Λαχανόκηποι δημοτών σε Μαρούσι – Θέρμη – Κομοτηνή

0
46

Δημοτικός λαχανόκηπος στη Θέρμη – Μέχρι 30 Απριλίου οι αιτήσεις

Τον δικό τους λαχανόκηπο για να καλλιεργούν τα βιολογικά λαχανικά τους μπορούν να αποκτήσουν δημότες του Δήμου Θέρμης.

Ο Δήμος έχει διαμορφώσει μία έκταση 15 στρεμμάτων στη Νέα Ραιδεστό σε ίσες επιφάνειες των 50 με 80 τ.μ. τις οποίες θα διαθέσει σε 300 περίπου οικογένειες. Δικαιούχοι είναι όλοι οι δημότες, αλλά θα δοθεί προτεραιότητα σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Η διάρκεια της παραχώρησης των τμημάτων γης στον δημοτικό λαχανόκηπο είναι ετήσια και θα γίνεται έναντι ενός ελάχιστου συμβολικού τιμήματος.

Η κάθε οικογένεια θα μπορεί να φυτεύει τα λαχανικά  της αρεσκείας της, να τα περιποιείται και φυσικά να «δρέπει τους καρπούς».

Ο Δήμος θα παρέχει μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας, ώστε όλοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής ξεκινάει στις 17/4/2012 και λήγει στις 30/4/2012.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Δημαρχείο Θέρμης από τις 8:00 ως τις 14:00. Στην περίπτωση που υπάρξει αριθμός αιτήσεων μεγαλύτερος από τη δυνατότητα παροχής τμημάτων γης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια κλήρωση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν  στο 2313-300777.

Δημοτικοί λαχανόκηποι στο Μαρούσι

Στην αξιοποίηση ελεύθερων χώρων στο Μαρούσι για τη δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων που θα καλλιεργούν και θα παράγουν για ίδια χρήση οι δημότες και κάτοικοι Αμαρουσίου, προχωρά ο Δήμος. Η δράση υλοποιείται σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των νοικοκυριών της πόλης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και της ενεργοποίησης των πολιτών κόντρα στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης. Η τελετή παράδοσης του χώρου έγινε τη Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, η δράση ξεκινά αρχικά με τη διάθεση περίπου 50 μικρών τεμαχίων γης στους ενδιαφερόμενους κατοίκους στον ελεύθερο χώρο στη συμβολή των οδών Ανδρόνικου (συνέχεια Αγίου Κωνσταντίνου), Αυτοκράτορος Ηρακλείου και Δωδεκανήσου (περιοχή Νέο Τέρμα), και προσεχώς θα συνεχιστεί και σε άλλους ελεύθερους χώρους της πόλης που θα διαμορφωθούν κατάλληλα από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Αφού έγινε η απαραίτητη προετοιμασία του εδάφους, η έκταση κατατμήθηκε σε τεμάχια έκτασης 25 τ.μ. ανά δικαιούχο. Στο σημείο θα υπάρχει διαθέσιμη δεξαμενή ύδατος για πότισμα καθώς και αποθήκη με τα απαραίτητα σκαπτικά εργαλεία. Ειδικά κατά το πρώτο στάδιο της εφαρμογής θα υπάρχει δυνατότητα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα καλλιέργειας.

Η δράση έχει παιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Ο καλλιεργητής μυείται στη διαδικασία της φύτευσης, της καλλιέργειας και παραγωγής, εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει τους οικείους του, αλλά και εισπράττει τους καρπούς της προσπάθειάς του. Συμβάλλοντας στην κοινωνική αλληλεγγύη στο Δήμο μας, ο καλλιεργητής θα διαθέτει ένα μικρό ποσοστό επί της παραγωγής στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ο Δήμος Αμαρουσίου καλεί τις Γεωπονικές Σχολές της χώρας να συνδράμουν τη δράση καθώς ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα μπορούσαν στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της πρακτικής τους άσκησης να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στους καλλιεργητές.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της δημιουργίας δημοτικών λαχανόκηπων ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δήλωσε:

«Ξεκινάμε από αυτό το σημείο και σύντομα θα παραχωρήσουμε στη διάθεση των πολιτών και νέους χώρους φύτευσης σε άλλες γειτονιές της πόλης. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση αξιοποιούμε ανεκμετάλλευτους και εγκαταλελειμμένους ελεύθερους χώρους, τους καθαρίζουμε, τους διαμορφώνουμε, τους ασφαλίζουμε, τους φυλάσσουμε ομορφαίνοντας τις γειτονιές μας, απλώνοντας, παράλληλα, ένα δίκτυ κοινωνικοποίησης και κοινωνική μέριμνας για τους κατοίκους της πόλης μας. Σε μία εποχή όπου η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς συμπολίτες μας, θέλουμε να τους προσφέρουμε ευκαιρίες για ενεργοποίηση και όχι παραίτηση από τη ζωή, θέλουμε να τους προτείνουμε δημιουργικές διεξόδους».

Εκδήλωση με θέμα «Δημοτικοί Αστικοί Λαχανόκηποι» στην Κομοτηνή

Την πρώτη της δημόσια εκδήλωση με θέμα «Δημοτικοί Αστικοί Λαχανόκηποι» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Θράκης στην Κομοτηνή η Εναλλακτική Κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ – Τοπική Οργάνωση Κομοτηνής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η εκδήλωση αφορά την καλλιέργεια μικρών λαχανόκηπων από δημότες που δεν έχουν δική τους γη, έναντι συμβολικού τιμήματος εντός οργανωμένων δημοτικών χώρων.

Σκοπός είναι αφενός η παραγωγή λαχανικών για την οικογένειά τους και αφετέρου η επαφή με τη φύση και η άντληση χαράς από τη σχέση του ανθρώπου με τη γη.

Η εκδήλωση στοχεύει στην πληροφόρηση των κατοίκων της Κομοτηνής ώστε να δημιουργηθεί ο πρώτος αστικός λαχανόκηπος στην πόλη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μάλιστα, οι υπεύθυνοι της Τοπικής Οργάνωσης έχουν ήδη ενημερώσει τον Δήμαρχο, Γιώργο Πετρίδη, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερα θετικός στην ιδέα.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Δαουτόπουλος.

Πηγή

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.