Δώρο αξίας 3 δις ευρώ στην τεχνική εταιρεία του εθνικού εργολάβου Γ. Μπόμπολα

0
39

VEVI 2

Στη Βουλή έφερε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας το σκάνδαλο με την απευθείας ανάθεση ενός εκ των μεγαλύτερων λιγνιτωρυχείων της χώρας, του Δημοσίου λιγνιτωρυχείου Βεύης του Νομού Φλώρινας, στην εταιρεία «Άκτωρ», που ανέδειξε η βουλευτής των ΑΝΕΛ και αρμόδια Τομεάρχης του κόμματος, κ. Ραχήλ Μακρή.

Fanis 450Του Φάνη Κυριόπουλου

«Μόνον οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν αισθάνθηκαν την… οσμή σκανδάλου στην συγκεκριμένη απευθείας ανάθεση, καθώς στην εργολαβική πιάτσα λέγεται ότι στην πραγματικότητα, το λιγνιτωρυχείο το έχουν πάρει όλοι μαζί οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι με το μικρότερο μίσθωμα, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΧΡΙΚΕ, Νίκος Νικολόπουλος, σημειώνοντας επίσης ότι στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε μετείχαν άλλες τρεις εταιρείες, οι οποίες συγκέντρωσαν μεγαλύτερη βαθμολογία, αλλά όλως περιέργως μηδενίστηκαν και οι τρεις από την αρμόδια επιτροπή.

NIKOLOPOYLOS (9)«Μάλλον, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα… δώρο αξίας 3 δις ευρώ στην τεχνική εταιρεία του εθνικού εργολάβου, κ. Γ. Μπόμπολα» υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως αστειότητες, τις δικαιολογίες που χρησιμοποιήθηκαν.

«Επειδή τον περασμένο χειμώνα… έβρεξε πολύ, επικαλέστηκαν λόγους δημοσίου συμφέροντος» (!), τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η υπογραφή «έπεσε» την ίδια μέρα (σ.σ.: 25 Ιουνίου) που έγινε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, μετά την αποχώρηση Κουβέλη, οπότε κινδύνευε και η ίδια η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά!

«Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, ό,τι κι αν λέγεται» παρατήρησε ακόμα ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας πως το θέμα «φυσικά και δεν προβλήθηκε από κανένα χρυσοπληρωμένο φερέφωνο της μιντιακής διαπλοκής, ενώ όλοι μπορούν να καταλάβουν τι θα γινόταν και πόσα πρωτοσέλιδα θα γέμιζαν, εάν για παράδειγμα, η ανάθεση γινόταν επί κυβερνήσεως Καραμανλή σε οποιονδήποτε άλλο εργολάβο.

Τώρα όμως δεν ανοίγει μύτη… Όπως δεν άνοιξε ούτε με την εξόφληση των δανείων του Μεγάρου Μουσικής από το κράτος ή με τους διορισμούς των πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Μπιρμπίλη, Λιντζέρη, Παπουτσή, Γιαννακοπούλου, Παπαχρήστου και τόσων άλλων, σε επίζηλες θέσεις, εντός και εκτός χώρας».

Ο Ασημάκης και η διάτρητη συμφωνία που θυμίζει… Βατοπέδι

Ακόμα, ο κ. Νικολόπουλος τονίζει ότι την υπογραφή του στην ανάθεση των Λιγνιτωρυχείων Βεύης, έβαλε «ένας άνθρωπος που δεν ψηφίστηκε, που ο Ψυχάρης τον χαρακτήρισε «καρπαζοεισπράκτορα», αλλά που ο κ. Σαμαράς τον έβαλε στην θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και ο οποίος παρέβλεψε ακόμα και τον κίνδυνο της δικαστικής περιπέτειας προκειμένου να εξυπηρετήσει τους… εντιμότατους φίλους της κυβέρνησης» (!).

«Δεν φοβάται, ούτε ο κ. Σαμαράς ούτε ο κ. Βενιζέλος μήπως μπει ολόκληρη η κυβέρνηση σε μία νέα περιπέτεια, εάν κάποιος εισαγγελικός λειτουργός ανακαλύψει το… δωράκι των 3 δις στην εταιρεία Άκτωρ και δεν πεισθεί από το αιτιολογικό του υφυπουργού που αναφέρει ότι η συγκεκριμένη, είναι η μόνη αξιόπιστη εταιρεία της χώρας;

Δεν ντράπηκε όμως και κανένας από όλους τους άλλους υπουργούς, ακόμα και όταν ένας βουλευτής από τα μικρόφωνα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή είπε: “Δρόμοι, σιδηροδρομικά έργα, όλα πάνε στην ΑΚΤΩΡ”… Καλά, δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εταιρεία στην Ελλάδα.

Απευθείας και τα λιγνιτωρυχεία;», πρόσθεσε ο ΓΓ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, σημειώνοντας επίσης, ότι η σύμβαση που υπογράφτηκε είναι διάτρητη, καθώς η διαδικασία καθορίστηκε με μία υπουργική απόφαση που δεν δημοσιεύθηκε ούτε σε ΦΕΚ, ούτε στη «Διαύγεια» και θυμίζει πολύ την υπόθεση Βατοπεδίου.

Θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν όλοι 

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολόπουλος τονίζει: «Δυστυχώς για όλους τους επίορκους, ούτε ο  λαός, ούτε όσοι ψήφισαν τον… «αντιμνημονιακό» Σαμαρά, ούτε η δικαιοσύνη τρώνε κουτόχορτο. Πρέπει να απολογηθούν και θα έρθει η ώρα να απολογηθούν! Για όλα τα σκάνδαλα και τις ανομίες τους! Για τα πολλά… δωράκια που χάρισαν στη ντόπια διαπλοκή την ώρα που ο λαός πεινάει. Δίπλα στο σκάνδαλο της Ολυμπίας Οδού, έρχεται και το σκάνδαλο των ορυχείων της Βεύης…».

Κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια 

Τον Αύγουστο 2011  ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνονται τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής για την Εκμίσθωση των Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης του Δημοσίου λιγνιτωρυχείου Βεύης του Νομού Φλώρινας.
Οι πέντε πρώτοι συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των υποψήφιων εταιρειών, με τα οποία ικανοποιούν τα απαραίτητα κριτήρια αξιολόγησης είναι:
– ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
– ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
– ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΤΚΑ
– ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.
– ΑΚΜΗ Α.Τ.Ε. ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ…

Δείτε, όμως, τι ανέφερε, τότε, τοπική εφημερίδα…

…«Ερωτήματα, σχετικά με την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε, διατυπώνονται και στην τοπική εφημερίδα «ΗΧΩ της Φλώρινας», στο φύλλο της 3/8/2011»…

VEVI 3

Ωστόσο το Blog «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ», την Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013, αναφέρει:

«Στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ το λιγνιτωρυχείο ΒΕΥΗΣ!!!

Με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ κου Ασημάκη Παπαγεωργίου ( Αρ. Πρωτ. Δ9/Φ 6/15278/2874/9-8-2013) αναδεικνύεται ως πλειοδοτούσα πρόταση στη διαδικασία εκμίσθωσης του δικαιώµατος  έρευνας και εκμετάλλευσης του δηµόσιου λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Βεύης του Νοµού Φλώρινας, αυτή της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.»

Να θυμίσουμε ότι η σχετική επιτροπή είχε συγκροτηθεί στις 19/3/2010 από τους:

Μητρόπουλο Παναγιώτη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο Ι.Γ.Μ.Ε, Πραστάκο Γρηγόρη, Πρύτανη Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Περράκη Στέλιο, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου,

Παναγόπουλο Κων/νο, Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π Μέρκο Παναγιώτη, Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Έργο της  Επιτροπής ήταν η απευθείας επιλογή μισθωτή για την έρευνα και εκμετάλλευση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου στην περιοχή Βεύης του νομού Φλώρινας, από αυτούς που θα υπέβαλλαν αιτήσεις στα πλαίσια της υπ’ αριθ. Δ9/Δ/Φ6/2331/405/5.2.2010 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Επίσης, όπως γράφαμε σε σχετική μας ανάρτηση τον Σεπτέμβριο του 2011 με τίτλο «Παραίτηση και αντικατάσταση μέλους της επιτροπήςγια τα λιγνιτωρυχεία Βεύης»! , με… την απόφαση (αρ. πρωτ. Δ9/Δ/Φ 6/οικ21450/3868) στις 19/9/2011, του τότε Υφυπουργού ΠΕΚΑ κου Μανιάτη αφενός έγινε δεκτή η παραίτηση του κου Γρηγορίου Πραστάκου από την επιτροπή για τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης και αφετέρου ορίσθηκε αντικαταστάτης ο κος Σπυρίδωνας Τζίμας υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ.

Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ…»

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα iapopsi.gr, σε άρθρο της με τίτλο «Η Βουλή ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τη Βεύη;», αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης καταγγέλλεται ως ένα τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο θα ζημιώσει το Δημόσιο κατά σχεδόν 1,35 δισ. ευρώ, μια και μετά από μηδενισμό των 8 από τους 10 υποψήφιους(!!!) ανακηρύχθηκε πλειοδότης η εταιρεία ΑΚΤΩΡ με μίσθωμα 75% χαμηλότερο σε σχέση με τον κατ’ αρχήν πλειοδότη.

Μάλιστα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το μέγεθος του σκανδάλου και των μεθοδεύσεων, αλλά και για τη ζημιά του Δημοσίου, παρουσιάζουμε σήμερα τον πίνακα με τις τιμές των προσφορών των 5 εταιρειών που κρίθηκαν αποδεκτές στη φάση κατάρτισης της λίστας των επικρατέστερων υποψηφίων, με φαρδιές-πλατιές τις υπογραφές των Μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης.

PINAKAS PROSFORON

Η διαφορά μισθώματος μεταξύ του πρώτου στη βαθμολογία (ΤΕΡΝΑ) και της ΑΚΤΩΡ μεταφραζόμενο σε νούμερα ανέρχεται σε σχεδόν 10,9 ευρώ ανά τόνο λιγνίτη, πράγμα που σημαίνει ότι, για τους συνολικά 126.000.000 τόνους του κοιτάσματος του λιγνιτωρυχείου Βεύης, η αντίστοιχη ζημιά του Δημοσίου αγγίζει τα 1,35 δισ. ευρώ.

Το πώς εν συνεχεία οι ίδιοι άνθρωποι που ενώ με τις δικές τους υπογραφές έκαναν αποδεκτή την ΤΕΡΝΑ αλλά και τις άλλες δυο εταιρείες με υψηλότερη βαθμολογία της ΑΚΤΩΡ, εν συνεχεία τις απέρριψαν, είναι ένα από τα γνωστά «θαύματα» των επιτροπών του Δημοσίου.

Χρονοκαθυστέρηση

Για την επείγουσα διαδικασία που κράτησε 3,5 χρόνια (!), αφού τόσο χρειάστηκε για να μηδενιστούν ο ένας μετά τον άλλο οι 8 από τους 10 υποψήφιους ώστε να καταλήξει το έργο στην ΑΚΤΩΡ με ζημιά κοντά στο 1,35 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, πέρα από τα δημοσιεύματα στον Τύπο έχουν κατατεθεί στη Βουλή και πολλές ερωτήσεις από βουλευτές.

Το θέμα είναι γιατί ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου, αντί να βγει να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα, προτίμησε να υπογράψει λίγες ημέρες πριν από την αργία του Δεκαπενταύγουστου την υπουργική απόφαση έγκρισης της μέχρι τώρα διαδικασίας και ανάδειξης της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ως πλειοδότη.

Δεν νιώθει την ανάγκη το ΥΠΕΚΑ να δώσει απαντήσεις, θεωρώντας πως όλα έγιναν σωστά και νόμιμα; Αν όλα λοιπόν έχουν γίνει όντως σωστά και νόμιμα, τότε γιατί η σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΑΚΤΩΡ θα έλθει στη Βουλή για έγκριση; Η σχετική νομοθεσία (Μεταλλευτικός Κώδικας) δεν απαιτεί κάτι τέτοιο. Μήπως κάποιοι έχουν στο μυαλό τους να χρησιμοποιηθεί η Βουλή ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις παρανομίες τους, έτσι ώστε να τα οικονομήσουν συγκεκριμένοι λίγοι εις βάρος όλων εμάς των υπολοίπων;

Και για να πάμε παρακάτω, μήπως η Δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει τώρα το θέμα από την αρχή μέχρι το τέλος, ώστε να μην αναζητά κατόπιν εορτής νέους Τσοχατζόπουλους; Το λέμε αυτό γιατί και τα υποβρύχια και οι ΤΟR-Μ1 είχαν περάσει από την επονομαζόμενη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ή αλλιώς Βουλή, αλλά οι αποφάσεις της τελευταίας μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας από τη Δικαιοσύνη και μάλλον δεν βοήθησαν τον Άκη»…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ο otyposnews.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης…

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.