Έργα και… ημέρες της Βασιλικής Θάνου στους Financial Times

0
127

Οι Financial Times φιλοξενούν δικαστικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, «η Βασιλική Θάνου προωθούσε ενεργά την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή πολιτικών αντιπάλων σε υποτιθέμενα σκάνδαλα διαφθοράς». Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ερευνητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαμαρτυρήθηκαν ότι η κ. Θάνου παρενέβαινε στο έργο τους.

Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει το ζήτημα απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου, με τους «Financial Times» να δίνουν έμφαση στο θέμα μέσα από δημοσίευμά τους. Το πρώτο πολιτικό τεστ για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί η αντικατάσταση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρόλο που δεν εμπλέκεται σε υπόθεση κακοδιαχείρισης, αναφέρεται στην εφημερίδα.

Οι Financial Times φιλοξενούν δικαστικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, «η Βασιλική Θάνου προωθούσε ενεργά την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή πολιτικών αντιπάλων σε υποτιθέμενα σκάνδαλα διαφθοράς».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, ακόμη, ότι ανακριτές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπονέθηκαν για παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου στο έργο τους. «Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ομάδα 40 αξιωματούχων έγραψαν ότι υπονομεύεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ διοικητικών στελεχών και ανακριτών», αναφέρουν οι FT, που κάνουν αναφορά και στην πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα.

H εφημερίδα υπενθυμίζει τη διαδικασία ψηφοφορίας για την έγκριση του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη και θα οδηγήσει στην αποπομπή της Βασιλικής Θάνου. Κάνει μνεία και στη νομοθεσία βάσει της οποίας απαγορεύεται πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι και κυβερνητικοί σύμβουλοι να διορίζονται σε αξιώματα που αφορούν ρυθμιστικές αρχές, για πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τη θέση που κατείχαν.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην πορεία της Βασιλικής Θάνου, ενώ σημειώνει ότι είναι η μόνη ανάμεσα στους 22 επικεφαλής των ελληνικών ρυθμιστικών αρχών που είναι αντιμέτωπη με την απομάκρυνση από τη θέση της, με βάση τη διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Καταγγελία για παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σε έκτακτη γενική συνέλευση, που έγινε στις 25 Ιουλίου, το Σωματείο Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατήγγειλε ότι η διοίκηση παρεμβαίνει στο επιστημονικό έργο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

«Η Διοίκηση ασκεί πιέσεις και υποδείξεις προς τα μέλη – ειδικούς επιστήμονες της Γενικής Διεύθυνσης ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία στο πλαίσιο της ιεραρχίας, προσβάλλοντας την ανεξαρτησία της επιστημονικής τους άποψης», ανέφερε το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης μεταξύ άλλων.

Το σωματείο κατηγόρησε τη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και για έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο τους, ενώ υποστήριξε ότι η προτεραιότητα στις έρευνες γίνεται κατά τρόπο άτακτο με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα χάος.

«Υπάρχει ανορθολογική διάρθρωση των σχέσεων Επιτροπής Ανταγωνισμού και Γενικής Διεύθυνσης, όπως αυτές διαμορφώνονται στο πλαίσιο του διφυούς χαρακτήρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο οποίος επιβάλλει τη διάκριση του αποφασιστικού και του γνωμοδοτικού οργάνου, αλλά και των σχέσεων ιεραρχίας εντός της Γενικής Διεύθυνσης, ενδεικτικά μέσω επιβολής μη ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων εξέτασης των υποθέσεων, έλλειψης προτεραιοποίησης των υποθέσεων ή συνεχούς μεταβολής αυτών, διενέργειας μέτρων έρευνας εν αγνοία των αρμοδίων στελεχών, μη πλήρωσης – έστω και προσωρινώς – θέσεων ευθύνης, διαρκούς και αναίτιας μεταβολής των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων μεταξύ των διαφόρων βαθμίδων ιεραρχίας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συνεχώς κενά διοίκησης και καθημερινής διαχείρισης», υπογράμμισε το Σωματείο στο ψήφισμα του, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.