Δημόσιο: Η «καυτή πατάτα» των 50.000 απολύσεων!

0
29

Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο με συνοπτικές διαδικασίες βλέπουν 50.000 υπάλληλοι. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση, αλλά, όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα αποφύγει τη σκληρή απόφαση της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων.

Το πόρισμα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη μείωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα, που μέρος του ίσως να παραδοθεί στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ακόμα και εντός της εβδομάδας, περιλαμβάνει την εκτίμηση ότι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω συνταξιοδότησης και εφεδρείας, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσει τα 100.000 άτομα μέχρι το 2015.

Η δέσμευση όμως της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα ήταν για δυνατότητα περιορισμού του Δημοσίου το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατά 150.000 εργαζομένους. Άρα υπάρχουν 50.000 υπάλληλοι, οι οποίοι με βάση τα σχέδια θα πρέπει να απολυθούν για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015.

Το πόρισμα του ΚΕΠΕ φαίνεται ότι εντοπίζει προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αφού είναι γεγονός ότι κατά την προηγούμενη διετία είχε περιορισμένη επιτυχία. Οι επιλογές που θα έχει στη διάθεσή της η επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι δύο: Ή να προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρή πολιτική προσλήψεων που μπορεί να φτάνει ακόμα και σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, ή να επιλέξει τον σκληρό δρόμο της άμεσης απόλυσης 50.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόκειται για γόρδιο δεσμό, αφού στην πρώτη περίπτωση η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτική. Σημειώνεται ότι ήδη τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, των απολύσεων και της αυξημένης ανεργίας, έχουν επιβαρυνθεί με σχεδόν 10 δις ευρώ, μόνο το 2011. Σε ένα τέτοιο σενάριο, επομένως, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν θα είναι τεράστιες και θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πιθανή νέα μείωση συντάξεων, παροχών.

Το σενάριο της άμεσης απόλυσης 50.000 εργαζομένων έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, όπως αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Ετοιμάζουν «σφαγές» χωρίς αποζημιώσεις (τον Οκτώβριο) από τον ιδιωτικό τομέα! – Εμπνευστής των απολύσεων είναι ο Μπομπ Τράα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα…

Νέα μέτρα, όπου θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και σχέδιο απολύσεων με τη σέσουλα στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να δίνεται αποζημίωση, επεξεργάζεται η τρόικα.

Εμπνευστής των απολύσεων χωρίς αποζημίωση είναι ο Μπομπ Τράα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, ο οποίος φαίνεται να επιμένει στην κατάργηση των αποζημιώσεων, παρά το γεγονός ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 26%.

Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης επαναλαμβάνει ότι πρέπει να αποφασιστεί εδώ και τώρα μείωση δαπανών του Δημοσίου κατά 11,5 δις ευρώ για τη διετία 2013 και 2014.

Το σχέδιο Τράα περιλαμβάνει τη δυνατότητα απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα με αποζημίωση σε πρώτη φάση κατά 20% μικρότερη, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η κατάργησή της.

Σε κάθε περίπτωση, τυχόν εφαρμογή του σχεδίου δεν θα γίνει πριν από τον επόμενο Οκτώβριο, αφού τότε η τρόικα εκτιμά ότι θα έχει επέλθει ηρεμία στο πολιτικό κλίμα στη χώρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι, όπως εκτιμάται, να ανοίξει ο δρόμος για τις γαλλικές, γερμανικές και ολλανδικές εταιρίες να «επενδύσουν» στην Ελλάδα.

Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού αποτελεί διαρκή στόχο της τρόικας, παρά όσα αντίθετα επιχειρήματα έχουν παρουσιαστεί στα στελέχη της τριμερούς. Σύμφωνα με τις αντίθετες αιτιάσεις, η ελληνική οικονομία δεν θα γίνει πιο ανταγωνιστική, αν καταργηθούν το δώρο του Πάσχα, το επίδομα αδείας του καλοκαιριού και το δώρο των Χριστουγέννων. Αντίθετα, είναι βέβαιο ότι θα επιβαρυνθεί κι άλλο η ύφεση.

Με βάση στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, η υποχώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ήταν το 2011 της τάξης του 12% και το 2012 (μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) άγγιξε το 21%. Η τρόικα, πάντως, από την προηγούμενη διαπραγμάτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι ο 13ος και ο 14ος

μισθός δεν πρέπει να υπάρχουν και αναμένεται να πιέσει ακόμα περισσότερο. Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης επανέλαβε ότι θα πρέπει είναι ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή 11,5 δις ευρώ και θα αφορούν το σκέλος των δαπανών.

Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται δεδομένο το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου, αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, πολυτεκνικό, μητρότητας)…

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.