Έρχονται φόροι 44 δις ευρώ!

0
74

FOROI

Μπορεί η πολιτική ατζέντα να άλλαξε, με τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Χ.Α. και στελεχών της, αλλά όχι και η οικονομική. Την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το βέβαιον είναι ότι το 2014 θα αποτελέσει ένα ακόμη έτος λιτότητας.

Οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους, αλλά επιπλέον το 2014 θα σημαδευτεί από περαιτέρω περιστολή των δαπανών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

Ο πήχης των φορολογικών εσόδων (από την άμεση και έμμεση φορολογία) είναι στα 44 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων δεν αποκλείεται να προέλθει από νέους φόρους, αν και το μεγάλο μέρος θα σηκώσουν μέτρα (κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση φορολογικών συντελεστών κλπ.), τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει το euro2day, o νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να ενσωματώσει τις αποφάσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014- 2017, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, όπως συμφώνησαν υπουργείο Οικονομικών και δανειστές.

Το κρίσιμο μέγεθος ωστόσο είναι ο «λογαριασμός» που θα κληθούν να πληρώσουν τα εξοντωμένα από την κρίση νοικοκυριά, το επόμενο έτος.

Το βασικό σενάριο προβλέπει μεγάλη αύξηση της άμεσης φορολογίας, η οποία θα φθάνει σε ποσοστό το 12,4%!

Οι συνολικοί άμεσοι φόροι προβλέπεται να φθάσουν τα 19,5 δισ. ευρώ τη νέα χρονιά, από 17,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος, δεδομένης και της υστέρησης που παρουσιάζουν οι εισπράξεις.

Αυτό σημαίνει νέες εισοδηματικές απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που για το 2014 θα φθάνουν στο ποσό των 2,1 δισ. ευρώ.

Οι φόροι αυτοί, μεταξύ των άλλων, θα προέλθουν:

Από τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων.

Από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.

Την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια.

Οι έμμεσοι φόροι

Στο μέτωπο της έμμεσης φορολογίας, προβλέπεται αύξηση εισπράξεων κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται στα 24,830 δισ. ευρώ.

Μόνο από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην βεβαίωση εισπράξεων 3,6 δις ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα για τον προϋπολογισμό εκτιμώνται σε 2,85 δισ ευρώ.

Το θέμα του ενιαίου φόρου, όπως και μια σειρά από άλλα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά θα κλείσουν δια αλληλογραφίας με την τρόικα.

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.