Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Μπουραΐμη και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής

3
48

Προς αξιότιμο Δήμαρχο Φυλής κ. Δημήτρη Μπουραΐμη και Δημοτικούς Συμβούλους

Κύριε Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Με αφορμή την εκλογή σας στη διοίκηση και το δημοτικό συμβούλιο του νέου καλλικρατικού Δήμου Φυλής, δεχθείτε τα θερμά συγχαρητήρια και ευχές για μια δημιουργική θητεία. Επιτρέψτε, δια της παρούσας να σας εκφράσω μερικές σκέψεις για τρία σημαντικά – κατά την ταπεινή γνώμη μου – θέματα/προβλήματα της περιοχής μας:

α) Νέα ταυτότητα της πόλης

Μέχρι σήμερα, σημαντικό τμήμα της τοπικής πολιτικής ηγεσίας και των συνδημοτών μας επιμένουν να προσεγγίζουν το θέμα της παραβατικότητας κατά τρόπο εξόχως υπερβολικό, μεροληπτικό και εν τέλει επιζήμιο για την ταυτότητα της πόλης. Η ταύτιση των περιοχών μας με «κέντρο ναρκωτικών», «τρύπα παρανομίας» κ.ά., όχι μόνο δεν συνεισφέρει κάτι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά ενισχύει την «εικόνα- στερεότυπο της πόλης γκέτο» με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή όλων μας, αφού η αρνητική ταυτότητα της πόλης σημαίνει αρνητική ταυτότητα για τους κατοίκους. Θα ήταν πραγματικά χρήσιμο αν κινητοποιήσετε δυνάμεις και πόρους στην οικοδόμηση μιας άλλης ταυτότητας για την πόλη μας με βασικά στοιχεία την πολυπολιτισμικότητα, την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομ, την υλοποίηση προγραμμάτων αστικής ανάπλασης που λειτουργούν ως αντικίνητρα της καθημερινής παραβατικής συμπεριφοράς, και έξυπνες πολιτικές για τη διαχείριση κάποιων κοινόχρηστων χώρων (πχ. φύλαξη παιδικών χαρών).

β) Θεσμική παρέμβαση για την παραβατικότητα

Υπάρχει σήμερα η θεσμική δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας και Τοπικών Συμβουλίων ανά Δημοτική Ενότητα. Είχε ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια στο Ζεφύρι, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο αν υποστηρίζατε μια τέτοια θεσμική παρέμβαση προκειμένου να προσεγγιστούν τα θέματα με επιστημονικά και ολιστικά κριτήρια και να εφαρμοστούν επιτέλους κάποιες πολιτικές. Όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα, απλώς και μόνο η υπερβολική αυτό-δυσφήμηση της πόλης μας ως γκέτο παραβατικότητας δεν έχει καμία επί της ουσίας θετική συνέπεια για την καθημερινότητά μας παρά μόνο κάποια λειτουργία ψυχικής εκτόνωσης.

γ) Διαφάνεια- Διαβούλευση

Τόσο η θεσμική υποχρέωση για διαδικτυακή ανάρτηση των αποφάσεων των δημοτικών οργάνων από 15-3-2011 και η λειτουργία νέων οργάνων (συμβούλιο διαβούλευσης, συμπαραστάτης δημότη) αλλά και η βαθύτατη πολιτική ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατικής νομιμοποίησης του τοπικού πολιτικού συστήματος μέσω της διαφανούς δράσης, καθιστούν αναγκαία την άμεση λειτουργία ηλεκτρονικής πύλης του νέου Δήμου προκειμένου να υλοποιηθούν οι νομικές υποχρεώσεις αλλά και οι πολιτικές-ηθικές δεσμεύσεις για έναν ανοικτό, διαφανή και αποτελεσματικό νέο Δήμο. Παρακαλούμε προς αυτή την κατεύθυνση να συμβάλλετε στην άμεση δημιουργία και λειτουργία  νέας ιστοσελίδας/διαδικτυακής πύλης του Δήμου, καθώς και τον ορισμό ανάλογης αρμοδιότητας σε επίπεδο αντιδημάρχων (δηλ. αντιδήμαρχος με θεματική ευθύνη και για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση).

Ευχές για μια δημιουργική θητεία και στη διάθεσή σας για προσφορά εθελοντικού έργου,

Δημήτρης Μπουρίκος – Υπ. Δρ. – Ερευνητικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών

dbourikos@pspa.uoa.gr

Σχόλια Facebook

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αντί να τσακιστούν να ενδιαφερθούν για όσα λέτε , όπως άλλωστε διαλαλούσαν στα φανταχτερά τους προγράμματα , τους παρκαλούμε κιόλας να τα λάβουν υπόψη τους, καλό και αυτό .
    Μάλλον να τους στείλετε στο Διάολο πρέπει και όχι να τους εύχεστε καλή
    θητεία και κοινωνικό έργο , δεν βλέπετε πιό είναι το έργο τους;………..
    Θα μας θάψουν στα Σκ…..τά αρκεί να κερδίσουν όσα προεδκλογικά τους έταξαν… ….

  2. …δυστυχώς….οι ανατροπές πολιτικής γίνονται σωρευτικά και σε διάστημα χρόνου…οι πρώτες ενδείξεις για τη λειτουργία του νέου Δήμου είναι αποκαρδιωτικές…άλλωστε τα προσυμπτώματα είχαν διαφανεί κατά την προεκλογική περίοδο….φοβάμαι ότι θα συνεχίσουμε να κρύβουμε τόσο τις πραγματικές προθέσεις μας όσο και την διοικητική ανεπάρκειά μας πίσω από τους “εύκολους εχθρούς” (πχ. τσιγγάνους, την κακή και ταξική κεντρική διοίκηση που δεν μας καταλαβαίνει)…..και άλλα τέτοια….υπάρχουν αρκετά καλά παραδείγματα στη Δυτική Αττική και Δυτική Αθηνά…πχ. Ελευσίνα…πώς ήταν πριν 10 χρόνια και πως είναι σήμερα (βελτίωση οδικού δικτύου, πεζοδρομήσεις, πολιτισμός, κοινόχρηστοι χώροι, κοινωνικές υπηρεσίες κ.ά.)…..εδω θα συνεχίζουμε να δικαιολογούμε την απραξία μας υπό τις φωνασκίες περί κακής και άδικης μοίρας!!!…και έτσι “μοιραίοι και άβουλοι” θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια…

  3. Μόνο μοιραίοι και άβουλοι δεν πρέπει να είμαστε, αλλά ούτε και να τους παρακαλέσουμε. Πρέπει να τους αναγκασούμε να αλλάξουν πλεύση μήπως και σωθεί το καράβι..!! Γιατί αλλίως το “Χάσαμε το κορμί πατριώτη……”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.