Δημοτικές εκλογές 2010 – Ρομ και παραβατικότητα στο Δήμο Φυλής…

10
219

Αιδώς Αργείοι!

Του Δημήτρη  Μπουρίκου

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Δημοτικού συμβουλίου του «Καλλικράτειου» Δήμου Φυλής (Φυλή, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι), ακούστηκαν και γράφτηκαν αρκετά για την ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος. Φαίνεται ότι μεταξύ ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος αλλά και των ίδιων των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων επικρατεί η άποψη ότι η ψήφος των Ρομά είναι καθοριστική για το ποιος θα εκλεγεί. Μάλιστα, αρκετοί πάνε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των Ρομά «εμπορεύεται» την ψήφο του, συμμετέχει σε ένα ιδιότυπο παζάρι εξαγοράς και τελικά κατευθύνεται μαζικά υπέρ κάποιων υποψηφίων ως αποτέλεσμα αυτής της εξαγοράς.

Η παραπάνω επιχειρηματολογία δεν αποτελεί παρά μια από τις ποικίλες διαστάσεις της ρατσιστικής αντίληψης εις βάρος των Ρομά που δυστυχώς φαίνεται να επηρεάζει μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας. Όσοι είχαμε την τύχη ή την ατυχία να συμμετέχουμε στην συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, αιφνιδιαστήκαμε από την προθυμία πολλών συνυποψηφίων μας, μη Ρομά, να «κυνηγούν» Ρομά και μη Ρομά, να κρέμονται από τα αυτοκίνητα διαφόρων και να επικαλούνται την επέλευση κάποιων Ρομά από τα Μέγαρα και αλλού προκειμένου να τους υποστηρίξουν εκλογικά!

Η όποια «εκλογική παραβατικότητα» των Ρομά στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο προκλητή, δηλαδή υποκινούμενη από τους «έξυπνους», «καπάτσους», «νομιμόφρονες», «έμπειρους αυτοδιοικητικούς» μη Ρομά υποψηφίους, οι οποίοι προσφέρουν «γην και ύδωρ» σε ψηφοφόρους.

Οι ίδιοι που μέμφονται την εξαγορά της ψήφου των Ρομά, οι ίδιοι κρέμονταν από τα αυτοκίνητα διερχόμενων Ρομά την ημέρα των εκλογών…. Είναι οι ίδιοι που σε κάθε ευκαιρία «κατηγορούν» και «καταγγέλλουν» την παραβατικότητα και τους Ρομά…

Είναι οι ίδιοι, άθλιοι και ελεεινοί τύποι που δεν έχουν στοιχειώδη τσίπα και μιλάνε για θέματα παραβατικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

Είναι οι ίδιοι ελεεινοί τύποι, που αφού έκαναν ό,τι έκαναν σε δημόσια θέα, ακολούθως μας «δουλεύουν» και από πάνω, ενώ προσποιούνται ότι κάποιοι άλλοι είναι αυτοί που συμμετέχουν σε όλα αυτά, και όχι οι ίδιοι!

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΟΙ!

Σε αυτή την εκλογική διαδικασία αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά από ποιους και για ποιόν λόγο συντηρείται η παραφιλολογία για την μαζική και υπερβολική παραβατικότητα των Ρομά. Συντηρείται από όλους εκείνους που θέλουν να κρύψουν την διοικητική ανεπάρκειά τους, να συσκοτίσουν περί των ιδεολογικών και αξιακών καταβολών τους, να αποπροσανατολίσουν όσον αφορά τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και εν τέλει να διαιωνίσουν τον παρωχημένο και αναποτελεσματικό ρόλο τους στις τοπικές κοινωνίες. «Υπνωτίζουν» την τοπική κοινωνία, προσφέροντάς της έναν ευάλωτο και αδύναμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του «εχθρό».

Σε αυτό το πλαίσιο, το τοπικό πολιτικό σύστημα αποδίδει την καθολική αποδοκιμασία των δημοτών για τα πεπραγμένα και τις προτάσεις του στο ρόλο της τσιγγάνικης ψήφου! Φταίνε οι κακοί Ρομά που πωλούν την ψήφο τους, αλλά δεν φταίνε οι πολλοί κακοί μη Ρομά που προσφέρονται και πιέζουν να εξαγοράσουν ψήφους!

Ακόμα και σήμερα, κάποιες εβδομάδες μετά, οι Ρομά στοχοποιούνται για όσα κρούσματα παραβατικότητας καταγράφονται στο τοπικό αστυνομικό δελτίο, επειδή απλώς τυγχάνει να κατοικούν δίπλα στον τόπο των συμβάντων ή να ασχολούνται με την συλλογή και επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών (βλέπε χαρακτηριστικά εφ. Αττική Περιφέρεια, φύλλο 74, 10-12-2010, σελ. 16).

Ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι στη χώρα υπάρχει κύμα νεό-φτωχων και κοινωνικά περιθωριοποιημένων που δεν έχουν κανένα άλλο πόρο παρά τη  συγκεκριμένη δραστηριότητα! Ακόμα δεν έχουν καταλάβει, ότι όσες φορές και να καταδείξουν την παραβατικότητα των άλλων, δεν απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα για την τοπική πολιτική διαφθορά, το διοικητικό χάος και την αναποτελεσματικότητα που προσφέρουν απλόχερα στους δημότες!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι υποψήφιοι Δήμαρχοι στη Φυλή και πολλοί εκ των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων είχαν από ένα φάκελο με οικονομικές και διοικητικές αμαρτίες για τους ανταγωνιστές τους! Αρκεί απλώς να μελετήσετε τους προεκλογικούς λόγους τους. Βέβαια αρκεί κάποιος να μελετήσει τα πορίσματα και τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για να διαπιστώσει ότι το μείζον πρόβλημα παραβατικότητας δεν αφορά τους Ρομά αλλά πολλούς από εκείνους που εστιάζουν στην παραβατικότητα των Ρομά!

Το τοπικό πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν έμαθε από την καθολική ψήφο απόρριψης που έλαβε αλλά συνεχίζει να προσποιείται ότι όλα βαίνουν καλώς! Τέτοια αυτιστική συμπεριφορά ίσως εξηγεί και τη γενικότερη κοινωνική και θεσμική παρακμή που καταγράφεται στη νεοελληνική πραγματικότητα!

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!

Το παρόν άρθρο αφιερώνεται στον πατέρα μου που τυγχάνει να ασχολείται με τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών για να συμπληρώσει το μισθό του των 492 ευρώ και πολλές φορές τον μέμφονται κάποιοι στο δρόμο με τη φράση «Φύγε από εδώ, ρε κωλόγυφτα»! Βλέπετε είναι αρκετά μελαχρινός και σε συνδυασμό με την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών τον ταυτίζουν με Ρομά!.

Δημήτρης  Μπουρίκος

Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

dbourikos@pspa.uoa.gr

Σχόλια Facebook

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αναρωτιέμαι σε πιά γυάλα είναι κλεισμένος ο κ. Μπουρίκος.

  Όσες φορές έχω διαβάσει κείμενά του, μου επιβεβαιώνει ότι ζεί στο δικό του κόσμο ………. που δικάιωμα έχουν μόνο οι ΡΟΜ που τους υπερασπίζεται ανελλειπώς. Οι υπόλοιποι γύρω του δεν έχουν διακαιώματα? έχουν μόνο υποχρεώσεις απέναντι σ΄αυτούς ….. που δεν σέβονται κανέναν , δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν , να κυκλοφορήσουν, να ζήσουν ήρεμα παραβιάζοντας ότι υπάρχει…….?
  Πως οι φιλήσυχοι αδικημένοι ΡΟΜ ξέρουν τα πάντα για κάθε είδους απάτη…….(Βλέπε επιδόματα……., άγαμες μητέρες……,) αλλά τίποτε για τη νομιμότητα?
  Γιατί έχουν χρήματα για cabrio και mercedes αλλά όχι για να ζήσουν και πρέπει εμείς οι άσπλαχνοι …… ρατσιστές να τους δινουμε τα πάντα ….για να λιάζονται στη λιακάδα? Και έαν τολμήσεις και τους μιλήσεις έχεις και απειλές γαι τη ζωή σου και την ιδιοκτησία σου, τα παιδιά σου?
  Γιατί εμείς ενώ είμαστε άνεργοι δεν πουλάμε την ψήφο μας ενώ αυτοίκαταλήγουν να είναι και καημένοι που τους συμβαίνει αυτό , δηλαδή να στεπώνουν τα 20€ και όχι μόνο………..

 2. Και στην τελική τύποι σαν τον κ. Μπουρίκο που στην αμπελοφιλοσοφία είναι μανούλα αλλά στην ζωή γύρω τους …… ένα μεγάλο μηδενικό γιατί αιθελοτυφλούν όχι μόνο δεν τους βοηθούν αλλά τους εξασφαλίζουν μερικά ακόμη ……….. τσάμπα επιδόματα……… παροχές κλπ που για εμάς τους υπόλοιπους είναι μακρινά όνειρα ………..
  ΕΛΕΟΣ κ……. τάδε ξύπνα……………….. στο Ζεφύρι μένεις……. απέναντι απ΄το σχολείο αυτό που οι φίλοι σου ΡΟΜ σπάνε κάθε φορά που χωρίς να πηγαίνουν τα παιδιά τους καταστρέφουν ………….όταν δεν τους δίνεται το επίδομα που δεν δικαιούνται .
  Άνοιξε τα μάτια σου ……. βγάλε στο στόκο απ΄το μυαλό ……και εσύ και μερικοί άλλοι κυριλέδες χαρτογιακάδες που τους πυλατεύεται μήπως και κάτι αλλάξει…………

  • α) Εκτός από χαρακτηρισμούς δεν βλέπω να συνεισφέρετε κάτι στη συζήτηση.
   β) Ενδιαφέρον που γνωρίζετε που κατοικώ, μόνο που εγω διατυπώνω άποψη επώνυμα ενώ εσείς κρύβεστε πίσω από κάποιο ψευδώνυμο.
   γ) Δυστυχώς δεν φαίνεται να καταλάβετε την ουσία των επιχειρημάτων μου….
   δ) Κατανοώ πλήρως γιατι αντίστοιχα φαινόμενα σε συνοικίες της Αγίας Βαρβάρας είναι σπάνια, ενώ στη δική μας γειτονιά είναι πιο συχνά…
   ε) ..»μηδενικό», «αμπελοφιλοσοφίες», ../.?????
   στ) …όσο για τη γυάλα…..απλώς αναφέρω ότι έζησα 25 χρόνια σε γειτονιά με τσιγγάνους…και έχω επαγγελματική εμπειρία με τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα σε φυλακές και δικαστήρια ανηλίκων…
   ζ)…ο καθένας διατηρεί το δικαίωμα να εξετάζει το θέμα «όπως ξέρει», «όπως νιώθει»,»όπως τον βολεύει»…ο δικός σας τρόπος εκτός από κάποιου είδους «ψυχολογική εκτόνωση» και «επιθετικούς χαρακτηρισμούς», πραγματικά δεν βλέπω να προσφέρει κάτι….
   …σκέφτομαι τι θα λέγατε αν δεν ήμουν κάτοικος Ζεφυρίου, και μάλιστα της βόρειας περιοχής….

   • Το ότι δεν αναφέρω το πλήρες όνομά μου δεν μειώνει το δικαίωμά μου να μιλάω , μου κάνει εντύπωση που ενώ όπως λέτε έχετε ζήσει χρόνια με τσιγγάνους και έχετε δουλέψει μαζί τους πως και δεν έχετε διαπιστώσει όσα ο άλλος κόσμος που μένει δίπλα τους?
    Πώς και με την τόσο μεγάλη επαγγελματική σας δράση μαζί τους δεν έχετε δεί πώς βολεύονται πίσω από την ταμπέλα του » Καημένου» γαι να επιβιώσουν , γιατί δεν κάνουν καμμία προσπάθεια να αλλάξουν.
    Ζούν παρασιτικά γιατί έτσι βγάζουν εύκολα χρήμα , ξαπλωτοί και αραχτοί χωρίς κόπο γιατί εάν κόπιαζαν θα σέβονταν κιόλας.
    Για να ξέρετε θεωρώ πως μπορεί να υπάρχει λύση μόνο εάν οι ίδιοι το θέλουν και αυτοί δείχνουν ότι δεν το επιθυμούν.
    Οι χαρακτηρισμοί μου είναι έντονοι όπως λέτε όχι για » ψυχολογική εκτόνωση» αλλά γιατί έχω βαρεθεί να διαβάζω βαρύγδουπα κείμενά σας που απλά τους χαιδεύουν και τους δίνουν μόνο δικαιολογίες (αμπελοφιλοσοφίες όπως λεώ εγώ) και όχι πραγματική βοήθεια , ταρακουνώντας τους.

    Και κλείνοντας το ότι ζείτε και επιθυμείτε να πολιτεύεστε στο Ζεφύρι είναι πιό τραγικό για μενα γιατί σκέφτομαι πως αν μένατε αλλού θα τους είχατε αγιοποιήσει κιόλας.

    • ….για να είμαι πιο κατανοητός:
     α) δεν αρνούμαι την ύπαρξη γεγονότων και συμπεριφορών που αναφέρετε..διαφωνώ στην γενίκευση που κάνετε…κατά τη γνώμη μου, δεν αντανακλά την πραγματικότητα και δεν προσφέρει κάτι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων…άλλωστε ίδια συμπεριφορά μπορεί να δείχνει και ένας μη Ρομ (δηλ. τεμπέλης, εξαρτημένος από κάποια επιδόματα, παράνομες δραστηριότητες κ.α).
     β) επιδόματα…επιδόματα…γνωρίζετε για τι ποσά μιλάμε???
     γ) όταν κάποιος έχει βαρεθεί να διαβάζει “αμπελοφιλοσοφίες”, απλώς σταματάει να τις διαβάζει…δεν εκτονώνεται με χαρακτηρισμούς και άλλα…
     δ) το γεγονός ότι κάνετε αναφορά στη συμμετοχή μου στις εκλογές…μάλλον- σε συνδυασμό με άλλα “στοιχεία/αποτυπώματά σας”- μου προσφέρει ενδείξεις και για την ταυτότητά σας αλλά και για τη σκοπιμότητα των χαρακτηρισμών!….φοβούμαι ότι στο άρθρο και ειδικότερα στις αναφορές για τη συμπεριφορά των “τσιγγανοκυνηγών”, αναγνωρίσατε, αν όχι τον εαυτό σας, κάποιους φίλους/γνωστούς/κολλητούς σας….
     Όπως και να έχει, η σημερινή μη ύπαρξη συστηματικών μέτρων για την ενωσμάτωση των Ρομ οδηγεί σε δύσκολες καταστάσεις γενικά τον τοπικό πληθυσμό…μπορείτε να συνεχίσετε το ίδιο τροπάριο…απλώς δεν θα γίνεται τίποτα και θα γεύεστε την ανυπαρξία πολιτικών για το συγκεκριμένο θέμα….
     Όταν έχετ χρόνο, μπορείτε να πάτε μια βόλτα σε γειτονιές και σχολεία της Αγίας Βαρβάρας ή να μιλήσετε με τον Ρομ αντιδήμαρχο του Δήμου για να διαπιστώσετε τι έγινε εκεί που κάποιου αρνούνται να γίνει εδώ!!!

     Όταν με την δημόσια παρέμβασή σας κοινοποιείται περισσότερα στοιχεία για μένα από αυτά που ο ίδιος επιθυμώ να γνωστοποιήσω (δηλ. κάνατε αναφορά στο που σχεδόν ακριβώς κατοικώ), τότε μόνο επώνυμα θα είσασταν σύμφωνη με κάποιους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας….
     αλλά δεοντολογία και άλλα τέτοια αμπελοφιλοσοφιστικά για όσους εμπλέκονται στις τοπικές εκλογικές διαδικασίες είναι περιττά…!!!

 3. …και για να σας βοηθήσω να ξεκινήσετε από κάπου…

  http://www.agiavarvara.gr/portal/page/portal/ab/socialtreatment/amea/forgypsies

  ….μετά μπορείτε να επισκεφτείτε τον συγκεκριμένο Δήμο…..και αν έχετε σχέση με το νέο δημοτικό συμβούλιο Φυλής, παρακαλώ προτείνετε εκεί να κάνουν επισκέψεις, να βλέπουν καλές πρακτικές και να προσπαθούν να τις εφαρμόσουν στο Ζεφύρι….θα διαπιστώσετε μεγάλη βελτίωση σε πολλούς τομείς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα…
  ….αν βέβαια σας ενδιαφέρει να συμβάλετε κάπου δημιουργικά και όχι απλώς να αναπαράγετε “ακράνταχτες πεποιθήσεις”…

  • ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΔΟΚΤΟΡΑ ΜΠΟΥΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. ΞΕΡΕΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ.ΣΚΑΣΙΛΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΟΜΩς ΤΑ «ΕΜΠΟΡΑΚΙΑ» ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΑ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΣ ΟΧΙ ΑΜΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙς) ΕΧΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΑ… ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ…

   • «υπερασπίζομαι»; «εμποράκια»;….μήπως μπορείτε να είστε πιο ξεκάθαρος;….»παλαιάς κοπής πολιτικών»;….»ιδιοκτησία»….»ένωση πολιτικών»…ειλικρινά δεν βγαίνει νόημα….όντως είμαι τόσο χαζός που δεν αντιλαμβάνομαι τα υψηλά νοήματα πολλών άλλων…..δείξτε παρακαλώ λίγη κατανόηση και σε εμάς τους πνευματικά ανάπηρους…έτσι…για να δείξετε μεγαλοψυχία….Μου κάνει βέβαια εντύπωση η ανωνυμία των περισσοτέρων..δεν έχουν καν την ευθιξία και ευθύτητα να διατυπώσουν δημόσια την άποψή τους με ονοματεπώνυμο!!!
    Καλά Χριστούγεννα και υγεία.

  • Όποιος δεν αντέχει να βλέπει τα σχόλια των άλλων ……. αμόρφωτων και όχι πνευματικών ανθρώπων όπως ο ίδιος ο κ. Μπουρίκος να μην γράφει και δημοσιεύει άρθρα του .
   εάν σε πειράξει κόφτο ρε μεγάλε το γράψιμο….. κράτα το για τον ευαυτό σου που είσαι προχωρημένος , εμείς οι χαμηλού ……επιπέδου …. συμφωνούμε ότι τα παίρνουν από κάθε πόρτα οι φίλοι σου και είναι και καημένοι ……… και μάλιστα χοντρά και βολεύονται.
   Εσύ που είσαι μορφωμένος και κάνεις επαφές μόνο με άτομα απο ……τη santa barbara άντε τράβα εκεί να συνομιλείς και ξεφορτώσου μας………………………………….
   Αντέχει ο τόπος μας και χωρίς εσένα τον πάνσοφο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • …καλά ότι αντέχει ο τόπος χωρίς εμένα τον «πάνσοφο» είναι αποδεκτό και από εμένα τον ίδιο!!!
    α)…περιγράφετε εσείς και άλλοι κάποια φαινόμενα που είναι σε κάποια κλίμακα υπαρκτά…ωστόσο δεν αφορούν μόνο τους Ρομ,
    β) …»υποτιμάτε» την όποια επιστημονική προσέγγιση κάποιων θεμάτων όταν εσεις οι ίδιοι (πχ elpidaki, trelamenos και άλλοι φίλοι με ψευδώνυμα) διατυπώσατε δημόσιο λόγο εναντίον άλλων επιλογών για το περιφερειακό συμβούλιο απλώς γιατι δεν είχαν καθόλου τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα!!! ΣΥΓΧΥΣΗ!!!
    γ)…ο στόχος μου δεν είναι να πείσω κάποιον για κάτι…στόχος της αρθρογραφίας μου ειναι να δείξω ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι (έστω 2) που προσεγγίζουμε τα θέματα και από μια άλλη προσέγγιση….θεωρούμε μάλιστα ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει και θετικές πρακτικές συνέπειες για την καθημερινότητά μας (βλέπετε συνχείζω να κατοικών στο Ζεφύρι!)
    δ)…δεν εκπροσωπώ κανέναν παρά μόνο τον εαυτό μου…επίσης δεν μετρώ την αξιοπρέπεια των ανθρώπων με τα πτυχία ή άλλα τυπικά προσόντα…ούτε..ούτε…αλλά μάλλον όλα αυτά δεν έχουν νόημα μπροστά σε «ιδεοληψίες» και «ατράνταχτες αλήθειες» σας…
    ε) όσο για τις πράξεις…..η ανοικτή επιστολή μου προς την ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ λέει δημόσια πολλά από αυτά που εσεις «οι πρακτικοί» λέτε μόνο με ψευδώνυμα και απαξιωτικούς αφορισμούς…έτσι φιλαράκια ξέρω και εγω…όποτε πραγματικά αποφασίσετε να βγείτε από το προστατευμένο καβούκι της ανωνυμίας, τότε στείλετε μήνυμα στο email να τα πούμε από κοντά και ανθρώπινα….αφήστε που κάποιοι από εσάς είστε μέλη ή φίλοι ή αποχωρούντες από την ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ που δεν είπτε τίποτα ή ελάχιστα στις ολομέλειες!!! (και ο νοών νοείτω)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.