Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κερδοσκοπία του Παπανδρέου εις βάρος της Ελλάδας

0
35

Την ερώτηση  έκανε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Andreas Mölzer, ο οποίος είναι από το 1997, αρχισυντάκτης και εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Zur Zeit».

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή E-006139/2011
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Andreas Mölzer (NI)

Θέμα: Κερδοσκοπία του έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του

Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου κατηγορήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι απέκτησε μια περιουσία εκμεταλλευόμενος εμπιστευτικές πληροφορίες για την ελληνική δυσχερή θέση. Κατά το έτος 2009, η συντηρητική κυβέρνηση αγόρασε τις συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (Credit Default Swaps) στην αξία του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες πωλήθηκαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στον Παπανδρέου με κέρδος σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, επομένως σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το πρόβλημα στη χρηματοπιστωτική αγορά δεν ήταν γνωστό, ενώ στα παρασκήνια ήδη γίνονταν διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για πακέτο ενίσχυσης.

Η πώληση των συμβάσεων ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης, μέσω της οποίας η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να μετατραπεί σε κερδοφόρα επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε στην καλύτερη στιγμή για τον αγοραστή και στη χειρότερη για τον πωλητή. Λόγω των πακέτων στήριξης, αυτές οι συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης θα αποκτούσαν στο μεταξύ αξία 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, ο Παπανδρέου επωφελείται όσο η Ελλάδα δεν εξυγιαίνεται.

1. Γνωρίζει η Επιτροπή της ΕΕ τις εν λόγω κατηγορίες;

2. Πώς αντέδρασε ή θα αντιδράσει η Επιτροπή απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες;

3. Εάν δεν έχει αντιδράσει, ποιες αντιδράσεις προβλέπονται;

4. Πώς θα αποτραπούν μιμητές σε άλλες χώρες, οι οποίοι από τη θέση ισχύος τους επηρεάζουν σημαντικά τη διαχείριση των χρεών;

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2011-006139+0+DOC+XML+V0//EL

Η απάντηση:

Answer given by Mr Rehn on behalf of the Commission
The Commission is not aware of the alleged transactions mentioned by the Honourable Member, and therefore has no other comment on them.

The prohibition of insider trading is dealt within the European Market Abuse Directive and its investigation and enforcement is primarily the task of national competent authorities.

(Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για τους ισχυρισμούς των πράξεων που αναφέρονται από το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα άλλο σχόλιο επ ‘αυτών.

Η απαγόρευση της εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών εξετάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την κατάχρηση αγοράς και την έρευνα και την επιβολή της είναι πρωτίστως καθήκον των εθνικών αρμόδιων αρχών.)

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.