Αίσχος!!! Το ΣΤΕ στέλνει μόνιμα τη λυματολάσπη στον ΧΥΤΑ Φυλής

9
161

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 4344/2010 απόφασή του, αποφάσισε όπως ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του Δήμου Φυλής εξακολουθήσει να δέχεται, και με τη «βούλα», μόνιμα τη λάσπη από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας!!!

Του Φάνη Κυριόπουλου

Με την απαράδεκτη, μεθοδευμένη απόφαση, για την οποία φαίνεται ότι πολλοί είναι αυτοί που «συνωμότησαν» – δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αυτή ελήφθη λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Δημήτρη Μπουραΐμη – βάζουν οριστικά ταφόπλακα στην περιοχή, που την καταδικάζουν με συνοπτικές διαδικασίες και την μετατρέπουν αμετάκλητα σε χαβούζα της Δυτικής Αττικής! Για ακόμα μια φορά η συγκεκριμένη περιοχή γίνεται έρμαιο συμφερόντων. Για μια ακόμα φορά πλήττεται περαιτέρω η υγεία των πολιτών, ενώ υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ο νέος Δήμος Φυλής.

Εδώ, όμως, τίθενται και τα εξής απλά ερωτήματα: Ο νέος Δήμαρχος Δημήτρης Μπουραΐμης είναι ανήμπορος να προστατεύσει τους πολίτες και το περιβάλλον ή ο ίδιος επιτρέπει την «άλωση» του νέου Δήμου από τα γνωστά και μη εξαιρετέα συμφέροντα;

Φωτό αρχείου: Ο κ. Μπουραΐμης κατά την επίσκεψη Λοβέρδου στη χωματερή το 2007...

Πως θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει την παρουσία του Λεωνίδα Μπόμπολα στην ορκωμοσία του δημάρχου Δημήτρη Μπουραΐμη;

Μήπως, άραγε, υπήρχε προσωπικό ενδιαφέρον για το νέο Δήμαρχο «χωματεράρχη»;

Από την άλλη, είναι τυχαίο ότι το Πα.Σο.Κ έδωσε «γη» και «ύδωρ» για να κερδηθεί ο νέος Δήμος Φυλής, ενώ «χάθηκαν» οι υπόλοιποι τέσσερις Δήμοι της Δυτικής Αττικής;

Φωτό αρχείου: 2007-Πρώτος από αριστερά ο Γιώργος Χάρδας

Ή μήπως είναι τυχαίο ότι με «πραξικοπηματικό» τρόπο… ορίστηκε μονοπαραταξιακή διοίκηση στο σωματείο εργαζομένων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων όπου για πρώτη φορά και μετά από 17 ολόκληρα χρόνια δεν συμμετέχει, ο γνωστός σε όλους, για τους αγώνες του, ο πρόεδρος Γιώργος Χάρδας;

Το Χρονικό του αίσχους!

Μετά από 6 χρόνια η απόφαση ντροπής!

Με καθυστέρηση έξι και πλέον χρόνων το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφαίνεται οριστικά και αμετάκλητα υπέρ της μεταφοράς της λυματολάσπης της Ψυττάλειας στη χωματερή των Άνω Λιοσίων.

Η υπόθεση εκκρεμούσε από το 2004, όταν η ΕΥΔΑΠ-η οποία έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια-είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί η από 8.11.2004 απόφασή της εκτελεστικής επιτροπής του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΑ) με την οποία απαγορεύθηκε η διάθεση στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων της ιλύος (λάσπης) από την Ψυττάλεια.

Εξάλλου, θα πρέπει να τονιστεί πως το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005 με δύο αποφάσεις αναστολών του (2 Μαρτίου και 31 Μαΐου 2005) είχε υποχρεώσει τη χωματερή Άνω Λιοσίων να δέχεται τα απόβλητα (λάσπη) από την Ψυτάλλεια μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, η οποία εκδόθηκε, δηλαδή ύστερα από έξι χρόνια.

Υιοθετώντας την πρόταση του εισηγητή, Ι. Μαντζουράνη, οι δικαστές του Ε’ τμήματος έκαναν δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΕΥΔΑΠ κατά της επίμαχης απόφασης, με το σκεπτικό ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η λυματολάσπη είναι ανεπίδεκτη διάθεσης και επεξεργασίας από τη χωματερή των Άνω Λιοσίων και ότι σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους ο ΧΥΤΑ μπορεί να δέχεται ημερησίως 300 τόνους λάσπης!

Τέλος, να αναφέρουμε πως η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με την κατασκευή ξηραντήριου λάσπης πάνω στην Ψυτάλλεια, που κόστισε περίπου 40 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλα 10 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά του «μυρωδάτου» φορτίου που είχε ήδη συσσωρευτεί πάνω στο νησί.

Η επαίσχυντη αυτή απόφαση του ΣΤΕ που έχει ήδη δημιουργήσει αναταραχή στην Δυτική Αττική, φαίνεται πως ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την κατασκευή εργοστασίου καύσης, γεγονός με το οποίο δεν φαίνεται να διαφωνεί η Υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη…

Σάββας Σάββας: «Ζούμε τον καρκίνο και την υποβάθμιση»

Την πλήρη διαφωνία του σε αυτές τις μεθοδεύσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής της Παράταξης «Ενότητα Πολιτών» και υποψήφιος δήμαρχος Σάββας Σάββας, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος και στις δύο αυτές περιπτώσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Σάββας Σάββας αναφέρει:

«Στην εποχή που οι προηγμένες χώρες, το πρόβλημα των απορριμμάτων το λύνουν στην πηγή  κι εκεί που δημιουργούνται τα οικιακά απορρίμματα, με κομποστοποίηση και άλλους τρόπους, εμείς κάθε τόσο «ανακυκλώνουμε» τις «άτυχες» για εμάς, αποφάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η σταθερή και αταλάντευτη προεκλογική μας θέση είναι να δοθεί οριστικό τελεσίγραφο απομάκρυνσης της χωματερής. Στην μέχρι τώρα πορεία των αποφάσεων για την διαχείρισή της κανείς δεν μπορεί να απαλλάξει από τις ευθύνες τους όλους εκείνους τους πολιτικούς και κυρίως τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που άσκησαν ή ασκούν διοίκηση, που ενώ μέχρι τώρα απολαμβάνουν της ασυλίας τους, εμείς ζούμε τον καρκίνο και την υποβάθμιση.

Δεν θα ανεχτούμε νέα υποβάθμιση της περιοχής μας. Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι σε περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής και της υγείας των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής».

Σχόλια Facebook

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης Μπουραίμης: «Είναι ώρα να ανέβει ο τόπος στη κορυφή…»

  Τρεις πόλεις, μια επιλογή: πράσινη ανάπτυξη, νέες πηγές ευημερίας

  Ο νέος Δήμος δεν μπορεί να βασίζει την οικονομική του δύναμη στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η χωματερή κλείνει. Τι θα γίνει μετά; Η νέα οικονομία, ο νέος πλούτος θα προέλθει από την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την διαμόρφωση ενός υψηλού επιπέδου τουριστικού προϊόντος και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ώστε να υπάρξει φτηνή ενέργεια για σπίτια και επιχειρήσεις των περιοχών μας. Εδώ που γνωρίσαμε πολύ καλά τι θα πει περιβαλλοντική καταστροφή, εδώ θα δημιουργήσουμε το πρότυπο του μέλλοντος. Γνωρίσαμε το τέλος του γκρεμού, είναι η ώρα να ανέβουμε στην κορυφή, εκεί που μας αξίζει. Παντού πρέπει να χρησιμοποιούνται υλικά που θα έχουν ανανεώσιμο χαρακτήρα…………….

  ΓΙΑΤΙ φωναζετε ρε παιδια αφου ο ανθρωπος οτι ειπε προεκλογικα θα το κανει!!
  τελεια και παυλα! ο λογος του ειναι συμβολαιο λεμε! στο τελος θα τον τσαντισετε και θα φερει την λυματολάσπη στην πλατεια!!!

 2. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΣΗΣ, Η ΚΑΤΣΑΝΟΥ, Ο ΖΑΦΕΙΡΗΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΜΠΟΥΡΑΙΜΗ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΗΓΕΝΗΣ ΛΙΟΣΙΩΤΕΣ??? ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΛΑΚΕΔΕΣ (ΕΝΣΤΟΛΗ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ) ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ. ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΘΕ 1Η ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ…
  ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

  «Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ»

  OSCAR WILDE

 3. ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΌΦΕΙΛΕ……ΕΙΠΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΜΠΟΥΡΑΙΜΗ ( ΛΙΟΣΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΣΑΝΟΥ ΕΛΛΗ, ΖΑΦΕΙΡΗΣ, ΜΗΛΙΩΝΗΣ, ΚΤΛ) ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΛΑΚΕΔΕΣ (ΕΝΣΤΟΛΗ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ) ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑ, Η ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΟΜΙΑ ΤΟΥΣ (ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ) ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ Ε9 ΟΠΩΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ????

  ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ «ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΗΝ 1Η ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ» ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ…..ΑΛΛΙΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ.

  • Κύριε Κώστα,
   Σχετικά με την αναφορά σας για το σχόλιό σας: «ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΌΦΕΙΛΕ……», οφείλω να σας επιστήσω την προσοχή σας στην αβίαστη και «εξ απαλών ονύχων» κριτική για ένα θέμα που δεν υφίσταται και αυτό είναι η λογοκρισία των σχολίων των αναγνωστών, κάτι που άλλωστε εσείς ο ίδιος γνωρίζετε πολύ καλά… Εάν είχαμε τέτοια διάθεση, το πιο απλό θα ήταν να μην παραχωρούσαμε το ανάλογο «βήμα» στον οποιονδήποτε… Αντιθέτως, εμείς παροτρύνουμε τους αναγνώστες μας να εκφράζουν άποψη για ότι δημοσιεύουμε, διότι η πολυφωνία και η κριτική είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά της «υγιούς» Δημοκρατίας…
   Ασφαλώς, όμως, και δεν θα εγκρίνουμε ποτέ σχόλια χυδαίου περιεχομένου ή σχόλια που εγκυμονούν άλλους «κινδύνους», τόσο για τους αναγνώστες μας όσο και για το κύρος της εφημερίδας…
   Θέτουμε, λοιπόν, στην διάθεσή σας το αρχείο του «yahoo» και του «hotmail», όπου μας έρχονται τα μηνύματα και τα σχόλια, και σας καλούμε να έρθετε να τα ελέγξουμε μαζί και τότε θα καταλάβετε πως μας κατηγορείτε άδικα… Από την άλλη, εάν είχατε κάτι στη σκέψη σας που δεν καταγράψατε στο πρώτο σχόλιό σας, είναι θέμα δικό σας και όχι λογοκρισίας δικής μας… Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο δημοσιεύσαμε και τα δύο σχόλιά σας…
   Για την σύνταξη
   Φάνης Κυριόπουλος

   • Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠ’ ΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΑΛΛΑ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠ’ ΤΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ, Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΚΕΙ…

    CLARE BOOTH LUCE

    • Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας… Αν και αυτό το λέει κάποιος άλλος, είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να γνωρίζετε κι’ εσείς…

     • Επειδή όμως η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι δημοσιογράφος ούτε εκδότης θα σε παρακαλέσω να με προστατέψεις εάν γράψω κάτι το οποίο είναι επιλήψιμο. Σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη γιατί είσαι αν μη τι άλλο έμπειρος σε αυτά.

      Ευχαριστώ εκ τον προτέρων

 4. Ο Αέρας …………………….βρώμισε γύρω μας εδώ και πολύ καιρό, δεν χρειάζεται η λυματολάσπη για να το ενισχύσει …………………………………………..
  Η λάσπη………………………… και η βρωμία των ……………………….πουλημένων πολιτικών μας , του Σπόνσορα μπόμπολα και του ΣΩΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και της φατρίας του…………. μας πνίγουν ήδη…!!!!!!!!
  Το παιχνίδι τους είναι φανερό …… έδωσαν τα λεφτά οι σπόνσορες για να πάρουν το Δήμο , να έχουν το δικό τους παιδί ,και τώρα το Παλικάρι θα πληρώσει………………..
  αλλά μαζί του δυστυχώς θα πληρώσουμε και μείς με τις ζωές μας και την Υγεία μας.
  ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ………………………..ΚΑΝΕΙΣ………………………………………ΒΟΗΘΕΙΑ …………….ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ …….. ………… Είναι πλεόν ζήτημα επιβίωσης….. Αυτοί δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο τους νοιάζει μόνο το χρήμα, η βόλεψη, το Βουλευτιλίκη , το Τσατσιλίκι κλπ κλπ..ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.