Ακυρώνεται το Μεσοπρόθεσμο και αναθεωρείται προς το χειρότερο

0
57

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Σε ακόμη πιο ασφυκτικό κλοιό ελέγχων και επιθεωρήσεων από… απλούς τεχνοκράτες υπαλλήλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπαίνει πλέον υποχρεωτικά η χώρα μας μετά την επαχθή συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους που απεδέχθη η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσυπογράφοντας ουσιαστικά την πλήρη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Ο νέος γύρος επιθεωρήσεων της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα ξεκινά ουσιαστικά από σήμερα και θα έχει ως κατάληξη την πλήρη αναθεώρηση του -πρόσφατα ψηφισθέντος- Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011-2015! Ουσιαστικά θα επανακαθοριστεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε μια πιο ρεαλιστική βάση, δεδομένης της βεβαιότητας που υπάρχει πλέον για πλήρη εκτροχιασμό του φετινού ελλείμματος σε επίπεδο υψηλότερο των 25 δισ. ευρώ ή του 11% του ΑΕΠ! Το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ακόμη πιο επαχθές για τον ελληνικό λαό και θα λάβει τη μορφή ενός νέου Μνημονίου που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2020!

Η νέα σύμβαση

Από σήμερα το πρωί πολυμελές τεχνικό κλιμάκιο ελεγκτών-επιθεωρητών της Τρόικας ξεκινάι ένα νέο «τσεκ-απ» της ελληνικής οικονομίας, να προετοιμάσει το… έδαφος για την άφιξη των επικεφαλής της Τρόικας αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη σταδιακή κατάρτιση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο που θα εκτείνεται, σε πρώτη φάση, μέχρι το 2015, αλλά σταδιακά θα επεκταθεί μέχρι το 2020.

Η συμφωνία, με την οποία θα ενεργοποιηθεί πλήρως και το καινούργιο «πακέτο» για την οικονομική στήριξη της Ελλάδος στην προσπάθεια ομαλής αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους της, θα επιδιωχθεί να υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου. Εντός του ιδίου μηνός, εξάλλου, θα επιδιωχθεί να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ, από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Δυσοίωνες διαπιστώσεις

Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της Τρόικας θα ενημερωθούν για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης τους 7 πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί -με το πρόσφατα ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής-, προκειμένου να περιοριστεί η τεράστια «μαύρη τρύπα» στο έλλειμμα του Τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού, η οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει εκτιναχθεί στα 4,5 δισ. ευρώ!

Οι εξελίξεις είναι δυσμενέστατες και προδικάζουν την εκτίναξη του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος πάνω από τα 25 δισ. ευρώ ή πάνω από το 11% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στα 16,8 δισ. ευρώ ή στο 7,4% του ΑΕΠ, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που ψήφισε πρόσφατα. Οι εμπειρογνώμονες της Τρόικας αναμένεται, μάλιστα, να μείνουν … άναυδοι όταν θα πληροφορηθούν ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση έχει υπερβεί ήδη τα 15 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους! Εξάλλου και τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 αναμένεται να καταδείξουν την περαιτέρω διεύρυνση της υστέρησης των εσόδων σε επίπεδα υψηλότερα των 4 δισ. ευρώ!

Το βέβαιο είναι ότι οι νέες διαπιστώσεις της Τρόικας θα κάνουν λόγο για αδυναμία αποκατάστασης της ζημιάς που έχουν υποστεί τα οικονομικά του κράτους από την πρωτοφανή υστέρηση των εσόδων και τις υπερβάσεις των δημοσίων δαπανών στο πρώτο εξάμηνο του 2011, παρά την καταιγίδα επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ετσι, θα αρχίσουν πλέον να εισηγούνται τη ριζική αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της περιόδου 2011-2015, ακυρώνοντας ουσιαστικά, ως αναξιόπιστο, το πρόσφατα Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, πριν καλά καλά ξεκινήσει η εφαρμογή του!

Επίσης, στην «ατζέντα» των επιθεωρητών της Τρόικας θα βρεθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο βρίσκεται σε φάση εκκίνησης, ενώ εκκρεμεί και η τοποθέτηση δύο παρατηρητών από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Σκληρή στάση

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ο έλεγχος της Τρόικας αναμένεται να είναι πιο αυστηρός από κάθε άλλη φορά κι αυτό για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος σχετίζεται με τις καθυστερήσεις και τις αμφιταλαντεύσεις που είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του Μαΐου. Τότε οι δανειστές μας είχαν διαπιστώσει «κόπωση» στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και μάλιστα οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που περιλήφθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο είχαν διαρκέσει έναν μήνα.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την πρόσφατη συμφωνία για το νέο πακέτο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πιστή εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να συμμετάσχει στο πακέτο αυτό.

Στην ελληνική κυβέρνηση εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μετά και το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον και τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την αμερικανική πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδος. Η συνεισφορά του όμως θα είναι περιορισμένη, καθώς δεν θα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.