Αλαλούμ με τις αποδείξεις – Άλλες «περνούσαν» πέρσι και άλλες φέτος

0
41

– Ποιες είναι οι «χρήσιμες» και οι «άχρηστες» αποδείξεις

– Έξτρα φόρος 22% σε όποιον δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό

– Για ποιους φορολογούμενους δεν ισχύει το μέτρο

Ακόμα ένας… πονοκέφαλος για τους φορολογούμενους είναι πλέον και η συλλογή αποδείξεων, προκειμένου να καλύψουν το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ και να μην πληρώσουν τον έξτρα φόρο στην ήδη «βαριά» φορολογία που τους έχει επιβληθεί.

Μετά τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, η φορολογική «ποινή» σε όσους δεν συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που περνάνε στην Εφορία, αυξήθηκε φέτος κατά 12%. Συνεπώς, θα πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον φόρο 22% στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που τελικά συγκεντρώθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος», οι αποδείξεις που δεν θα «μετρούν» φέτος, αφορούν σε δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, που όμως ίσχυαν μέχρι το 2012.

Επίσης, δεν περνάνε οι αποδείξεις του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία του και τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στην ίδια κατηγορία, όπως και πέρυσι, ανήκουν οι αποδείξεις για ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση.

Όσον αφορά στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, προστέθηκαν αυτές που αφορούν δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαίτερων μαθημάτων, οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι για τους πολίτες με ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 42.000 ευρώ, προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ (ποσό δηλαδή ίσο με το 25% των 42.000 ευρώ).

Το μέτρο αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες και εμποροβιοτέχνες δεν έχουν πλέον την υποχρέωση να μαζεύουν αποδείξεις.

Πηγή: NewsIt

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.