Έτσι καταστράφηκε η οικονομία!

0
87

Οι μισθοί δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Π. Αθανασόπουλος, ενώ ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι τα οφέλη από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους δεν θα αποτυπωθούν άμεσα.

Ο κ. Αθανασόπουλος, κατά την παρουσίαση της πρώτης έκθεσης του ιδρύματος για την ελληνική οικονομία το 2012, υποστήριξε ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας οφείλεται κυρίως σε άλλους παράγοντες, όπως η διαφθορά και η γραφειοκρατία, που δημιουργούν αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μισθοί μειώνονται σε κάποιους τομείς ώστε να επέλθει ισορροπία, γιατί ζούσαμε ως να είμαστε μια ανταγωνιστική οικονομία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, η ύφεση στο τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, με το αισιόδοξο σενάριο δεν προβλέπεται ενίσχυση των επενδύσεων καθώς η αξιοπιστία της χώρας έχει πληγεί, ενώ η ανεργία θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 20%.

Η αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού θεωρείται επιβεβλημένη, δεδομένων του μεγαλύτερου βάθους της ύφεσης αλλά και της έντονης δυστοκίας που παρατηρείται στη συλλογή εσόδων.

Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το μείγμα πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν λάθος για έξι λόγους:

Πρώτον, μειώθηκαν δραστικά, και πολύ περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, οι δημόσιες επενδύσεις.

Δεύτερον, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν κατώτερη των στόχων καθώς οι παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα δεν απέδωσαν, παρά τη σημαντική αύξηση των φόρων και του φορολογικού βάρους των συνεπών φορολογουμένων, που επιβάρυναν το προϊόν, την απασχόληση και τις τιμές.

Τρίτον, δεν υπήρξε η αναγκαία πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων βελτίωσης των συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών, υπηρεσιών, επαγγελμάτων και εργασίας.

Τέταρτον, υπήρξε μικρή πρόοδος στην άρση των πολυάριθμων εμποδίων στις επενδύσεις και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πέμπτον, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου καθυστέρησαν αδικαιολόγητα και όταν ενεργοποιήθηκαν το οικονομικό κλίμα είχε χειροτερεύσει.

Εκτον, ψηφίστηκαν νόμοι οι οποίοι όμως δεν εφαρμόστηκαν, είτε διότι ακυρώθηκαν στην πράξη (π.χ. καμποτάζ) είτε διότι ακυρώθηκαν από ερμηνευτικές εγκυκλίους ή/και υπουργικές αποφάσεις (π.χ. κλειστά επαγγέλματα).

Κατά το ΙΟΒΕ η δημιουργία κλίματος κοινωνικής συναίνεσης, η άρση της σημερινής αβεβαιότητας, η αποκατάσταση της ρευστότητας, η δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου και η ταχεία εφαρμογή των νόμων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Φώτης Κόλλιας

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.