Έλληνας ομογενής επιστήμων κοντά σε ιατρικό θαύμα: η 6η αίησθηση

1
93

miguel-nicolelis-20101110-01-size-620

Την 6η αίσθηση αναπτύσσει σε αρουραίους ο επιστήμονας Μιγκέλ Νικολέλης με στόχο να δημιουργήσει προσθετικά μέλη που θα δίνουν την αίσθηση της αφής.

«Δημιουργήσαμε μια νέα αίσθηση στους αρουραίους, επιτρέποντάς τους να αγγίξουν το υπέρυθρο φως που τα θηλαστικά κανονικά δεν μπορούν να το εντοπίσουν», είπε ο Βραζιλιάνος με ελληνική καταγωγή Δρ. Νικολέλης.

«Έχουμε επεκτείνει αυτό το σκεπτικό σε κάτι που ονομάζουμε brain-to-brain interface… Είναι κάτι που κανένας δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι μπορεί να συμβεί!», συμπλήρωσε ο επιστήμονας που μέχρι το 2014 έχει βάλει στόχο να δώσει σε παράλυτους τη δυνατότητα να περπατήσουν, χρησιμοποιώντας το μυαλό τους.

Λειτουργεί όπως η συναισθησία, δηλαδή η νευρολογική ανάμειξη των αισθήσεων. Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από συναισθησία είναι δυνατό, για παράδειγμα, να “ακούει” τις οσμές, να “βλέπει” τους ήχους και να “μυρίζει” τους ήχους.

Ο Δρ. Νικολέλης, βραζιλιάνος με ελληνική καταγωγή και καθηγητής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας, που είναι πρωτοπόρος στις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, παρουσίασε τα πιο πρόσφατα πειράματά του στο ετήσιο συνέδριο της American Association for the Advancement of Science που έγινε στη Βοστόνη.

Προαναγγέλοντας μια επαναστατική ανακάλυψη που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature τον προσεχή μήνα, ο δρ. Νικολέλης ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες δημιούργησαν την «έκτη αίσθηση» τοποθετώντας στον εγκέφαλο αρουραίων εμφυτεύματα μέσω των οποίων ανιχνεύεται το υπέρυθρο φως. Παρόλο που το φως δεν ήταν ορατό, οι αρουραίοι μπορούσαν να το ανιχνεύσουν μέσω των ηλεκτροδίων που ήταν συνδεδεμένα με το τμήμα του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνο για την αφή.

Παρόμοιες συσκευές έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε ανθρώπους με παράλυση που μπόρεσαν να κινήσουν έναν κέρσορα σε οθόνη μόνο με τη σκέψη τους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα, είναι η πρώτη στην οποία τέτοιου είδους συσκευές χρησιμοποιούνται για να δώσουν σε ζώα μια τελείως διαφορετική αίσθηση.

Nicolelis-electrode

Το πείραμα

Σε ενήλικους αρουραίους εφαρμόστηκε στο εργαστήριο ένας υπέρυθρος ενσύρματος ανιχνευτής που ήταν συνδεδεμένος με το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται απτικές πληροφορίες. Όταν τοποθετήθηκαν τα εμφυτεύματα, οι αρουραίοι άρχισαν να ξύνουν τα μουστάκια τους, με τα οποία νιώθουν το περιβάλλον τους -κίνηση που υποδηλώνει ότι τα μηνύματα που έστελνε ο εγκέφαλός τους μεταφράζονταν ως άγγιγμα.

Με το πέρασμα ενός μήνα, τα ζώα έμαθαν να συσχετίζουν τα σήματα με το υπέρυθρο φως. Ανταποκρίνονταν στο σήμα, κουνώντας το κεφάλι τους μπροστά και πίσω για να καθοδηγηθούν στην πηγή, όπου ανταμείβονταν με ένα ποτό.

Η έρευνα έδειξε ότι τα νέα αισθητηριακά ερεθίσματα θα μπορούσαν να υποβληθούν σε επεξεργασία σε μια περιοχή του εγκεφάλου που εξελίχθηκε για να διαχειριστεί μια διαφορετική αίσθηση, χωρίς να αλλοιωθεί η βασική της λειτουργία, ανέφερε ο κ. Νικολέλης.

Η κανονική αίσθηση αφής των αρουραίων δεν επηρεάστηκε από τα εμφυτεύματα. Αυτό υποδείκνυε ότι, για παράδειγμα, κάποιος με κατεστραμμένο οπτικό φλοιό θα μπορούσε στο μέλλον να ανακτήσει την όρασή του, με την τροφοδοσία σημάτων από ένα ηλεκτρονικό μάτι σε άλλο τμήμα του εγκεφάλου.

Ο Δρ. Νικολέλης είπε: «Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα αίσθηση στους αρουραίους, επιτρέποντάς τους να αγγίξουν το υπέρυθρο φως που τα θηλαστικά κανονικά δεν μπορούν να το εντοπίσουν.

Ήταν μεγάλη έκπληξη ότι δεν χρησιμοποιήσαμε το δέρμα για να μεταδώσουμε το σήμα. Το ζώο αισθάνεται φως, δεν βλέπει φως. Είναι πολύ ενδιαφέρον!

Τα νεύρα ανταποκρίνονταν και στην αφή και στο υπέρυθρο φως ταυτόχρονα. Αυτό δείχνει ότι ο ενήλικος εγκέφαλος μπορεί να αναπτύξει νέες ικανότητες που ποτέ δεν έχει βιώσει κανένα ον προηγουμένως».

«Walk again»

Το επιτυχημένο αυτό σύστημα αναπτύχθηκε από τον ομογενή επιστήμονα, στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα, στα πλαίσια μιας ευρύτερης ερευνητικής προσπάθειας με το όνομα «Walk Again», η οποία συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια και φιλοδοξεί να χαρίσει κίνηση σε παράλυτους ανθρώπους.

Ο δρ. Νικολέλης, ωστόσο, τόνισε ότι:
«Η αξιοσημείωτη επιτυχία του συστήματος στα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα καταφέρουν τα ίδια αποτελέσματα ακόμα πιο εύκολα στο άμεσο μέλλον». 

Η λειτουργία του εμφυτεύματος βασίζεται στην μετατροπή της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε κίνηση, ενώ παράλληλα στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με την επιφάνεια των αντικειμένων. 
 
Exoskeleton 2014

Στα μελλοντικά σχέδια του δρ. Νικολέλη είναι η δημιουργία ενός εξωσκελετού ο οποίος θα δώσει ακόμα περισσότερες ελπίδες σε ανθρώπους με κάποια παράλυση. 
«Οι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους για να ελέγχουν την κίνησή τους, ενώ θα λαμβάνουν και αισθητήρια ερεθίσματα από τα χέρια και τα πόδια τους», εξηγεί ο ίδιος. 

Στόχος του είναι να παρουσιάσει αυτό το πρωτοποριακό εύρημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, που θα πραγματοποιηθεί το 2014. 
«Μόλις η ομάδα της Βραζιλίας εμφανιστεί στο γήπεδο, θέλουμε να συνοδεύεται από δύο τετραπληγικούς εφήβους που θα περπατήσουν στο γήπεδο και θα κλοτσήσουν την μπάλα χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία».

Πηγή

Σχόλια Facebook

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Θα σας εφιστούσα την προσοχή πρωτίστως στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ των όσων διαβάζετε, ακούτε, ονειροβατείτε, βλέπετε στον καφέ σας ή στην κρυστάλλινη
  σφαίρα σας ΠΡΙΝ τολμήσετε να βγάζετε μεγάλους και απολύτως εθνικιστικώς ορμώμενους τίτλους που παραπληροφορούν το κοινό…
  Για περισσότερα εδώ: March 20, 2013; The Scientist, “A Brain-to-Brain Interface for Rats Sensory and motor information can be transferred directly between the brains of rats, but some scientists doubt the proclaimed implication of an “organic computer.”” (http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/34547/title/A-Brain-to-Brain-Interface-for-Rats/)
  Το γεγονός οτι ο Δρ. Miguel Nicolelis έχει ελληνική καταγωγή δεν σημαίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ όταν η ποιότητα και ουσία των ερευνών του κινούνται περισσότερο στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας/μυθοπλασίας και διέπονται απο ερευνητικά ελαττώματα που κάθε άλλο παρά τίμη αποτελούν για την συνέχεια του αρχαιοελληνικού παρελθόντος. Τουλάχιστον τότε χρησιμοποιούσαν την ‘μέθοδο’ που είχαν διαθέσιμη (συνήθως παραγωγικό συλλογισμό/deductive reasoning (top-down logic) & επαγωγικό συλλογισμό/inductive reasoning (bottom-up logic) σε λιγότερο βαθμό) σε πολύ ικανοποιητικό και εφαρμόσιμο επίπεδο.

  Επίσης είναι μάλλον εμφανές οτι δέν έχετε κάποια/-ον αρκετά ενημερωμένη/-ο επι των θεμάτων σχετικά με νευροεπιστήμες, νευροβιολογία ή/και νευρολογία/νευροφυσιολογία και κατα συνέπεια δέν μπορείτε να εξασκήσετε την πιό απλή/βασική κριτική και τον σκεπτικισμό που απαιτείται για ανάλογα θέματα. Θέτω εαυτόν προς βοήθειά σας σε μελλοντικές ανάγκες σας.
  (Μπορείτε να επικοινωνήσεται μαζί μου μέσω email.)

  Σωτήριος Μακρυγιάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.