Έρχεται με… τσεκούρι η τρόικα

0
48

Κατάργηση του ΕΚΑΣ, περικοπές στο εφάπαξ έως 30%, μείωση κοινωνικών επιδομάτων, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ορισμό νέου, χαμηλότερου ορίου για τον κατώτατο μισθό και κατάργηση 13ου και 14ου μισθού περιλαμβάνουν οι εντολές της τρόικας, οι οποίες έχουν σταλεί στο υπουργείο Εργασίας, για την περίοδο μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Οι σχετικές πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και προδιαγράφουν περισσότερο απειλητικό το σκηνικό για τους εργαζομένους το 2012. Ειδικότερα τα σχεδιαζόμενα αφορούν τα εξής:

Επικουρική σύνταξη: Η δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, στο οποίο έως την 1η Ιουνίου πρέπει να έχουν ενταχθεί όλα τα επικουρικά ταμεία, φέρνει αλλαγές και στο ύψος της επικουρικής σύνταξης. Με δεδομένο ότι το «κούρεμα» των ομολόγων περιόρισε δραματικά τις επιλογές των διοικήσεων, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σύντομα θα ανακοινώσει νέες μειώσεις.

Κατώτατος μισθός: Σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει από τον Ιούνιο και μετά η κυβέρνηση να καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού, προχωρώντας ουσιαστική στην κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που έχουν υπογράψει εργαζόμενοι και εργοδότες.

Κατάργηση του ΕΚΑΣ: Το γεγονός ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι ανταποδοτικό και ότι από την κατάργησή του εξοικονομούνται άμεσα περίπου 250.000.000 ευρώ έχει ανοίξει την όρεξη στους δανειστές της χώρας.

Εφάπαξ: Μόλις δύο μέρες μετά τις εκλογές, στις 8 Μαΐου, θα πρέπει οι διοικήσεις των Ταμείων που χορηγούν εφάπαξ να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσαρμόσουν τις καταβαλλόμενες εισφορές με τις επίσης καταβαλλόμενες παροχές. Οι επιλογές που έχουν είναι δύο: Ή θα πρέπει να αυξήσουν τις εισφορές των ασφαλισμένων ή θα πρέπει να μειώσουν τα ποσά του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγούν.

Κοινωνικά επιδόματα: Εντός του Μαΐου θα ανακοινωθούν οι περικοπές σε πολλά κοινωνικά επιδόματα, ενώ θα υπάρξει και ανακαθορισμός στη χορήγηση άλλων. Από τον συγκεκριμένο τομέα η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 550.000.000 ευρώ μόνο τη διετία 2012-2013 και συνολικά 660.000.000 ευρώ έως το 2015.

13ος – 14ος μισθός: Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει τεθεί από καιρό το θέμα της αναστολής καταβολής των δύο επιπλέον μισθών που δίνονται στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Βασίλης Αγγελόπουλος

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.