δεδομένης επικινδυνότητας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι και τα απόβλητα των πετρελαιοειδών, όπως το βενζόλιο, είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι προκαλούν καρκίνο. Εξατμίζονται γρήγορα και μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα αλλά και τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες», δηλώνει η χημικός μηχανικός και δρ. Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, Μαρία Βιτωράκη.

Αλέξανδρος Κόντης (real.gr)


Θανάσης Μπούρας: Να ληφθούν μέτρα για όλη την Δυτική Αττική

Με αφορμή την συνεχιζόμενη απόρριψη τοξικών στην περιοχή, ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, Θανάσης Μπούρας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων από τον Ασπρόπυργο, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το θέμα της ανεξέλεγκτης απόρριψης τοξικών στην περιοχή του Ασπροπύργου υπενθυμίζεται, ότι αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης με τη συμμετοχή του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ασπροπύργου και υπηρεσιακούς παράγοντες του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, μεγάλο ποσοστό των απορρίψεων είναι βαρέλια τα οποία φέρουν άγνωστο περιεχόμενο αποβλήτων. Περιμετρικά των δοχείων αυτών υπάρχουν λιμνάζοντα υγρά απόβλητα πιθανότατα πετρελαιοειδούς προέλευσης. Παρόμοια απόβλητα έχουν εντοπιστεί κατά το παρελθόν τόσο στη συγκεκριμένη θέση όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου, αναλύσεις των οποίων έδειξαν ότι περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Επιπλέον, μικρός αριθμός παρόμοιων βαρελιών με άγνωστο περιεχόμενο εντοπίστηκε και πλησίον του ΙΚΑ Ασπροπύργου.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής;

Πότε προτίθεστε να προχωρήσετε σε απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και τον καθαρισμό των χώρων οι οποίοι έχουν ρυπανθεί;»

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.