Επιλογή υπαλλήλων του Δημοσίου για διοικητικές θέσεις…

0
36

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 1 του Ν. 3839/2010 ΦΕΚ 51 τ. Α’/29-10-2010 :

1. Ως προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α΄, εφόσον:

α. έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης ή

β. έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης για τρία (3) τουλάχιστον έτη ή

γ. έχουν δεκαοκτώ (18) τουλάχιστον έτη υπηρεσίας και είναι ή έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Διεύθυνσης.

Γράφει ο Γιάννης Γλαρός

Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διευθύνσεως και Τμήματος) επιπέδου οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή TE με βαθμό Α΄, οι οποίοι έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης ή προϊσταμένου Τμήματος.

Η αξιολόγηση, η κρίση και η επιλογή υπαλλήλων του Δημοσίου για την κατάληψη θέσεων ευθύνης και Διοίκησης με αποκλειστικό γνώμονα τις ικανότητες, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους θα έπρεπε να αποτελεί αυτονόητη πρακτική για την Πολιτεία…

Δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, φαίνεται να μην «αντιλαμβάνεται» ορθώς, την Έννοια της αξιοκρατίας, έτσι όπως αυτή αναφέρεται στις διατάξεις του άρθ. 103 παρ. 7 του Συντάγματος, την Αρχή της Αξιοκρατίας, έτσι όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρ. 5 του Συντάγματος, την Αρχή της Ισότητας, την οποία επιβάλλουν οι διατάξεις του άρθρ 4 παρ. 1 του Συντάγματος.

Τέλος, υπενθυμίζουμε την υπ.αρ. 1236/2003 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ΤοΣ, τ. 2/2003, σ. 339, σύμφωνα με την οποία : «Η αρχή της αξιοκρατίας υπαγορεύει όπως η πρόσβαση σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα γίνεται με κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική αξία και ικανότητα των ενδιαφερομένων»…

 

Γλαρός Ιωάννης

Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας ΝΔ Τ.Ο. Ρόδου

Εκπαιδευτικός-πρώην αν. Δ/ντής ΙΕΚ Ρόδου

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.