Δημοσιεύτηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση

0
147
Φωτό αρχείου

H ΚΥΑ που εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση – Καθιερώνεται ο υποχρεωτικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος των εργαζόμενων…

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, καθώς και μέτρα προληπτικής ιατρικής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δημοσιεύτηκε σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από το 2017, με νόμο που ψήφισε η κυβέρνησή μας, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας χορηγούνται πλέον υποχρεωτικά σε όλους τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Τώρα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπονται αναλυτικά τα μέσα αυτά, ανά ειδικότητα και χώρο εργασίας, καλύπτοντας όλο το φάσμα των πιθανών εργασιακών κινδύνων.

Επιπλέον, καθιερώνεται ο υποχρεωτικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος των εργαζόμενων (ιατρικές εξετάσεις – αναγκαίοι εμβολιασμοί) και πρότυπη γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, για την αποτελεσματικότερη προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων γίνεται πράξη».

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Στη νέα κοινή Υπουργική Απόφαση, υπολογίζονται πλέον στους δικαιούχους των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), των μέτρων Προληπτικής Ιατρικής και την παροχή Γάλατος, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως σχέσης Εργασίας (Μόνιμοι, Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ., Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου). Προστέθηκαν επίσης και νέες ειδικότητες εργαζομένων με ταυτόχρονο υπολογισμό του χώρου και του αντικειμένου απασχόλησης και όχι αποκλειστικά της ειδικότητας (Εργάτες και Τεχνίτες Μηχανουργείου, Γεωπόνοι, Δασολόγοι και Τεχνολόγοι Γεωπονίας, Σχολικοί Φύλακες, Οδηγοί Λεωφορείων, Προσωπικό Μαγειρείων, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι, Θερμοϋδραυλικοί, Ψυκτικοί, Νοσηλευτικό Προσωπικό, Απασχολούμενοι στη Πολιτική Προστασία και Πυρασφάλεια, Μάγειρες, Βοηθοί Μαγείρων, Τραπεζοκόμοι, Εργάτες Κυνοκομείου, Υδρομετρητές Δικτύου Ύδρευσης, Αποθηκάριοι, Οικογενειακοί Βοηθοί (Βοήθεια στο Σπίτι), Βρεφονηπιοκόμοι, Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων, Δημοτικοί Αστυνομικοί, Φύλακες, Πλύντες, Ιατροί, Κτηνίατροι, Κλητήρες, Οδηγοί Δίκυκλων, Χρήστες Η/Υ κ.α.)».

Αρχεία

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας  ΕΔΩ

Η Ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ  ΕΔΩ

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.