Δημοψήφισμα για το ευρώ, μαζί με τις εκλογές πρότεινε η Μέρκελ!

0
42

Σκέψεις για την διενέργεια δημοψηφίσματος, παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσο επιθυμούν οι Έλληνες την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τσιόδρα, η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης και ανέφερε ότι η ΕΕ έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς:

Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης.

Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε ένα το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη.

Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, ενώ, για το περιεχόμενό του, ο Κάρολος Παπούλιας έχει ήδη ενημερώσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, που με τη σειρά του ξεκίνησε τηλεφωνικές επαφές, προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με βάση το Σύνταγμα

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλης, τόνισε πάντως ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου θέμα δημοψηφίσματος, με αυτούς τους όρους, καθώς η πρόταση αυτή προσκρούει στο ελληνικό Σύνταγμα.

Όπως εξήγηση ο κ.Σωτηρέλης, για να γίνει διενέργεια δημοψηφίσματος θα πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Οι πρώτες δύο που απορρέουν από το Σύνταγμα, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, κάτι το οποίο δεν γίνεται στην παρούσα συγκυρία που έχει αναλάβει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αποφασίσει για το δημοψήφισμα η Βουλή, με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

«Υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα ουσίας ότι το ερώτημα που τίθεται «ναι ή όχι στο ευρώ» είναι προβληματικό, γενικό και αόριστο» πρόσθεσε ο κ.Σωτηρέλης και χαρακτήρισε την πρόταση της κ.Μέρκελ ως μία κίνηση εντυπωσιασμού.

Ενημερώθηκαν οι αρχηγοί

Ηδη, πάντως, για το περιεχόμενο της συνομιλίες μεταξύ του Προέδρυ της Δημοκρατίας και της Γερμανίδας καγκελαρίου έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Πικραμένος, η Αγκελα Μέρκελ ανέφερε στον Κάρολο Παπούλια ότι από ευρωπαϊκής πλευράς θα υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα.

Φειδωλός για το περιεχόμενο και τον σκοπό της παρέμβασης Μέρκελ υπήρξε από γερμανικής πλευράς ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ. Σχετικά ερωτηθείς περιορίστηκε να δηλώσει ότι κατά την συγκεκριμένη επικοινωνία η Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων για τον σχηματισμό σταθερής ελληνικής κυβέρνησης, το συντομότερο, μετά τις εκλογές.

Ο κ. Στράιτερ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν και κατά το παρελθόν συζητήσει και θα το επαναλάβουν σίγουρα και στο μέλλον, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, το οποίο χαρακτήρισε «εμπιστευτικό».

Επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη είχε και ο ομόλογός του της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέας Πέσκε σημείωσε ότι ο κ. Βεστερβέλε κινήθηκε στη γραμμή της καγκελαρίου και επανέλαβε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η Γερμανία «θέλει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα».

Ετοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Σίλκε Μπρουνς, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

ΕΘΝΟΣ On Line

Σημείωση: Αργά το βράδυ και μετά από περίπου 12 ώρες «μυστηρίου» για το πραγματικό περιεχόμενο της τηλεφωνικής επαφής που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Κάρολο Παπούλια, το Βερολίνο διέψευσε τα περί δημοψηφίσματος και προσπάθησε να μαζέψει τα… αμάζευτα, λέγοντας πως το τηλεφώνημα ήταν «εμπιστευτικό» και πως «οι αναφορές είναι ανακριβείς»…

Φαίνεται πως η σύγχυση που ακολούθησε ταρακούνησε το Βερολίνο από το πανευρωπαϊκό όργιο φημών τις οποίες επέτειναν οι προηγηθείσες δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ που έκανε λόγο (αρθρωμένο για πρώτη φορά από θεσμικά ευρωπαϊκά χείλη) για εκπονούμενα σχέδια αντιμετώπισης πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δηλώσεις που ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρον – άρον να τις απορρίψει!

Σύμφωνα, δε, με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, η Άγκελα Μέρκελ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη».

Ακόμα και αυτό, όμως, δεν πείθει και τον πιο «αφελή», αφενός διότι κάτι τέτοιο προσκρούει στο ελληνικό Σύνταγμα και αφετέρου είναι γνωστό πως Έλληνες δεν επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη αλλά την «έξοδό» τους από το μνημόνιο των τοκογλύφων…

Φάνης Κυριόπουλος

 

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.