Ανεξέλεγκτη η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα

0
37

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, είναι η λαθρομετανάστευση. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά λόγια από υπουργικά χείλη, σχετικά με την αντιμετώπιση της.

Μας λένε ότι θα ληφθούν μέτρα ανακοπής του κύματος των λαθρομεταναστών, θα φτιαχτεί φράχτης στον Έβρο ώστε να μη μπορούν να εισέρχονται, θα δημιουργηθούν κέντρα κράτησης, κλπ. Ελάχιστα όμως έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επίλυση του προβλήματος.

Του Νίκου Βαφειάδη*

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια και κανένας δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς λαθρομετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτίμηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο αριθμός των νόμιμων και παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, ανέρχεται σήμερα σε 2,5 εκατομμύρια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια του 2011 μπήκαν στην Ελλάδα περίπου 128.000 λαθρομετανάστες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας Συνόρων, FRONTEX αποδίδει αυτή την εξέλιξη και στο γεγονός ότι, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα επαρκείς εγκαταστάσεις κράτησης (αντί να κρατούνται μέχρι 1 μήνα και στη συνέχεια να απελαύνονται, αφήνονται ελεύθεροι μετά από λίγες ημέρες).Αυτό από μόνο του αποτελεί, σύμφωνα με τη FRONTEX, κίνητρο και σε άλλους μετανάστες να κάνουν το ίδιο.

Πολλές περιοχές της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά κυρίως το κέντρο της Αθήνας, όπου το πλήθος των λαθρομεταναστών έχει αυξήσει τα επίπεδα της εγκληματικότητας. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε ανακοινώσει, μέτρα για την καταπολέμηση της.

Ας πούμε λοιπόν ότι εφαρμόζονται τα ανακοινωθέντα μέτρα, οι συλλαμβανόμενοι λαθρομετανάστες που θα πηγαίνουν; Δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μετάβασής τους σε άλλες χώρες ή στην πατρίδα τους (μόνο εθελοντικά), σύμφωνα με τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, λόγω του ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν προβεί σε συμφωνίες επανεισδοχής με πολλά κράτη.

Ο φράκτης στον Έβρο, που σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη θα έλυνε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών, έχει ήδη κηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου και δρομολογείται η κατασκευή του. Μπορεί να έχει εναποτεθεί η προστασία της χώρας, σε διακόσιους συνοριοφύλακες και 200 στελέχη της FRONTEX, που απλά καταγράφουν τους εισερχόμενους;

Δυστυχώς, οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας μας εξακολουθούν ακόμη να αγνοούν, να υποτιμούν και να υποβαθμίζουν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Τις διαστάσεις, τη δυναμική και τις γεωπολιτικές του συνέπειες.

Η πολιτική των χαλαρών ή ανοικτών συνόρων που προωθείται,, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση την αρχή του ελεύθερου διεθνούς ανταγωνισμού, εξωθεί εκ των πραγμάτων μεγάλες μάζες ανθρώπων σε μετανάστευση.

Πρώτον, γιατί οι επιχειρήσεις επιζητούν την απασχόληση ξένου προσωπικού χαμηλού κόστους για να είναι πιο ανταγωνιστικές και κερδοφόρες.

Δεύτερον, γιατί η έλλειψη προοπτικών στη χώρα τους, η χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων και οι πολιτικές ανοχής λαθρομεταναστών σε ευρωπαϊκές ή άλλες ανεπτυγμένες χώρες καθιστούν ελπιδοφόρα και εφικτή προοπτική τη λαθρομετανάστευση.

Πρόσφατα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπανικολάου, εν όψει της παράτασης του Προγράμματος «Ποσειδώνας» για το 2012, ζήτησε από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κα. Μάλστρομ, την περαιτέρω ενίσχυση της επιχείρησης, δεδομένου ότι οι παράνομες μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Εν κατακλείδι. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί σοβαρά και οριστικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι:

Κρίνεται απαραίτητη η ανάληψη υποχρέωσης από όλα τα κράτη-μέλη ότι δεν θα προχωρήσουν σε μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών.

Θα πρέπει να συμφωνηθεί η επανεξέταση του ορισμού του πολιτικού ασύλου, ώστε να αφορά αυστηρά τους καθαυτό πολιτικούς πρόσφυγες και να μην επιτρέπει στους πάντες να δηλώνουν πολιτικοί πρόσφυγες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Επιβάλλεται η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την περιφρούρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, και

Θα πρέπει να δοθεί συντονισμένη παροχή βοήθειας από την ΕΕ σε χώρες εκπομπής μεταναστών, ώστε να ενισχυθούν στις χώρες αυτές οι προοπτικές αναπτύξεως και επιτόπιας απασχολήσεως.

Κρίνεται απαραίτητη η επισκευή του φράκτη στον Έβρο σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να σταματήσει η αιμορραγία εισροής λαθρομεταναστών.

*Ο Νίκος Βαφειάδης είναι Δημοτικός σύμβουλος – Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.