Βουλή: Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

0
57

SYRIZA (3)

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο παριστάμενος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αποφασίσατε να μπείτε νύχτα στην ΕΡΤ προκειμένου αύριο πάλι νύχτα να μπαίνετε στα σπίτια ανθρώπων που χρωστάνε»…

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με αφορμή την εντολή εκκένωσης της ΕΡΤ, προκειμένου όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να σταματήσει η πορεία της χώρας προς την οικονομική καταστροφή και η απαξίωση της δημοκρατίας. «Έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε και με τη στήριξη του λαού θα τα καταφέρουμε να εμποδίσουμε αυτή την πορεία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για καλύτερο αύριο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηνελόπη Γκάλιου, Newsdesk ΣΚΑΪ

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο παριστάμενος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε για ευκαιρία της κυβέρνησης να αποδείξει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αρραγής και τις επόμενες μέρες –όπως είπε- θα τοποθετηθούμε όλοι για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον χώρας. Ενώ πρόσθεσε ότι μέσα από την ψήφο επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ θα αναβαπτιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η Βουλή προς το παρόν διέκοψε τη συνεδρίαση για να καθορίσει τα διαδικαστικά ζητήματα της σχετικής συζήτησης.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΡΤ αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κατηγορώντας τη ότι η πολιτική της έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση στο λαό και «προκειμένου να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο γίνεστε όλο και πιο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία και το λαό».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μέγιστη θεσμική εκτροπή λέγοντας ότι «αποφασίσατε να μπείτε νύχτα στην ΕΡΤ προκειμένου αύριο πάλι νύχτα να μπαίνετε στα σπίτια ανθρώπων που χρωστάνε και να τα βγάζετε σε πλειστηριασμούς γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα. Αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν την ανεχόμαστε.

Η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική. Ας την αναλάβει καθένας καθ’ όπως του αναλογεί. Η κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά προκειμένου να σταματήσει η πορεία προς την καταστροφή της χώρας.

Έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε και με τη στήριξη του λαού θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε αυτή την πορεία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα νέα μέτρα λέγοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μπήξει για Τρίτη φορά το μαχαίρι στην πληγή ενώ για το φόρο ακινήτων υποστήριξε ότι σήμερα την αποτυχία των επιλογών της η κυβέρνηση προσδοκά να τη μετατρέψει σε σκληρή τιμωρία για λαό» και την κατηγόρησε ότι ετοιμάζεται να λεηλατήσει και την ιδιοκτησία.

Σε αυτές τις επιλογές δεν έχετε κανένα λαϊκό έρισμα και νομιμοποίηση και μόνο σας σύμμαχος είναι μια μικρή ολιγαρχία προνομιούχων και ευνοημένων επιχειρηματιών» ανέφερε.

Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας. Θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι η πρόταση δυσπιστίας συζητείται επί τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον από 151 βουλευτές.

Τι προβλέπεται στον κανονισμό τη Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας – Το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής.

Πρόταση δυσπιστίας 

1. H Βουλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ  υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνο  από την απόρριψη πρoηγoύμενης  όμoιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.