Δικαίωση Στριφτού από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια Αττικής

0
41

Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε το κατηγορητήριο που ήθελε τον πρώην Δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Στριφτό, να έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.

«Αποφασίζουμε,

Την μη επιβολή πειθαρχικής ποινής αργίας σε βάρος του πρώην Δημάρχου Δήμου Αχαρνών κ. Σπυρίδωνα Στριφτού, για την πειθαρχική παράβαση των καθηκόντων του η οποία, σύμφωνα με τα παραπάνω, του αποδίδεται», καταλήγει, σε έγγραφό του, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, «επικυρώνοντας» ουσιαστικά την γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Έτσι, όμως οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν είχαν τους πόρους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τους προμηθευτές τους και τους υπαλλήλους τους ισόποσες με το παραπάνω μεταφερθέν ποσό.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι επαχθείς συνέπειες της εκ μέρους των δημοτικών επιχειρήσεων καθυστέρησης πληρωμής των ως άνω οφειλών τους και ιδιαίτερα να αποφευχθεί η κοινωνική ένταση που θα προκαλούνταν από τη μη πληρωμή των μισθών των εργαζομένων, ο Δήμος Αχαρνών προέβη στη μεταφορά του παραπάνω ποσού, ώστε να εξοφληθούν οι εν λόγω απαιτήσεις».

Από τα προαναφερθέντα, αποδεικνύεται, επιπλέον, πως ο κ. Στριφτός όχι μόνο δεν καταχράστηκε χρήματα του Δήμου αλλά προέβη στην καταλληλότερη ενέργεια προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στον Δήμο Αχαρνών και συγκεκριμένα στην πληρωμή των εργαζομένων, όπως άλλωστε του αναγνωρίζει το Πειθαρχικό Συμβούλιο, με την εν λόγω ετυμηγορία του…

Του Φάνη Κυριόπουλου

Με την απειλή της «αργίας», να πλανάται πάνω από το κεφάλι του τα τελευταία χρόνια, με την «βαριά» κατά τον ίδιο κατηγορία, αυτήν της παράβασης καθήκοντος, που του καταλόγιζαν, ο κ. Στριφτός στάθηκε όρθιος και διήλθε αλώβητος από τις συμπληγάδες που κάποιοι του «έστησαν» για να τον συνθλίψουν. Στο κενό έπεσαν και οι προσπάθειες από κάποια «παπαγαλάκια», όπως ο ίδιος συχνά ανέφερε στις ομιλίες του, που τον ήθελαν ακόμα και να καταλήγει στην φυλακή και μάλιστα, κατά καιρούς, διέδιδαν και συγκεκριμένες ημερομηνίες…

Η αναμενόμενη, για τον εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο αλλά και για άλλους πολλούς, αθωωτική απόφαση, έρχεται να τον δικαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και να τον απαλλάξει έστω και από την απειροελάχιστη υποψία ενοχής, αφού το Συμβούλιο αποφάνθηκε ομόφωνα και απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον κ. Στριφτό με πέντε (5) ψήφους υπέρ, έναντι καμίας, κατά.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σπύρο Στριφτό, ο πρώην Δήμαρχος εμφανώς ικανοποιημένος, μέσα από μια λακωνική δήλωση ανέφερε: «Έστω και αργά, δικαιώθηκα για όλα αυτά που αδίκως κάποιοι με κατηγορούσαν. Τονίζω για μια ακόμα φορά πως όλη τη λάσπη που μου πέταξαν, ορισμένοι τα τελευταία χρόνια, τους την επιστρέφω. Εάν θέλουν να δημιουργήσουν ενόχους, ας ψάξουν αλλού. Είμαι παρόν και θα με βρουν μπροστά τους. Τους αφήνω στην κρίση των Δημοτών μας και εύχομαι κανείς να μην βιώσει μια παρόμοια περιπέτεια σαν αυτή που έζησα εγώ».

Η Γνωμοδότηση…

Θέμα: Μη επιβολή ποινής αργίας στον Δημοτικό Σύμβουλο Αχαρνών και πρώην Δήμαρχο κ. Σπυρίδωνα Στριφτό.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 142 και 143 του Ν.3463/2006(Δ.Κ.Κ.)·

2. Το με αρ.πρωτ.οικ.11607/3-7-09 έγγραφο μας.

3. Το από 18-9-09 απολογητικό υπόμνημα.

4. Το   υπ’αρ.πρωτ.08/ΔΤΑ/16019,16018 παραπεμπτικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής προς το Συμβούλιο του άρθρου 143 του Ν.3463/2006.

5.Την αριθμ.2/2010 γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του άρθρου 143 του Ν.3463/2006, σύμφωνα με την οποία: «Δεν πρέπει να επιβληθεί ποινή αργίας σε βάρος τον πρώην Δημάρχου Αχαρνών κ. Σπυρίδωνα Στριφτού για την πειθαρχική παράβαση των καθηκόντων του» (σ.σ. γνωμοδότησης) και ειδικότερα:

Επειδή:

Σύμφωνα με την αριθμ.2/2010 γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, «Από τα προσκομιζόμενα αποδεικτικά στοιχεία σε συνδυασμό και με την απολογία του εναγόμενον πρώην Δημάρχου προέκυψε ότι μεταξύ του Δήμου Αχαρνών και των δημοτικών επιχειρήσεων συνήφθησαν προγραμματικές συμβάσεις δυνάμει των οποίων οι τελευταίες ανέλαβαν την υποχρέωση να εκτελέσουν τα αναφερόμενα στις εν λόγω συμβάσεις έργα έναντι αμοιβής.

Οι συμβάσεις αυτές εκτελέσθηκαν, πλην όμως τα οικεία χρηματικά εντάλματα του Δήμου δεν εγκρίθηκαν από την αρμόδια Αρχή (Ε.Σ.). Έτσι, όμως οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν είχαν τους πόρους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τους προμηθευτές τους και τους υπαλλήλους τους ισόποσες με το παραπάνω μεταφερθέν ποσό.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι επαχθείς συνέπειες της εκ μέρους των δημοτικών επιχειρήσεων καθυστέρησης πληρωμής των ως άνω οφειλών τους και ιδιαίτερα να αποφευχθεί η κοινωνική ένταση που θα προκαλούνταν από τη μη πληρωμή των μισθών των εργαζομένων, ο Δήμος Αχαρνών προέβη στη μεταφορά του παραπάνω ποσού, ώστε να εξοφληθούν οι εν λόγω απαιτήσεις. Με βάση τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την διάταξη του άρθρου 34 παρ.1 τον ν. 3809/09 οι προϋποθέσεις εφαρμογής της οποίας πληρούνται στην προκειμένη περίπτωση, ώστε να προσδοθεί νομιμότητα στην πληρωμή των παραπάνω δαπανών κρίνεται ότι ο εγκαλούμενος πρώην Δήμαρχος δεν διέπραξε την αποδιδόμενη σε αυτόν πειθαρχική παράβαση των καθηκόντων του. Επομένως, το Συμβούλιο αυτό πρέπει να γνωμοδοτήσει ότι δεν πρέπει να επιβληθεί ποινή αργίας σε βάρος του τότε Δημάρχου Αχαρνών για την πειθαρχική παράβαση των καθηκόντων του η οποία, σύμφωνα με τα παραπάνω του αποδίδεται».

Αποφασίζουμε,

Την μη επιβολή πειθαρχικής ποινής αργίας σε βάρος του πρώην Δημάρχου Δήμου Αχαρνών κ. Σπυρίδωνα Στριφτού, για την πειθαρχική παράβαση των καθηκόντων του η οποία, σύμφωνα με τα παραπάνω, του αποδίδεται.

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής

Λιακόπουλος Ηλίας

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.