Εκδήλωση Φόρος-Τιμής στην Γυναίκα από το παράρτημα Αχαρνών της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας

0
161

Με μια επιτυχημένη εκδήλωση, το παράρτημα Αχαρνών της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, (ΕΓΕ ΑΧΑΡΝΩΝ) τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η 8η του Μάρτη είναι μια μέρα τιμής, μνήμης και υπόσχεσης αγωνιστικής εγρήγορσης και  αλληλεγγύης προς τις γυναίκες που αντιστάθηκαν και πάλεψαν ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, από την παραγωγή, μέχρι την οικογένεια, την μητρότητα, τις σεξουαλικές σχέσεις, την πεισμωμένη πορεία της γυναικείας χειραφέτησης.

Το νόημα και το πολιτικό μήνυμα της συγκεκριμένης ημέρας παραμένει επίκαιρο και οδυνηρά αναγκαίο.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου εκδήλωση Φόρος-Τιμής στην Γυναίκα από το παράρτημα Αχαρνών της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ομιλία με θέμα «Η γυναίκα στην Λογοτεχνία» που ανέπτυξε η Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Ξένια Σταθάτου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η χορωδία της ΕΓΕ ΑΧΑΡΝΩΝ υπό τη διεύθυνση του Κων/νου Κατσικογιώργου και με Παραδοσιακούς χορούς η χορευτική ομάδα της Ε.Γ.Ε. ΑΧΑΡΝΩΝ υπό τη διδασκαλία του Αχιλλέα Νταγιάντα.

Η θεατρική ομάδα της ΕΓΕ ΑΧΑΡΝΩΝ παρουσίασε το Θεατρικό Δρώμενο «Γυναίκα ίσον Ζωή» σε κείμενα της Αναστασίας Παμουκτσόγλου και Σκηνογραφία της Παναγιώτα Μισαηλίδου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η εκπρόσωπος της Π. Δ. Ε. Ε.Γ.Ε. κα Αναστασία Παμουκτσόγλου, εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων της ΕΓΕ, εκπρόσωπος του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ, τοπικών φορέων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Το ΔΣ της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας παράρτημα Αχαρνών, ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν και παραβρεθήκαν στη όμορφη αυτή εκδήλωση τιμώντας ακόμα μια φορά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση της τοπικής μας κοινωνίας, και την προώθηση μιας πιο ισότιμης διαφυλικής κοινωνίας.

Ομιλία από την Πρόεδρο της «ΕΓΕ Αχαρνών» Λίτσα Αλεξάνδρου – Πανά

Σας ευχαριστούμε που ήρθατε στην σημερινή μας εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας, στις 8 του Μάρτη που καθιερώθηκε μετά από πρόταση της επιφανούς προσωπικότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν από τη Β΄ διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910.

Στη μνήμη της αιματηρής εξέγερσης της 8ης  του Μάρτη του 1857, όταν οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας – από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια – και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

Σήμερα τιμούμε τη Γυναίκα.

Τιμούμε τους αγώνες της, τις θυσίες, τις διεκδικήσεις της.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας τις πρώτες ημέρες της άνοιξης συμβολίζει στο πρόσωπο της, την δημιουργία, την έμπνευση και τη ζωή.

Έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ημέρα αναγνώρισης της σημαντικής προσφοράς της γυναίκας στην ανθρωπότητα.

Της συμβολής της στην πρόοδο και στην διατήρηση των αρχών και αξιών της οικογένειας.
Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα γιορτής, αλλά και τιμής για τις γυναίκες όλου του κόσμου, που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους μετά από πολλούς και πολύχρονους αγώνες, για να κατοχυρώσουν την θέση τους μέσα στην κοινωνία, αλλά και αφετηρία νέων στόχων και δράσεων για την ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, κρίνεται περισσότερο αναγκαίο να τιμήσουμε τη μάνα, τη σύντροφο, την κόρη και όλες τις γυναίκες που προσφέρουν, παράγουν, αγωνίζονται και διαπρέπουν κάθε μία στον τομέα της.

Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα διεκδικήσεων.

Η οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας ως προϊόν της οικονομικής, περιβαλλοντικής, και κοινωνικής κρίσης βρίσκει τις γυναίκες σήμερα αντιμέτωπες περισσότερο από ποτέ με τη συνεχιζόμενη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

Εμείς οι γυναίκες της ΕΓΕ, αγωνιζόμαστε πάντα ενάντια στον εφησυχασμό, και στην αντίληψη που θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή δουλειά για όλες: ίση αμοιβή – ίσες ευκαιρίες.

Για  αλληλεγγύη ντόπιων και μεταναστριών
Για  κοινωνικές δομές και για εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
Για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και αυτοδιάθεσης του σώματός τους
Για παύση του εξευτελισμού από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και της κρίσης ως άλλοθι για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους
Για ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων,
Για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων με κοινωνική   δικαιοσύνη.

Απαιτούμε από την πολιτεία να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία των γυναικών από την οικονομική κρίση, τη βία και την περιθωριοποίηση και να εγκαταλείψει τα σχέδια για περαιτέρω υποβάθμιση υπηρεσιών και δομών που προάγουν την ισότητα των φύλων

Εμείς, οι γυναίκες της ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ:

Βλέπουμε τις νομοθετικές παρεμβάσεις να  συνεχίζονται και τη αδιέξοδη πολιτική, να επιτείνει τις αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των άνεργων, των συνταξιούχων ανδρών και γυναικών.

Βλέπουμε τη κοινωνία να αγωνιά, να περιθωριοποιείται και να παθητικοποιείται, περιμένοντας με απογοήτευση να βρεθεί κάποιος να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα αναπάντητα, να δώσει λύσεις σε προβλήματα  απροσπέραστα.

Όμως, με ελπίδα και αισιοδοξία, με αίσθημα ευθύνης και με καλή διάθεση συνεχίζουμε…..

Συνεχίζουμε επιμένοντας «Για τη ζωή και τον άνθρωπο»…

Γιατί, φίλες και φίλοι, πιστεύουμε ότι αξίζει να επιμένουμε, να παλεύουμε και με τις μικρές μας δυνάμεις, να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή, ενημερώνοντας και καλώντας  για αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που μπορεί να προσδώσει αχτίνες φωτός ή ν’ ανοίξει δρομάκια στα αδιέξοδα.

Για το δικό μας προσωπικό, αλλά και συλλογικό παρόν και μέλλον…

Πρόσκληση

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Η Ε.Γ.Ε. ΑΧΑΡΝΩΝ σας προσκαλεί το Σαββάτο 11 Μαρτίου 2017, ώρα 7.00 μμ στη θεατρική παράσταση «8 Γυναίκες κατηγορούνται», του Γάλλου συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρομπέρ Τομά, από τη Θεατρική Ομάδα του Καλλιτεχνείου Αχαρνών
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αχαρνών. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.