ΓΣΕΒΕΕ: Εκτιμήσεις για 61.200 «λουκέτα» εντός 12μηνου

0
80

Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ για τη βιωσιμότητα των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων (που απασχολούν έως 49 άτομα προσωπικό). Ειδικότερα, εκτιμάται ότι 61.200 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο τους επόμενους 12 μήνες, εκ των οποίων περίπου 12.000 μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Τα παραπάνω στοιχεία συνδέονται άμεσα με κίνδυνο απώλειας 240.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) στο επόμενο 12μηνο.

Παράλληλα, περίπου 180.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο 12μηνο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις, το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν το επόμενο διάστημα πρόβλημα λειτουργίας σε βαθμό που θα κινδυνεύουν να κλείσουν, αγγίζει πλέον το 51,4% από 44,5% που αποτυπώθηκε στην προηγούμενη έρευνα και 11,7% που ήταν στην έρευνα του Ιουλίου του 2009.

Η απαισιοδοξία για το μέλλον πηγάζει και από την κακή πορεία του τζίρου, αποτελεσμάτων, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας. Συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2011 σχεδόν εννέα στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης.

Ειδικότερα, επιδείνωση εμφάνισε το β’ εξάμηνο του 2011 στον κύκλο εργασιών το 82,5%, στη ζήτηση το 82%, στη ρευστότητα το 85,9%, στις παραγγελίες το 83,5%, και στις επενδύσεις αύξηση καταγράφει μόλις το 5,8%, μείωση το 37,6% και στασιμότητα το 54,3%. Για το σύνολο του 2011 το 42,1% των επιχειρήσεων έκλεισε με ζημιές ενώ μόνο μία στις πέντε εμφάνισε κέρδη.

Ακόμη χειρότερη είναι η «εικόνα» για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμένα σε ποσοστό 77,2% οι επιχειρήσεις αναμένουν επιδείνωση της θέσης τους, το 14,1% δεν αναμένει καμία αλλαγή, ενώ μόλις το 4,3% ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασής του.

Το 37,4% των επιχειρήσεων μείωσε τις ώρες και τις ημέρες εργασίας ενώ το 28,6% μείωσε αποδοχές στο προσωπικό του. Προβλέπεται δε ότι για το α’ εξάμηνο του 2012, το 43% θα μειώσει με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας.

Δ. Ασημακόπουλος: Δεν ξεπερνάμε την ύφεση με μισθούς 300 ευρώ

Παρουσιάζοντας την έρευνα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού Μνημονίου το οποίο θα είναι αναπτυξιακό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν κολλήσει στο βάλτο της ύφεσης και θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο εάν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα.

Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβούμε τα όρια αντοχής και η ζημιά δεν θα είναι αναστρέψιμη».

Πηγή: NAFTEMPORIKI.GR  

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.