Γιώργος Παππούς: «Τελευταία ευκαιρία για κάτι καινούργιο στο νέο Δήμο Φυλής»

0
94

Με την φράση, «χρωστάω πολλά στην πόλη που με ανέθρεψε», ο Γιώργος Παππούς ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για τις νέες προοπτικές του σχεδίου «Καλλικράτης» ενώ εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να επανακάμψει στα τοπικά δρώμενα με την «Ενότητα Πολιτών»…

Πιστεύει πως τα προβλήματα του τόπου μπορούν να λυθούν με την συνεργασία μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων και όχι από έναν «σωτήρα» Δήμαρχο και 3-4 Αντιδημάρχους και υπογραμμίζει πως οι «κομματάρχες» δεν έχουν καμία θέση στον τόπο ενώ αρνείται την οποιαδήποτε «συναλλαγή» για μια θέση εργασίας.

Γέννημα – θρέμμα της πόλης των Άνω Λιοσίων, ο Γιώργος Παππούς, δηλώνει πως η βούληση των μελών της παράταξης είναι να συμμετέχουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές με στόχο να συμβάλλουν με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και πάνω απ’ όλα την πρόθεσή τους για ανιδιοτελή προσφορά και τονίζει πως θέτει τον εαυτό του στην κρίση των συνδημοτών του γιατί τον ενδιαφέρει το έργο και όχι η κορυφή της θέσης.

«Είναι βέβαιο ότι το σχέδιο Καλλικράτης ανοίγει νέες προοπτικές για τον νέο διευρυμένο Δήμο Φυλής. Ωστόσο, αυτές οι προοπτικές απαιτούν μια ριζική αναδιοργάνωση του Δήμου, μια προσπάθεια πρωτόγνωρη για την αποτελεσματικότερη οργάνωση του τόπου μας. Αυτές οι απαιτήσεις βασίζονται στην κινητοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου μας, στην ικανότητα δημιουργίας και συντονισμού ομάδων που να καλύπτουν όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Στοιχείο απαραίτητο για να συμμετέχει ο Δήμος αποτελεσματικά στις συναντήσεις των νέων προβλεπόμενων από το σχέδιο «Καλλικράτης» περιφερειακών συμβουλίων και ειδικών επιτροπών. Αυτές οι συναντήσεις δεν θα είναι κοινωνικές συναντήσεις, δηλαδή γνωριμίας και δημοσίων σχέσεων. Απ’ αυτές θα εξαρτούνται οι αυριανές χρηματοδοτήσεις μέσα από διεκδικήσεις με επιχειρήματα και ολοκληρωμένες προτάσεις.

Η νέα αυτοδιοικητική εξουσία δεν μπορεί πλέον να περιορισθεί στην διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία, συνήθως με υπομνήματα, και που σε περίπτωση αποτυχίας, να προβάλλεται το άλλοθι ότι «δεν είμαστε δικοί τους». Οι χρηματοδοτήσεις θα εξασφαλίζονται  μόνο μέσω ολοκληρωμένων προτάσεων των οποίων η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση τα αποτελέσματα και δεν θα οφείλεται στην «καπατσοσύνη» του κάθε Δημάρχου. Αυτό σημαίνει ότι, και αν ακόμη ο νέος Δήμος εξασφαλίσει τέτοια προγράμματα, δύσκολα θα αποφύγει την επιστροφή χρημάτων εφόσον το βασικό κριτήριο χρηματοδότησης θα είναι η επιτυχής εφαρμογή της πρότασης και ιδιαίτερα, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Θα πρέπει να μπει τέλος στην αντίληψη ότι αφήνουμε τις τύχες του τόπου μας σ’ ένα σωτήρα Δήμαρχο και σε 3-4 αντιδημάρχους που υπόσχονται και τάζουν, ώσπου να αποκαλυφθεί λίγους μήνες μετά την εκλογή τους ότι τελικά δεν μπορούν τίποτα να καταφέρουν. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Δεν περισσεύουν πλέον χρήματα ούτε δυνατότητες διορισμού, ούτε στο κράτος ούτε στο Δήμο. Όσοι υπόσχονται κάτι τέτοιο, κοροϊδεύουν και ευτελίζουν τις σχέσεις ως πολίτες της ίδιας κοινωνίας. Κόβεται έτσι η σχέση με τα κόμματα. Είναι καιρός οι κομματάρχες να αποκαλυφθούν γιατί δεν πρόσφεραν τίποτε στον τόπο μας. Μόνο, αν δημιουργήσουμε μια δυναμική κοινωνία, αν επενδύσουμε έξυπνα εμείς οι ίδιοι θα φτιάξουμε θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας. Όχι οποιεσδήποτε θέσεις, αλλά με βάση τα προσόντα τους. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε επιτέλους την απλή λογική ότι θα πετύχουμε αξιόλογα αποτελέσματα αν αξιοποιήσουμε τα προσόντα του κάθε νέου μας, του κάθε άνεργου. Μια θέση εργασίας στον τόπο μας αξίζει πολλαπλάσια από την αντίστοιχη εκτός τόπου.

Η επιτυχία ενός τέτοιου στόχου θα προέλθει από την δημιουργία και λειτουργία ομάδων τις οποίες θα συντονίζει το δημοτικό συμβούλιο. Δεκάδες συντοπίτες ικανοί και με βούληση να προσφέρουν (επιχειρηματίες, έμποροι, άνθρωποι του πολιτισμού κτλ) θα πρέπει να ενταχθούν σ’ αυτές τις ομάδες για να πάρουν και να δώσουν πληροφορίες, να συμμετέχουν στην επεξεργασία προτάσεων και να παρακολουθούν την εφαρμογή τους. Αυτή η οργάνωση αποτελεί τη βάση της διαφάνειας, την πηγή ιδεών, προτάσεων και δράσεων.

Ο τόπος μας, δυστυχώς, αν και κατάφερε να διεκδικήσει πόρους στα χρόνια των παχιών αγελάδων, δεν κατάφερε όμως, να ολοκληρώσει και να παραδώσει στους δημότες αυτά τα έργα. Πως άραγε θα τα καταφέρουν στα δύσκολα χρόνια που έρχονται σε συνδυασμό και με την τεράστια προσπάθεια οργάνωσης που απαιτείται από το νέο πρόγραμμα του σχεδίου «Καλλικράτης»; Άρα, θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να είναι ικανή να αναζητήσει χρηματοδοτήσεις βασισμένη στις δικές της δυνάμεις, ανθρώπινες και οργανωτικές. Αυτή η ικανότητα άμεσης αναζήτησης χρηματοδοτήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για τα πρώτα βήματα του νέου Δήμου, για να μην μείνουμε στο περιθώριο.

Είναι γεγονός πως όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές μας αφήνουν μια κάποια κληρονομιά σε μηχανισμούς που δεν είναι απόλυτα ικανοί να στηρίξουν την ανάπτυξη και να μας δώσουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε εξωτερικές συνεργασίες. Διότι, δυστυχώς, μέχρι σήμερα το 95% των επενδύσεων κατευθύνθηκε σε δρόμους, πλατείες, πεζόδρομους, (αν και λίγα από αυτά έχουν ολοκληρωθεί) κτλ. Όμως, ένας «δρόμος» δεν φέρνει κόσμο, παίρνει επίσης, αν εμείς δεν προνοήσουμε και δεν προβλέψουμε να οικοδομήσουμε μια οικονομία που θα κρατήσει τους νέους, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει κόσμο ακόμα και για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς μας, που ως γνωστό δεν τους έχουμε καν αναδείξει.

Η επόμενη δημοτική αρχή θα πρέπει να απευθυνθεί και να μεριμνήσει. Μια δημοτική αρχή που κοιτά το μέλλον της περιοχής μας δυναμικά θα πρέπει πρωτίστως να στραφεί προς τις οικογένειες και τους γονείς που έχουν παιδιά και αγωνιούν για το μέλλον τους. Γαλουχηθήκαμε από τους γονείς μας να προσφέρουμε και προπαντός  να πιστεύουμε ότι αν αγωνισθούμε ο δήμος μας μπορεί να γίνει τόπος ζηλευτός. Σ’ αυτό το αγώνα θα πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι νέοι γιατί σ’ αυτούς θα παραδώσουμε αύριο τον τόπο μας.

Όμως όπως είπε κάποτε ο Ντελόρ, «δεν υπάρχουν φτωχές περιοχές αλλά περιοχές χωρίς σχέδιο για την ανάπτυξή τους». Αυτό ισχύει για τον δήμο μας. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο μια ομάδα ανθρώπων, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές με στόχο να συμβάλλουμε με τις γνώσεις, τις εμπειρίες μας και πάνω απ’ όλα την πρόθεσή μας να προσφέρουμε ανιδιοτελώς, ώστε ο δήμος μας να αποκτήσει ένα σχέδιο για το μέλλον, να μπορέσει να το εφαρμόσει βασιζόμενη πριν απ’ όλα στις δικές της δυνάμεις.

Σε ότι αφορά την παράταξή μας, δεν μας στηρίζει ο υποψήφιος Δήμαρχος, αλλά εμείς αυτόν, αναγνωρίζοντάς του την ικανότητα να εργασθεί ίσος μεταξύ ίσων, να συντονίσει μια ομολογουμένως δύσκολη προσπάθεια που θα κάνει τον νέο Δήμο πραγματικό «εργοτάξιο». Αυτές οι αρχές, ελπίζουμε να αξιολογηθούν θετικά από την κοινωνία μας.  Κανείς μας δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Ήρθαμε να προσφέρουμε δίνοντας το παράδειγμα.

Προσωπικά, θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των συνδημοτών μου γιατί με ενδιαφέρει το έργο και όχι η κορυφή της θέσης.

Το πρόγραμμά μας, αντανακλά όλη τη φιλοσοφία και τους στόχους μας. Απευθύνεται κυρίως σε όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην τελική διαμόρφωσή του και στην εφαρμογή του. Όμως, η τελική του στόχευση είναι να συμβάλλει ώστε μετά από ένα χρόνο, τα πρώτα παιδιά να βρουν δουλειές, τίμιες και με βάση τα προσόντα τους και όχι με συναλλαγές και στη βάση του «ότι να ’ναι, όπου να ’ναι» τσαλακώνοντας την αξιοπρέπειά τους και την υπερηφάνειά τους. Να συμβάλλει ώστε, οι γονείς να ξέρουν ότι υπάρχει ελπίδα για το  μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους στον νέο Δήμο Φυλής.

Παππούς Γιώργος

Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Υποψήφιος με την Παράταξη «Ενότητα Πολιτών»

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.