Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια

0
40

STE 1 (2)

Με ψήφους 24 έναντι 13 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις βασικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, οι οποίες προέβλεπαν ότι μπορούν να χορηγείται η ιθαγένεια σε παιδιά των οποίων οι γονείς μένουν νόμιμα και μόνιμα στην χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Όπως επίσης και σε ανήλικους οι οποίοι έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο έξι χρόνια με επιτυχία.

Σύμφωνα με το MEGA, αυτή ήταν η πρώτη βασική διάταξη, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική γιατί σύμφωνα με τους δικαστές του συμβουλίου της Επικρατείας έχει μόνο τυπικά κριτήρια και λείπουν τα ουσιαστικά κριτήρια τα οποία είναι εκείνα που θεμελιώνουν το συνεκτικό δεσμό που θα έχει τυχόν αποκτήσει ο αλλοδαπός με την Ελλάδα.

Επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική και η διάταξη που αναγνώριζε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς στις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με τους συμβούλους της Επικρατείας η διάταξη αυτή παραβιάζει την αρχή ότι τα πολιτικά δικαιώματα ανήκουν στους Έλληνες πολίτες.

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.