Δήμος Ηρακλείου: Κοπή πίτας και «απολογισμός» από τον Π. Βλασσόπουλο

0
103

DHMOS HRAKLEIOY-ADESMEYTH KNHSH

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το πρωί της Κυριακής 02 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» η Αδέσμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ηρακλείου Αττικής».

1

Μπροστά σε δεκάδες φίλους της κίνησης ο πρόεδρος της ΑΚΕΠ και δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος έδωσε ευχές για τη νέα χρονιά, έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου της Κίνησης στην διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και παρουσίασε τους πρώτους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

7Η ομιλία του προέδρου της ΑΚΕΠ Παντελή Βλασσόπουλου και τα ονόματα των υποψηφίων που παρουσιάστηκαν…

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να μοιραστούμε τις ευχές μας για τον καινούργιο χρόνο, με την κοπή της πίτας του συνδυασμού μας αλλά ταυτόχρονα μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μια συνοπτική ανασκόπηση μιας δημιουργικής πορείας 3 ετών στη διοίκηση του Δήμου και να χαράξουμε την πορεία μας για τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με τις ευχές.  Υγεία και ευτυχία για όλους μας και τις οικογένειες μας, και πάνω από όλα την ευχή αυτή η χρονιά να ρίξει λίγο φως στο σκοτάδι της ύφεσης και της εξαθλίωσης που έχει καλύψει την χώρα μας, την πόλη μας, τον κάθε συνάνθρωπό μας.

Με πολλές και πολλούς από εσάς, πριν 5 χρόνια, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια, σχεδιάσαμε και μαζί διαγράψαμε μία πορεία, που οι εξελίξεις, όχι απλά μας επιβεβαίωσαν αλλά μας δικαίωσαν απόλυτα.

Επιλέξαμε, σε αντίθεση με όλες τις άλλες Δημοτικές Κινήσεις και τις συνήθεις πρακτικές, την αδέσμευτη, τη συλλογική και απόλυτα αυτοδιοικητική πορεία, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και δεσμεύσεις.

Πολίτες με διαφορετική πολιτική προέλευση και κομματική προτίμηση επιλέξαμε να κάνουμε πράξη τη δημοκρατική λειτουργία, το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, τη δύναμη της ενότητας και της σύνθεσης ιδεών και αυτές μας τις αξίες καταθέσαμε σους δημότες της Πόλης μας..

Και αυτοί μας τίμησαν με την ψήφο τους, και μας στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους.

Ακουγόταν παράταιρο τότε, αλλά εμείς το πιστεύαμε γιατί είχαμε ένα κοινό στόχο, ένα κοινό όραμα που αφορούσε την Πόλη μας, το Ηράκλειο.

Φίλες και Φίλοι,

Αναλάβαμε τον Δήμο με το ξέσπασμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η διάσωση του δήμου, χωρίς ανθρωποθυσίες και χωρίς  να λαϊκίσουμε και απλά να αρκεστούμε να τα χρεώσουμε στους προηγούμενους, σηκώσαμε τα μανίκια και στρωθήκαμε στη δουλειά. Σκληρή δουλειά και αγωνία μεγάλη για το αποτέλεσμα.

Είμαι όμως πλέον σε θέση να πω ότι ο Δήμος έχει καταφέρει να επιβιώσει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει τα προβλήματα. Παρά το ότι έχει περιορίσει αισθητά το χρέος που παραλάβαμε, βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία από τη δραματική μείωση των πόρων που εισπράττει από το κράτος και κάθε μήνα δίνουμε μάχη για να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας ,αν αναλογιστείτε ότι τα εγγυημένα ετήσια έσοδα του Δήμου κυμαίνονται μεταξύ 18 και 20 εκ. ευρώ και οι οφειλές που παραλάβαμε το 2011 ανερχόταν στα περίπου 30 εκ. ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι οι οφειλές μας αντιστοιχούν σε 150-160% των εσόδων μας, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και η μείωση των ΚΑΠ σε σχέση με το 2009 ξεπέρασε το 65% και η μείωση των ανταποδοτικών τελών αγγίζει το 30%.

Παρ’ όλες τις  δυσμενείς συνθήκες, μέσα από χρηστή διοίκηση και διαχείριση πετύχαμε

 • Να εντάξαμε το Δήμο Ηρακλείου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους  5.000.000 εκ.
 • Εντάξαμε το Δήμου Ηρακλείου στο πρόγραμμα επιμήκυνσης δανείων, με αποτέλεσμα να καθίσταται βιώσιμη πλέον η εξυπηρέτηση τους.
 • Υλοποίηση του σκέλους των εξόδων του προϋπολογισμού σε αυστηρή αντιστοιχία με την υλοποίηση του σκέλους των εσόδων ώστε να μην δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις, ή με απλά λόγια να μην μένει ο λογαριασμός για τον επόμενο.
 • Αποπληρώθηκε το χρέος έναντι της ΕΥΔΑΠ το οποίο άγγιζε το 1.000.000 €
 •  Στο πλαίσιο της χρηστής διαχείρισης συνεχίσαμε τις περικοπές,
 • Μειώσαμε το ποσό των ανταποδοτικών τελών δηλαδή τα Δημοτικά Τέλη σε ποσοστό 8%. Καταφέραμε  τα μειώσουμε σε τέτοιο επίπεδο όπου η σημερινές τιμές είναι όμοιες με αυτές του 2003.
 • Από τα 22 μισθωμένα ακίνητα, σήμερα μισθώνονται 7. Αυτό επέφερε μείωση εξόδων 250.000 € περίπου 1.000.000 € κατά τη διάρκεια της θητείας.
 • Δεν έχουμε πάρει κανένα δάνειο, ενώ τα τελευταία δάνεια του Δήμου ήταν για κάλυψη λειτουργικών δαπανών και όχι για επενδύσεις.
 • Συγχωνέυσαμε τα 7 νομικά πρόσωπα σε ένα και μειώσαμε των αριθμών των Δημοτικών Επιχειρήσεων από σε 4 σε 2.

Η  επόμενη κίνηση μας ήταν η αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου που παρέμεναν για χρόνια ανενεργά όπως για παράδειγμα

 • το Piccadilly που  αγοράστηκε το 2001 έναντι 80.000.000 δρχ. και το οποίο σήμερα έχει ανακαινισθεί και λειτουργεί πλέον ως Πολιτιστικός χώρος το ανάλογο πράξαμε και για τα δύο ακίνητα της επιχείρησης στην οδό Παπαϊωάννου όπου στεγάσαμε μέρος των  Κοινωνικών μας δομών.
 • Αξιοποιήσαμε το χώρο κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου της Πρασίνου λόφου στεγάζοντας εκεί τα γραφεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος
 • Ανακαινίσαμε το κληροδότημα της οδού Σαλαμίνος στο οποίο σήμερα λειτουργεί το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο ΠΝΟΗ
 • Ανακαινίσαμε το κληροδότημα επί της οδού Κύπρου  στο οποίο σύντομα θα λειτουργήσει κέντρο Ημέρας.
 • Συγχωνεύσαμε τα δύο ΚΕΠ που λειτουργούσαν σε μισθωμένους χώρους. Το ΚΕΠ πλέον λειτουργεί στο Δημαρχιακό μέγαρο χωρίς πλέον επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις.

Μειώσαμε στο ελάχιστο τα κόστη των εκδηλώσεων χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα ενδεικτικά αναφέρω:

Τα κούλουμα στοίχιζαν στο Δήμο 25.000€, ενώ σήμερα δαπανούνται μόλις 800 €, ενώ παράλληλα προσφέρονται 1.000 μερίδες φαγητό.

Οι εκδηλώσεις στο κτήμα Φιξ, διάρκειας 24 ημερών είχαν ελάχιστο κόστος όταν παλαιότερα για μία μόνο εκδήλωση δαπανήθηκε το ποσό των 32.000 €

Μπορεί όλα αυτά τα επιμέρους νούμερα να μην λένε από μόνα τους κάτι όμως μέσα από όλες αυτές τις περικοπές καταφέραμε Εν τέλει να μειώσουμε το συνολικό χρέος του Δήμου από 30.000.000 σε 19.000.000

Όλες αυτές οι προσπάθειες που καταβάλαμε να μειώσουμε τις γενικότερες δαπάνες που δήμου, η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών  προγραμμάτων μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε και μία σειρά σημαντικών έργων που έλαβαν, λαμβάνουν και θα λάβουν χώρα στο δήμο μας .Ενδεικτικά σας αναφέρω  :

 • Την ολοκλήρωση των  διαδικασιών για τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση της εργολαβίας που αφορά στην κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην συμβολή των οδών Τζουμαγιάς και Χρυσανθέμων (κτήμα Δανιγγέλη). Ο συγκεκριμένος σταθμός θα  έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 100 παιδιών. Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2.780.000,00 €.
 • Υποβάλαμε πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών για την χρηματοδότηση της ανέγερσης δεύτερου βρεφονηπιακού σταθμού, για τον οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην οδό Κωστή Παλαμά στο Παλαιό Ηράκλειο.
 • Υπογράψαμε  σύμβαση με εργολάβο για την εκπόνηση του έργου “Συντήρηση και επισκευή Δημοσίων Σχολείων ”που αφορά στις εργασίες και επισκευαστικές παρεμβάσεις στα 3ο,4ο,5ο,6ο Δημοτικά ,1ο-2ο,4ο,5ο,6ο Γυμνάσια και 2ο Λύκειο. Το συγκεκριμένο έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια και ο προϋπολογισμός του είναι 350.000,00 € περίπου.
 • Το 13ο Δημοτικό σχολείο εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Πράσινα   Δώματα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης το ΚΑΠΕ. Το  έργο αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή ταρατσόκηπου και την στεγανοποίηση και θερμομόνωση της οροφής του σχολείου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 180.000,00 € περίπου.
 • Υπογράψαμε  σύμβαση για το  έργο επισκευής και διάνοιξης οδών του Δήμου μας .Το έργο αυτό θα διαρκέσει δύο χρόνια  και ο προϋπολογισμός του φθάνει τα 550.000 €
 • Ακόμα έχει ανατεθεί στην Δημοτική Επιχείρηση ΚΕΑΕΔΗΑ  η εκτέλεση δύο έργων,  το ένα αφορά στην άμεση αποκατάσταση επικίνδυνων βλαβών σε Δημοτικά Κτήρια  προϋπολογισμού 55.000,00 € και το δεύτερο την αποκατάσταση επικίνδυνων βλαβών στα πεζοδρόμια και πλακοστρώσεων προϋπολογισμού 55.000 €. Παράλληλα το νέο χρόνο θα ξεκινήσει  και το έργο ανακατασκευής χώρων άθλησης του Δήμου προϋπολογισμού 22.000,00 €.
 • Όσον αφορά  στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας, αρχίζει η κατασκευή δικτύου όμβριων υδάτων στο Παλαιό Ηράκλειο προϋπολογισμού 1.610.000€. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συμπληρωματικές εργασίες στο Κλειστό Γυμναστήριο που  απαιτούνται για την αδειοδότηση της χρήσης του. Ήδη έχει εγκατασταθεί το δίκτυο πυρόσβεσης και απομένει η ολοκλήρωση ορισμένων ακόμα μικροεργασιών. Να σημειωθεί ότι  η άδεια χρήσης του εκκρεμούσε από το 1980.Παρόμοιες εργασίες γίνονται και στο Κολυμβητήριο της οδού Καζαντζάκη και στο γήπεδο της οδού Πρασίνου Λόφου  προκειμένου όλοι οι αθλητικοί χώροι να αποκτήσουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις χρήσης και λειτουργίας τους.

Σε εξέλιξη είναι και το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” που αφορά παρεμβάσεις θερμομόνωσης στο 1ο-8ο και 2ο-11ο Δημοτικά σχολεία, καθώς και αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας σε δρόμους του προαστίου μας.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

α) Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την επανένταξη της περιοχής του Κάτω Ψαλιδίου ,ανατολικά της οδού Παπαϊωάννου.

β) Συνεχίζονται οι απαραίτητες ενέργειες και για την επανένταξη της περιοχής Μαγκουφάνα-ΦΙΞ στο σχέδιο. Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυξημένες δυσκολίες που οφείλονται και στον δασικό χαρακτήρα μεγάλου τμήματος της περιοχής, καθώς και στην ύπαρξη του Δημοτικού Νεκροταφείου.

γ) Απαλλοτριώθηκε με χρήματα του Πράσινου Ταμείου (400.000,00 €) δεσμευμένος χώρος στο Ο.Τ 602 στο Γήπεδο της Κύμης.

δ) Διεκδικούμε με αντίστοιχη ρύθμιση και την απαλλοτρίωση των κοινόχρηστων χώρων στα Ο.Τ 436α και 382γ (ιδιοκτησία Μηλλίγου).

ε) Για το κτήμα ΦΙΞ  έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την απόκτησή του που βασίζεται στην ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς  του συντελεστή δόμησης Υπάρχει μια κατ’αρχήν θετική ανταπόκριση από την πλευρά των ιδιοκτητών, αλλά η κακή συγκυρία (οικονομική κρίση) δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για την ευόδοση ενός διαχρονικού αιτήματος για την πόλη μας. Ωστόσο, στα πλαίσια μιας  νέας σχέσης με τους ιδιοκτήτες το κτήμα παραχωρείται στο Δήμο την καλοκαιρινή περίοδο για την υλοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ζ) Προχωρήσαμε στην ψήφιση και εφαρμογή Κανονισμού Παραχώρησης Χρήσης  Κοινόχρηστων  Χώρων  για την θέσπιση προδιαγραφών  και κανόνων  για  τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής  των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, αλλά και τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων.

Μέσα από τις ισχνές σημερινές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου κατορθώσαμε και στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου να επιδείξουμε αξιόλογες προσπάθειες τις οποίες συνέδραμαν σημαντικά οι εργαζόμενοι.

 • Ολοκληρώσαμε τη μεταφορά του αμαξοστασίου του Δήμου δημιουργώντας έναν σύγχρονο χώρο για τον πλήρη έλεγχο, συντήρηση, επισκευή και δρομολόγηση των οχημάτων. Λύνουμε με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό πρόβλημα για το Άνω Ψαλίδι και το Δήμο γενικότερα, μετατρέποντάς το από πρόβλημα σε πλεονέκτημα.
 • Παράλληλα αναβαθμίσαμε την υπηρεσία καθαριότητας, αξιοποιήσαμε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα με μετατροπή τους σε πυροσβεστικό και φορτηγό με αρπάγη για αποκομιδή ογκωδών και υλοποιήσαμε εκτεταμένες επισκευές στα οχήματα ώστε να έχουμε έναν αξιόμαχο στόλο.
 • Εκσυγχρονίσαμε την λειτουργία του Γραφείου Κινήσεως αξιοποιώντας πλήρως την νέα εφαρμογή την οποία εδώ και χρόνια είχαν αναξιοποίητη με αποτέλεσμα να επιτύχουμε την καλύτερη διαχείριση του στόλου μας καθώς και το πρόγραμμα  Auto Focus με το οποίο ανά πάσα στιγμή ελέγχουμε τα αυτοκίνητα του στόλου μας ενώ με πόρους από το ΕΣΠΑ εγκαθιστούμε σύγχρονα συστήματα διαχείρισης στόλου.
 • Δημιουργήσαμε γραφείο διαχείρισης αιτημάτων και καταγραφής του σε ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο κατασκευάσθηκε από εργαζομένους του Δήμου και βραβεύτηκε σε για την καινοτομία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βέβαια στον τομέα της καθαριότητας και του περιβάλλοντος θα θέλαμε και απαιτείται να γίνουν και άλλες ενέργειες δυστυχώς όμως η μνημονιακή πολιτική οδήγησε πολλούς εργαζομένους στην σύνταξη, στη μείωση δηλαδή του ήδη ελλιπούς προσωπικού, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε ούτε σε αντικατάσταση αυτών, ως εκ τούτο ο τομέας αυτός πάσχει τόσο από ανθρώπινο δυναμικό τόσο όμως και από υλικοτεχνικό αφού οι οικονομική στενότητα δεν επιτρέπει στην αγορά νέων μέσων αλλά πολλές φορές ούτε στην συντήρηση του υπάρχοντος.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ανέφερα τα παραπάνω για να γίνει κατανοητό από όλους το πλαίσιο μέσα στο οποίο κληθήκαμε να διοικήσουμε και να επιφέρουμε όχι μόνο τις οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές που είναι απαραίτητες.

Αντιμέτωποι με την ραγδαία αποδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, οφείλαμε ως Δήμος Ηρακλείου να διευρύνουμε τα μέτρα άσκησης κοινωνικής πολιτικής ώστε να απευθύνονται στα διαρκώς αυξανόμενα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση και χρήζουν αρωγής.  Παράλληλα όμως αντιλαμβανόμενοι τις δυνατότητες μας οφείλαμε να μεριμνήσουμε για την ενδυνάμωση των θεσμών εθελοντισμού και αλληλεγγύης που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και θα επιτρέψουν στην τοπική μας κοινωνία να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης όχι με λογικές εσωστρέφειας και απομονωτισμού αλλά με αίσθημα συλλογικότητας και την σιγουριά που πηγάζει από την συμπόρευση με τον φίλο, τον γείτονα, τον συνδημότη που σήμερα έχει την ανάγκη μας και αύριο εμείς την δική του.

Έτσι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής

 • Συνεχίσαμε  και διευρύναμε τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μέσω του οποίου εξυπηρετούνται 400 οικογένειες του Δήμου μας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα τα  οποία προσφέρονται προέρχονται από χορηγίες χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμό του Δήμου.

Λειτουργήσαμε

 • Κοινωνικό Φαρμακείο με σκοπό την δωρεάν διανομή φαρμάκων σε άπορους συμπολίτες μας.
 • Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο
 • Τη σπιτική Κουζίνα , προσφέροντας φαγητό για όλους τους κατοίκους της πόλης μας σε ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές
 • Καθιερώσαμε τη διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες προσφέροντας έτσι την ευκαιρία  για την προμήθεια προϊόντων χωρίς τις επιπλέων  επιβαρύνσεις των καναλιών διανομής.
  • Συνάψαμε  Σύμφωνο  Συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τη ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για την λειτουργία Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, με σκοπό την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων συμπολιτών μας.
  • Μεταφέραμε τα Δημοτικά Ιατρεία στην υπόγεια διάβαση του ΗΣΑΠ. Σε νέο χώρο περισσότερο λειτουργικό και προσβάσιμο  από τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα δείξαμε όπως άλλωστε οφείλαμε στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Μεταστεγάσαμε το ΚΑΠΗ από την Λ. Ηρακλείου στην οδό Ελαιών, φροντίσαμε για την παρουσία γιατρών, πραγματοποιούμε το πρόγραμμα καλοκαιρινών μπάνιων.

Αλλες σημαντικές δράσεις είναι

 • Η ενισχυτική διδασκαλία που προσφέρεται από εθελοντές εκπαιδευτικούς σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου τα οποία ανήκουν σε οικονομικά ασθενείς οικογένειες.
 • Σε λίγο καιρό αναμένεται και η λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας, σε συνεργασία με το Διαδημοτικό δίκτυο υγείας με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους Ηρακλειώτες.
 • Ενώ πριν λίγες μέρες προχωρήσαμε στην παραχώρηση του δημοτικού μας ασθενοφόρου στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ. Η απόφαση της παραχώρησης πάρθηκε για διότι όπως ανέφερα και παραπάνω οι επικρατούσες συνθήκες δεν μας επέτρεψαν την εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού προκειμένου να τεθεί να σε λειτουργία. Από την παραχώρηση του ασθενοφόρου, ανταποδοτικά, το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου σε συνεργασία με το Δήμο θα οργανώσει δράσεις στα ΚΑΠΗ και τα δημοτικά ιατρεία του δήμου. Η πρώτη δράση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου.

Επίσης θα ήθελα να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στο Σώμα Εθελοντισμού Ηρακλείου  το οποίο έχει αναπτύξει ουσιαστική δράση σε τομείς όπως

–       Κοινωνικής Πρόνοια

–       Πολιτική Προστασία

–       Περιβάλλον

–       Πολιτισμός

–       Επικοινωνία

Άλλοι τομείς στους οποίους επικεντρωθήκαμε είναι ο η Παιδεία, ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός.

Μειώσαμε τις σχολικές επιτροπές από 9 σε 2 πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια,  διασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη διαχείριση  και κατ’ επέκταση  την καλύτερη διανομή των πόρων, ενώ μέσα από την άριστη συνεργασία μας με τους διευθυντές – εκπαιδευτικούς των σχολείων αλλά και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε  τα προβλήματα.

Εναρμονισμένοι απόλυτα με τις ανάγκες της εποχής για διαρκεί ενημέρωση και εκπαίδευση των ενηλίκων, ο Δήμος μας πραγματοποιεί προγράμματα ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ενώ σε λίγες μέρες ξεκινούν και τα προγράμματα για την Πιστοποίηση Χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.

Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου προσφέρουν σε 600 παιδιά προσχολικής αγωγής, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ενώ όπως ανέφερα και παραπάνω οι κατασκευή των δύο ακόμα βρεφονηπιακών σταθμών θα δώσει, σε μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων, λύση στο πρόβλημα φύλαξης των παιδιών.

Εξασφαλίσαμε την ένταξή μας στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας στη διετία, ποσό ύψους 1.400.000 ώστε παιδία του Δήμου μας να παρακολουθούν τα προγράμματα προσχολικής αγωγής χωρίς  να καταβάλλουν τροφεία.

Στον τομέα του πολιτισμού οργανώσαμε  εκδηλώσεις που προσέφεραν ψυχαγωγία και ποιότητα με ναυαρχίδα αυτών τις 15 μέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων στο ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ.

Όσο αφορά στον αθλητισμό

 • Προχωρήσαμε σε μεταστέγασε του Δημοτικού Γυμναστηρίου σε νέο χώρο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας.
 • Οργανώνουμε προγράμματα μαζικού αθλητισμού
 • Καλοκαιρινά προγράμματα δημιουργικής  απασχολήσεις παιδιών τα γνωστά camp
 • Οργανώσαμε Φιλανθρωπικά Τουρνουά Ποδοσφαίρου
 • Ενώ η ομάδα γενικής γυμναστικής διακρίθηκε σε τουρνουά γυμναστικής στην Πορτογαλία

Φίλες και φίλοι,

Κατά την διάρκεια της θητείας μας στη Διοίκηση του Δήμου δώσαμε δείγματα γραφής.

Αποδείξαμε την ειλικρίνεια των προθέσεών μας, την διαφάνεια των πράξεων μας, την επιδίωξη της συναίνεσης για το καλό της πόλης σε καθημερινή βάση, στις μεγάλες και στις μικρές αποφάσεις.

Σε αυτό το κλίμα, με την ειλικρίνεια και το αίσθημα ευθύνης που απαιτούν οι καιροί και η κοινωνία μας σας καλώ να συνεχίσουμε.  Τα προσωπικά συμφέροντα, παράπονα και οι κριτικές που πηγάζουν από αυτά δεν έχουν θέση σε καιρούς που πρέπει όλοι να συστρατευθούμε για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα των πολιτών.

Η έξοδος από τα αδιέξοδα δεν είναι ποτέ υπόθεση μόνο αυτών που διοικούν.  Μας αφορά όλους και απαιτεί την ενεργοποίηση και την συμμετοχή όλων.

Όλοι οι ενεργοί δημότες οφείλουμε από κοινού να σχεδιάσουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες για μια καλύτερη πόλη.  Ας ξεφύγουμε από την λογική της απραξίας, της εξ αποστάσεως κριτικής, του περιορισμού των ενδιαφερόντων μας στα στενά πλαίσια του σπιτιού και της οικογένειας μας ή ακόμη καλύτερα ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο γείτονας είναι και αυτός οικογένεια μας και αυτά που του συμβαίνουν θα έχουν επιπτώσεις και σε εμάς, ότι η γειτονιά μας, το πάρκο, η πλατεία, η παιδική χαρά είναι και αυτά σπίτι μας και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με την ίδια φροντίδα.

Απευθυνόμαστε σε κάθε Δημότη ξεχωριστά, σ’ αυτόν που διεκδικεί, απαιτεί και ελπίζει σε ένα καλύτερο ΑΥΡΙΟ.

Οι πρώτοι υποψήφιοι για την «Αδέσμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών»:

6

DHMOS HRAKLEIOY-ADESMEYTH KNHSH-YPOPSHFIOI

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.