Εκλογές 2019: Πότε θεωρείται άκυρο το ψηφοδέλτιο που θα ρίξουμε στην κάλπη

0
122

Οδηγίες για να ρίχνουμε σωστά το ψηφοδέλτιο στις κάλπες στις εκλογές έχει δώσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο σε περίπτωση που ο σταυρός προτίμησης που θα βάλετε ΔΕΝ σημειωθεί με μαύρο ή μπλε χρώμα, τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο. Πέρα από το χρώμα του στυλό ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μπορούν να βγάλουν ένα ψηφοδέλτιο άκυρο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ένα ψηφοδέλτιο βγαίνει άκυρο αν:

– δεν έχει ορθογώνιο σχήμα και οι διαστάσεις του είναι διαφορετικές από την Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ορίζονται οι διαστάσεις
– δεν είναι τυπωμένο σε λευκό χαρτί και η εκτύπωση δεν είναι σε μαύρη απόχρωση
– έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, εφόσον κριθεί ότι τα παραπάνω αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.
– βρεθεί στο φάκελο με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια, του ίδιου ή διαφορετικού συνδυασμού ή με λευκά.
– βρεθεί μέσα σε φάκελο, που δεν είναι σύμφωνος με τις ρυθμίσεις που ορίζει ο νόμος.
– φέρει εγγραφές και διαγραφές, εκτός της περίπτωσης στην οποία χρησιμοποιήθηκαν λευκά ψηφοδέλτια λόγω μη επάρκειας των εντύπων
Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.