Εκλογές 2019: Τι ισχύει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς συνδυασμών και υποψηφίων

0
120

Με φόντο τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, έχουμε «ανοίξει» τον «φάκελο» Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές με στόχο να ενημερώσουμε, με μια σειρά από άρθρα, τους πολίτες αλλά και τους υποψηφίους για θέματα που αφορούν την συνολική διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι… Ευελπιστούμε πως συνεχίζουμε να είμαστε χρήσιμοι προς όλους…

Σύμφωνα με το υπουργείου Εσωτερικών, τα έσοδα και οι δαπάνες των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών, καθώς και των υποψηφίων στις εκλογές 2019 διακινούνται μέσω ειδικών λογαριασμών που τηρούνται σε τράπεζες εγκατεστημένες στην Ελλάδα.

Η διακίνηση των εσόδων αφορά το σύνολο των αντίστοιχων ποσών, των δε δαπανών σε ποσοστό 95% του συνολικού ύψους τους. Ο σχετικός λογαριασμός τηρείται στο όνομα του υποψήφιου περιφερειάρχη ή δημάρχου ή του οριζόμενου διαχειριστή των οικονομικών του συνδυασμού.

Επισημαίνεται ότι σε Ο.Τ.Α. με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, ο ορισμός διαχειριστή δεν είναι υποχρεωτικός, οπότε – εφόσον δεν οριστεί διαχειριστής – η ευθύνη για την οικονομική διαχείριση ανήκει αποκλειστικά στον επικεφαλής του συνδυασμού. Στις Διανομή μέσω «ΙΡΙΔΑ» περιπτώσεις που ορίζεται διαχειριστής, η εξουσία του παύει μετά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο περάτωση της διαχείρισης των οικονομικών του συνδυασμού, στην οποία περιλαμβάνεται και το κλείσιμο του λογαριασμού.

Καταθέσεις στους ανωτέρω λογαριασμούς επιτρέπονται μόνον εφόσον γίνονται επώνυμα και αφού υπάρξει ρητή συναίνεση των προσώπων, στο όνομα των οποίων τηρούνται οι ανωτέρω λογαριασμοί. Οι καταθέσεις πρέπει να περιλαμβάνουν, με ευθύνη
της τράπεζας, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (Α.Δ.Τ.) ή τον αριθμό διαβατηρίου και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του καταθέτη.

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, την ευθύνη ως προς τον έλεγχο των στοιχείων της ταυτότητας του καταθέτη και τη διαπίστωση της σύμφωνης γνώμης των υποψηφίων φέρουν οι οικείες τράπεζες.

Ο λογαριασμός κλείνεται με την, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, περάτωση των καθηκόντων διαχείρισης των οικονομικών του συνδυασμού.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά με τα προαναφερθέντα τις νόμιμα λειτουργούσες στη χώρα τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, ώστε να διευκολυνθεί και το έργο των κατά τόπους Επιτροπών Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων.

Στο επόμενο: Πόσο και πώς μπορούν να διαφημίζονται οι υποψήφιοι στα ΜΜΕ

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.