Δεν θα δεχθούμε μια απλή αναλογική που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους

0
97

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση πως για την Αυτοδιοίκηση είναι κόκκινη γραμμή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και πως δεν θα δεχθεί την εφαρμογή της απλής αναλογικής «που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους» έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κατά την έναρξη του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη 19 Απριλίου.

«Μεταρρύθμιση κι όχι απορρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει άμεσα το νομοσχέδιο στην Αυτοδιοίκηση αλλά και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, πριν την κατάθεσή του στη βουλή.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως για την Αυτοδιοίκηση είναι κόκκινη γραμμή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

«Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή μιας απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση.

Μεταρρύθμιση κι όχι απορρύθμιση. Ο κ. Σκουρλέτης να δώσει άμεσα το νομοσχέδιο στην Αυτοδιοίκηση και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, πριν την κατάθεση του στη βουλή.

Η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να θεσμοθετήσει μία μεταρρύθμιση που θα προσφέρει στην Αυτοδιοίκηση και θα συμβάλλει στην τοπική και στην εθνική ανάπτυξη.

Αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική  οι Δήμοι από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία και στη συνέχεια θα έρθει το Κράτος να δώσει τη λύση που επιθυμεί, που δεν είναι άλλη από το να υποκαταστήσει τις αποδυναμωμένες αιρετές Διοικήσεις των Δήμων, από τους διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς.

Μάλιστα αυτό θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως δικλείδα ασφαλείας στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί από  την αδυναμία διοίκησης των Δήμων.

Η κυβέρνηση ούτε να το σκεφτεί  να φέρει με νόμο, μια απλή αναλογική που θα καπελώνει τους αιρετούς από διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους. Θα μας βρει όχι απλά απέναντι, αλλά η αντίδραση, έχοντας στο πλευρό μας τις τοπικές κοινωνίες θα είναι σφοδρή.

Πίσω από τις αγαθές εξαγγελίες περί ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης, ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την είσοδο στα δημοτικά μας συμβούλια των δυνάμεων των άκρων».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος νωρίτερα είχε τοποθετηθεί επί του δρομολογούμενου νομοσχεδίου, τόνισε πως «το υπουργείο Εσωτερικών έχει την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να θεσμοθετήσει μία μεταρρύθμιση που θα προσφέρει στην Αυτοδιοίκηση και θα συμβάλλει στην τοπική και στην εθνική ανάπτυξη».

«Περίμενα από τον κ. Σκουρλέτη να εκμεταλλευθεί την ιστορική συγκυρία, που του επιτρέπει να είναι ο πρώτος Υπουργός Εσωτερικών, που θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο σε ένα Συνέδριο που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα.
Γιατί δεν τολμάτε την αποκέντρωση και επιμένετε στην συγκέντρωση εξουσίας σε ένα Κεντρικό κι απρόσωπο Κράτος;
Γιατί δεν ενδυναμώνετε την Αυτοδιοίκηση, αποδυναμώνοντας το Κεντρικό Κράτος;
Γιατί δεν τολμάτε μια ριζική αναδιανομή εξουσίας;
Γιατί δεν χτίζετε από την αρχή ένα νέο Κράτος, στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι 13 Περιφέρειες και οι 325 Δήμοι θα έχουν πραγματική διοικητική αυτοτέλεια και πραγματική οικονομική ανεξαρτησία;», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

“Νομοσχέδιο φάντασμα”

Την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός τονίζοντας ότι απαιτείται «ριζική, τολμηρή αλλά και βιώσιμη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διακυβέρνησης καθώς και ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της.

«Είναι επιβεβλημένο η Περιφερειακή Διακυβέρνηση να αποκτήσει κανονιστική αυτονομία, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετεί η ίδια, στα θέματα ευθύνης της», επισήμανε και προανήγγειλε την εκπόνηση από την ΕΝΠΕ  Κώδικα Δεοντολογίας Αιρετών Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Αγοραστός ανακοίνωσε στο συνέδριο την κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ που αντιτίθεται στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» στους ΟΤΑ και σχολιάζοντας πως «συναίνεση με το στανιό δεν γίνεται».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκρινε αναγκαίο να γίνει διάλογος τουλάχιστον δύο μηνών από την ημερομηνία που θα παρουσιαστεί το «νομοσχέδιο – φάντασμα», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.