Δήμος Φυλής: Ημερίδα με θέμα: «Έτος Ευρωπαίου Πολίτη 2013»

0
69

IMG_6365

Ημερίδα με θέμα: «Έτος Ευρωπαίου Πολίτη 2013 – Τα δικαιώματα των νέων ως Ευρωπαίοι πολίτες» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, από το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΚΕΠΠ) σε συνεργασία με το Δήμο Φυλής και το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Φυλής.

FANIS 500Του Φάνη Κυριόπουλου

Η τρίτη κατά σειρά ημερίδα με αφορμή το Έτος Ευρωπαίου Πολίτη 2013, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Youth in Action», διοργανώθηκε με σκοπό την ενημέρωση των νέων και τη διαβούλευση μαζί τους στα θέματα των δικαιωμάτων ως Ευρωπαίοι πολίτες, τις στρεβλώσεις, αλλά και τις ευκαιρίες της εποχής μας.

Πρώτος από αριστερά ο Νίκος Λιόσης
Πρώτος από αριστερά ο Νίκος Λιόσης

Την ημερίδα άνοιξε, με την ομιλία του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Εσόδων του Δήμου Φυλής, Νίκος Λιόσης, ο οποίος παρακίνησε τους νεαρούς συμμετέχοντες της ημερίδας να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κοινωνίας.

Ο Άγγελος Κότσιος
Ο Άγγελος Κότσιος
Μανώλης Κουτουλάκης
Ο Μανώλης Κουτουλάκης

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Άγγελος Κότιος, και ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ερευνητής και υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής των νέων στα ευρωπαϊκά κοινά και της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ειδικά στη σημερινή εποχή που οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς.

Ο κ. Κότιος απαντά σε ερωτήσεις μαθητών
Ο κ. Κότιος απαντά σε ερωτήσεις μαθητών υπό το βλέμμα του Αντιδημάρχου Νίκου Λιόση

Ο κ. Κότιος, ορμώμενος από τις ερωτήσεις των μαθητών, αφού έκανε μια σύντομη παρένθεση για τα αίτια της κρίσης στην Ευρωζώνη, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες τόσο για τα δικαιώματά τους ως νέοι στην Ε.Ε, όσο και για τις ευκαιρίες που τους παρέχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για εκπαίδευση, κατάρτιση και εργασία.

Παρέμβαση -τοποθέτηση από τον Γ.Γ του Δήμου Φυλής Βασίλη Ταταρόπουλου κατά την παρέμ
Παρέμβαση – τοποθέτηση από τον Γ.Γ του Δήμου Φυλής Βασίλη Ταταρόπουλο

Αμέσως μετά τις παρεμβάσεις των ομιλητών ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας σχετικά με τις στάσεις και αντιλήψεις των νέων για τα δικαιώματα τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, από τον κ. Κουτουλάκη.

IMG_6370

Οι νέοι μαθητές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της έρευνας και έκαναν ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις ως προς τη διάσταση της Ε.Ε στην ελληνική κοινωνία, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες τους για το μέλλον, ειδικά στο κομμάτι της αγοράς εργασίας.

IMG_6383

Τέλος, ακολούθησε η προσομοίωση European Institutions Debate από τους αποφοίτους του Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, οι οποίοι παρουσίασαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την λειτουργία και τις διαπραγματευτικές δυσκολίες για τα ευρωπαϊκά όργανα να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε πολιτικές για τους νέους.

Σημειώνεται πως κ. Κότιος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους νεαρούς μαθητές του Δήμου Φυλής και τους χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα «ακροατήρια» που έχει συναντήσει, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για τις τοποθετήσεις τους στα προβλήματα της γενιάς τους…

IMG_6351

IMG_6366

IMG_6345

Το πρόγραμμα…

PANEPISTHMIO PEIRAIOSΣτόχοι του έργου

Σκοπός του προγράμματος είναι να διοργανώσει μια μεγάλη καμπάνια συναντήσεων – διαβουλεύσεων με νέους που τώρα ολοκληρώνουν τις σπουδές σε 3 διαφορετικούς δήμους με στόχο τόσο την ενημέρωση όσο και τη διαβούλευση με τους νέους στα θέματα των δικαιωμάτων ως Ευρωπαίοι πολίτες, τις στρεβλώσεις, αλλά και τις ευκαιρίες της εποχής μας.

Στη συνέχεια τα αποτελέσματα του σχεδίου θα αποτελέσουν σημεία συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς διαμόρφωσης πολιτικών στα θέματα της νέας γενιάς, όπως την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τα Γραφεία τα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Δράσεις του έργου

Η δράση 1 περιλαμβάνει την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης μέσα από την  αναζήτηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών που συνθέτουν την παρούσα κατάσταση και τις τάσεις και τις αντιλήψεις των νέων στο θέμα της των δικαιωμάτων  των νέων ως ευρωπαίοι πολίτες. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν τόσο βιβλιογραφικές – δευτερογενείς πηγές, όσο και πρωτογενείς.

Συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν οι προηγούμενες μελέτες, αλλά και τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και οι δείκτες που συνθέτουν την παρούσα κατάσταση. Η αναζήτηση βιβλιογραφίας, σκοπό έχει τη σε βάθος επαφή των ερευνητών με το συγκεκριμένο θέμα, η οποία θα χρησιμεύσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά στη σύνταξη της τελικής έκθεσης.

Πέρα από τις δευτερογενείς πηγές, η ερευνητική ομάδα θα αναζητήσει χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία μέσα από πρωτογενείς πηγές και συγκεκριμένα δια μέσου έρευνας πεδίου που θα πραγματοποιήσει.  Η συγκέντρωση της απαραίτητης πληροφορίας θα πραγματοποιηθεί μέσω ερωτηματολογίων, όσο και μέσω προσωπικών συνεντεύξεων.

Στόχοι της έρευνας πεδίου

Βασικοί Στόχοι της έρευνας πεδίου θα είναι:

  • Η δημιουργία της σχεσιακής βάσης δεδομένων
  • Η  αναζήτηση μέσω των συνεντεύξεων όλων των στοιχείων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι εν μέσω της οικονομικής κρίσης και η γνώση τους στα δικαιώματα των νέων ως ευρωπαίοι πολίτες
  • Η καταγραφή των απόψεων των νέων ανδρών και γυναικών σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωσης εν μέσω της οικονομικής κρίσης

Δράση 2: Δημιουργία Ιστοσελίδας .

Πρόκειται για την παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού, ανάπτυξης & λειτουργίας μιας ολοκληρωμένης διαδικτυακής ιστοσελίδας  γενικής πληροφόρησης για θέματα νέων, εφοδιασμένη με σύστημα ασύγχρονης ενημέρωσης σε θέματα που θα προκύψουν από την έρευνα πεδίου.
Δράση 3: Συνάντηση Focus Group .

Ο Φορέας θα πραγματοποιήσει ένα forum με κοινωνικούς εταίρους. Η ενέργεια αυτή θα υλοποιηθεί μέσω της πραγματοποίησης  forum εργασίας. Στο forum εργασίας θα συμμετέχουν οι νέοι σε συνδυασμό με κοινωνικούς εταίρους, με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και Ευρωβουλευτές με στόχο αφενός την ενημέρωση των νέων και αφετέρου την δημιουργία ατζέντας νέων.
Δράση 4: Έκδοση αφίσας, φυλλαδίου– προβολή έργου.

Βασικό επικοινωνιακό εργαλείο θα αποτελέσει ο Οδηγός του Προγράμματος (φυλλάδιο). Συγκεκριμένα, θα εκπονηθεί ένας αναλυτικός Οδηγός, ο οποίος θα περιγράφει αναλυτικά τις βασικότερες πτυχές του Σχεδίου, όπως:

  • Ποιους αφορά το Πρόγραμμα.
  • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής.
  • Ποιες είναι οι δράσεις του προγράμματος και με ποιο τρόπο αυτές θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για τους ωφελούμενους, αλλά και την τοπική κοινωνία.
  • Πού πρέπει να ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι για επιπλέον πληροφορίες.

Δράση 5: Διεξαγωγή Debates

Στα πλαίσια του προτεινόμενου Σχεδίου σε συνεργασία με τρεις Δήμους της Αττικής (ενδεικτικά αναφέρουμε Δήμο Πειραιά, Δήμο Ασπροπύργου) θα διοργανωθούν 3 ημερίδες σε κεντρικούς δημοτικούς χώρους. Μέσω των Debates που θα πραγματοποιηθούν θα μπορέσουν να καταλάβουν οι παρευρισκόμενοι, πόσο δύσκολο είναι να μπορέσει να υπάρξει συναίνεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικά σε θέματα που άπτονται της νεολαίας και γενικότερα της στήριξης αυτής.

Δράση 6: Διάδοση Αποτελεσμάτων.

H στρατηγική της Δράσης (δημοσιοποίηση – προβολή του έργου) του σχεδίου θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες:

  • την καθεαυτή δημοσιότητα του σχεδίου, των στόχων του κλπ.,
  • τη δημοσιότητα μέσω των δράσεων και ιδιαίτερα των συντονισμένων προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στη διάρκεια του σχεδίου,
  • τη δημοσιότητα κατά τις διαδικασίες διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου.
Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.