Εγκαινίασαν το νέο τους «σπίτι» οι Αρκάδες του Δήμου Φυλής

0
130

IMG_6846

Σοφότεροι αποχωρήσαμε όλοι όσοι παραβρεθήκαμε στα εγκαίνια του κτιρίου του Συλλόγου Αρκάδων Φυλής που πραγματοποιήθηκαν από τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα (Αρκάς στην καταγωγή) και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Το νέο «σπίτι» των Αρκάδων αποτελεί, στην ουσία, έναν εκθεσιακό χώρο με αυτοτελείς θεματικές συνθέσεις που «ταξιδεύουν» τον επισκέπτη απ’ ευθείας στην… Αρκαδία.

FANIS 400Του Φάνη Κυριόπουλου

Στην αίθουσα του Συλλόγου, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Φυλής, ο εκπληκτικός χώρος που δημιουργήθηκε έχει σκοπό να μυήσει τον ανώνυμο επισκέπτη όχι απλώς στην ιστορία της Αρκαδίας αλλά σε αυτό που είναι γνωστό γενικότερα ως «Αρκαδικό Ιδεώδες».

Η έκθεση αυτή, προϊόν πολύμηνης προσπάθειας με λεπτομερή έρευνα και τεκμηρίωση από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αρκάδων, μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Πραχαλιά, απαρτίζεται από αυτοτελείς θεματικές συνθέσεις με αντίγραφα ιστορικών χαρτών, ιστορικών χειρογράφων της επανάστασης του 1821, βυζαντινών αυτοκρατορικών χρυσόβουλων, πατριαρχικών σιγιλίων, σουλτανικών φιρμανιών, οθωμανικών εγγράφων, καθώς και φωτογραφίες με αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά μοναστήρια, φράγκικα κάστρα, ενετικά και οθωμανικά γεφύρια κ.α. Όλες οι συνθέσεις συνοδεύονται από λεπτομερή ενημερωτικά σημειώματα και υπομνήματα, που σκοπό έχουν να ταξιδέψουν τον επισκέπτη στην ψυχή της Αρκαδίας.

Η έκθεση ξεκινά από την είσοδο της αίθουσας με τη θεματική ενότητα «η γεωγραφία της Αρκαδίας», όπου αποτυπώνεται με λεπτομέρεια όλο το φυσικό περιβάλλον της Αρκαδίας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα. Ακολουθεί η θεματική ενότητα με τίτλο «η ροή του χρόνου στην Αρκαδία», η οποία αποτελείται από πέντε επιμέρους ενότητες, που αντιστοιχούν σε πέντε ιστορικές περιόδους της Αρκαδίας: την ενότητα της μυθολογίας – προϊστορίας – αρχαιότητας και ρωμαϊκών χρόνων, την ενότητα των βυζαντινών χρόνων – φραγκοκρατίας, την ενότητα της Τουρκοκρατίας-Ενετοκρατίας, την ενότητα της Επανάστασης του 1821 και τέλος την ενότητα του Νεότερου Ελληνικού Κράτους.

Οι ενότητες αυτές συνοδεύονται από αντίγραφα ιστορικών χαρτών και το κύριο χαρακτηριστικό τους, εκτός από τη λεπτομερή πληροφόρηση που δίνουν για την αντίστοιχη ιστορική περίοδο, είναι ότι η μία ενότητα παραπέμπει συνειρμικά στην επόμενη, καταλήγοντας στη σημερινή εποχή όχι μόνο για την Αρκαδία, αλλά για ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο, βοηθώντας έτσι τον επισκέπτη να κάνει ένα ταξίδι 60 αιώνων ιστορίας μέσα στα λίγα μέτρα της αίθουσας του Συλλόγου.

Η αίσθηση αυτή μεγαλώνει γεωγραφικά, γιατί μετά τη θεματική ενότητα «η ροή του χρόνου» ακολουθεί η ενότητα «η Αρκαδία αποτυπωμένη στην παγκόσμια τέχνη», με αντίγραφα πινάκων ζωγραφικής, γλυπτών και φιλοσοφικών έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με θέμα την Αρκαδία, που βρίσκονται στα μουσεία του Λούβρου, της Φλωρεντίας, της Ρώμης , του Λονδίνου, καθώς και στο δημαρχείο Αθηνών, δίνοντας μια αίσθηση για την επίδραση της Αρκαδίας στην παγκόσμια τέχνη και την παγκόσμια πνευματική κίνηση που είναι γνωστή ως «Αρκαδίες του Κόσμου».

Η έκθεση συνεχίζεται με τη θεματική ενότητα των ιστορικών χειρογράφων, όπου εκτίθενται μια σειρά από σπάνια προεπαναστατικά οθωμανικά χειρόγραφα, καθώς και ιστορικά χειρόγραφα της επανάστασης του 1821 με υπογραφές της Πελοποννησιακής Γερουσίας, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Αλέξανδρου και του Δημήτριου Υψηλάντη, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και άλλων σημαντικών οπλαρχηγών.

Ακολουθούν φωτογραφικές συνθέσεις από τις διαχρονικές δράσεις του Συλλόγου Αρκάδων, για να καταλήξει η έκθεση σε μια μεγάλη χριστιανική εικόνα που έχει αγιογραφηθεί ειδικά από το Σύλλογο Αρκάδων Φυλής και αναπαριστά τη «Χορεία των Αρκάδων Αγίων», απεικονίζοντας όλους τους άγιους που κατάγονταν ή μαρτύρησαν στην Αρκαδία.

Στόχος του Συλλόγου είναι η αίθουσα αυτή να αποτελέσει μια στέγη γραμμάτων και τεχνών για την πόλη μας, και σε συνεργασία με τους όμορους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Φυλής, να συμβάλλει καθοριστικά στην ανασύνθεση της πνευματικής κοινωνίας που τόσο λείπει από την περιοχή.

Στα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου Αρκάδων είναι η διενέργεια αυτοτελών εκθέσεων για κάθε μια από τις επιμέρους ενότητες που συνθέτουν τον εκθεσιακό χώρο της αίθουσας του Συλλόγου, σε συνεργασία με τους πνευματικούς φορείς της Αρκαδίας, όπως το αρχαιολογικό μουσείο Τρίπολης, τα φημισμένα βυζαντινά Μοναστήρια της Αρκαδίας, την Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών αλλά και τη Διεθνή Αρκαδική Ακαδημία.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν και οι πολιτιστικές βραδιές που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του δημαρχείου Φυλής για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 καθώς και για την Άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821).

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρκάδων Φυλής απαρτίζεται από τον Πρόεδρο Θεόδωρο Νικολάου, τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Πραχαλιά, την Γενική Γραμματέα Βάσω Τσιουμπρή, την Ταμία Κατερίνα Τσότσου, την Έφορο Λία Καψή-Καπίρη και τα Μέλη Γεωργία Παπαγεωργίου και Ιωάννη Σωτηρίου.

IMG_6835

IMG_6860
Παιδιά του Συλλόγου έψαλλαν τα κάλαντα

IMG_6853

IMG_6848
Ο Δήμαρχος Φυλής και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου
IMG_6863
Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα κατά την κοπή της πίτας
IMG_6869
Ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Πραχαλιάς
IMG_6871
Ο Πρόεδρος Θεόδωρος Νικολάου
IMG_6873
Ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης
IMG_6890
Ο πρώην Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς
IMG_6897
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Εσόδων του Δήμου Φυλής Νίκος Λιόσης
IMG_6887
Αναμνηστικό δώρο για τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα από τον Γιώργο Πραχαλιά
IMG_6909
Ο πρώην Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Σταμάτης Γεώργας με τον Γιώργο Πραχαλιά και τον επικεφαλή της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Σάββα Σάββα
IMG_6910
Χρήστος Παππούς, Γιώργος Πραχαλιάς και Νίκος Παπαδήμας

Σημείωση: Ευχαριστούμε τον Γιώργο Πραχαλιά για την βοήθειά του στο δημοσίευμα…

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.