Αποφυλακίζονται πάνω από 1500 κρατούμενοι

0
57

Η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, προβλέπει την αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές εώς 10 χρόνων κάθειρξης, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος.

Εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που δεν σχετίζονται με το δημόσιο οικονομικό συμφέρον όπως περιπτώσεις καταχραστών δημοσίου χρήματος ή φοροφυγάδες.

Η πρώτη φάση αποσυμφόρησης, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά τουλάχιστον για 1.500 κρατούμενους, θα δώσει μία άμεση «ανάσα» στα σωφρονιστικά καταστήματα, χωρητικότητας 9.700 μόλις θέσεων, όπου στοιβάζονται σήμερα υπό άθλιες συνθήκες περισσότεροι από 12.200 κρατουμένοι, από τους οποίους οι 7.000 είναι αλλοδαποί (ποσοστό 57,4%).

Η τροπολογία περιλαμβάνει μέτρα προσωρινού χαρακτήρα – θα εφαρμοστεί μόνο μια φορά και δεν θα έχει διαχρονικό χαρακτήρα – και αφορά τους ήδη καταδικασθέντες και αυτούς που δεν έχουν φυλακιστεί, αλλά εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις για ήσσονος σημασίας αδικήματα και ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατηγορία, κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια απολύονται ως εξής:

  • Εάν η ποινή έχει διάρκεια έως 3 χρόνια, απολύονται εφόσον έχει εκτιθεί το 1/10 της ποινής.
  • Για ποινές άνω των 3 χρόνων και έως 5 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής.
  • Για ποινές μεγαλύτερες των 5 χρόνων και έως 10 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/3 της ποινής.

Σύμφωνα με την τροπολογία «η απόλυση γίνεται υπό τον όρο ότι μέσα στην επόμενη τριετία οι απολυθέντες δεν θα τελέσουν νέο αδίκημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκτίσουν σωρευτικά τη νέα ποινή μαζί με την παλαιότερη για την οποία απολύθηκαν. Ο όρος αυτός έχει, ταυτόχρονα, αντεγκληματικό και προληπτικό χαρακτήρα, αφού κάποιος μετά την απόλυση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην καθημερινή του συμπεριφορά».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία παραγράφονται ποινές μέχρι ενός έτους, μετατρέπονται ποινές φυλάκισης σε χρηματικές και παραγράφεται το αξιόποινο ήσσονος απαξίας πλημμελημάτων και πταισμάτων.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.