ΕΕ: Η Ελλάδα τρίτη στην Ευρώπη στις περιβαλλοντικές παραβάσεις και στους ΧΑΔΑ

0
38

APOBLHTA

Την τρίτη θέση στην Ευρώπη σε θέματα καταστρατήγησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας καταλαμβάνει η Ελλάδα, σε μια ακόμα ουδόλως κολακευτική διάκριση για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης του Κολεγίου των Επιτρόπων με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2013, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΚΑ, η χώρα μας κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή έχει ήδη παραπεμφθεί για περιβαλλοντικές παραβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων σε:

– έλλειψη εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων,

– ρύπανση από γεωργικά φάρμακα και,

– παράνομες χωματερές,

– ελλιπή μέτρα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, στην περιοχή Θίνες, Κυπαρισσίας και

– βιομηχανικά απόβλητα, στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Στην πρώτη θέση του «πίνακα» που συνέταξε το Κολέγιο Επιτρόπων, βρίσκεται η Ισπανία, με 28 επιδόσεις και ακολουθούν: Ιταλία (27), Ελλάδα (23), Πολωνία (20), Πορτογαλία (17), Βουλγαρία (15), Γαλλία (14), Γερμανία, Μ. Βρετανία, Σλοβενία, Σουηδία (12), Αυστρία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Σλοβακία (11), Ουγγαρία (9), Κύπρος, Φιλανδία (8), Βέλγιο (7), Δανία, Εσθονία, Λετονία, Μάλτα, Τσεχία (5), Ολλανδία (3), Λουξεμβούργο (2) και Λιθουανία (1).

Η Ελλάδα των παράνομων χωματερών

Όσον αφορά στη χώρα μας, στις χωματερές καταλήγει το 82% των απορριμμάτων πολύ μακρυά από το 37% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Μάλιστα τις προηγούμενες εβδομάδες ανακοινώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα η εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση όσον αφορά τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου, μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή πρόστιμο 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.

Οι 26 παράνομες χωματερές από τις 78 εξακολουθούν να λειτουργούν στην Πελοπόννησο.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο αριθμός των παράνομων χωματερών στην Ελλάδα ξεπερνά τις 500.

econews

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.