Δωρεάν διάθεση γάλακτος σε σχολεία

0
58

school-milk

«Στο παρόν σχολείο παρέχεται γάλα επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού καθεστώτος διάθεσης γάλακτος στα σχολεία». Την παραπάνω επιγραφή θα αναρτούν τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης γάλακτος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα μέτρα εφαρμογής του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού (αφορά τη χορήγηση κοινοτικής ενίσχυσης για γαλακτοκομικά προϊόντα), επιλέξιμοι φορείς μπορεί να είναι οι σχολικές μονάδες, οι σχολικές επιτροπές, οι προμηθευτές των προϊόντων, τα κυλικεία ή και οργανώσεις που έχουν συστηθεί ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό (όπως ένας σύλλογος γονέων και κηδεμόνων) και λειτουργούν για λογαριασμό μιας ή περισσότερων σχολικών μονάδων. Η μέγιστη επιλέξιμη ποσότητα ανά μαθητή και ανά σχολική ημέρα είναι 250 ml.

Οπως διευκρινίζεται, το παστεριωμένο γάλα θα χρησιμοποιείται μόνο για σκοπούς κατανάλωσης από τους μαθητές που φοιτούν στις σχολικές μονάδες για τις οποίες γίνεται αίτηση ενίσχυσης, ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην παρασκευή γευμάτων. Με την έναρξη του σχολικού έτους, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της μέγιστης τιμής του επιδοτούμενου γάλακτος που θα διατίθεται στους μαθητές.

Οι φορείς που εντάσσονται στο παρόν μέτρο ενίσχυσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ειδική λογιστική για το πρόγραμμα και τιμολόγια στα οποία θα φαίνονται οι ποσότητες που διετέθησαν, ο παρασκευαστής, ο προμηθευτής και οι τιμές αγοράς του γάλακτος, και να προμηθεύονται παστεριωμένο γάλα το οποίο έχει παραχθεί σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες από το κράτος.

Αρμόδια αρχή εκτέλεσης της απόφασης είναι η Διεύθυνση Αμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ αρμόδιες αρχές ελέγχου οι οικείες αρμόδιες διευθύνσεις της κάθε περιφέρειας.

Πηγή

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.