Ζεις στην Ελλάδα; Ποινικό αδίκημα! – Όλα στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης…

0
73

Της Σοφίας Βούλτεψη

Τελικά το πολιτικό σύστημα τα κατάφερε: Η πολιτική ζωή του τόπου δεν ποινικοποιήθηκε (αφού ουδείς πολιτικός έχει οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ούτε πρόκειται να οδηγηθεί), ποινικοποιείται, όμως, γενικά η ζωή στη χώρα. Τα πάντα γίνονται πλέον οδηγούνται στην Δικαιοσύνη, είτε ως πταίσματα, είτε ως πλημμελήματα, είτε ως κακουργήματα.

Η αδυναμία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με τα γενικώς παραδεδεγμένα «εργαλεία», αλλά και η αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει τους ήδη υπάρχοντες νόμους και να επωφεληθεί από το πλούσιο θεσμικό πλαίσιο, οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του νομικού μας πολιτισμού και καταστρατήγηση βασικών δικαιικών αρχών.

Σ’ αυτό το διαφορετικό περιβάλλον εντάσσεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατίθεται σήμερα Δευτέρα, 21-2, στη Βουλή. Η επιβολή αυτοφώρου από το πρώτο ευρώ ληξιπρόθεσμης οφειλής, η πρόβλεψη για φυλάκιση μέχρι είκοσι χρόνια, καθώς και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών αποδεικνύει ότι η Βουλή πλέον νομοθετεί με βάση την οικονομική κρίση και την αδυναμία είσπραξης εσόδων και όχι με βάση τις αρχές δικαίου.

Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια η οικονομική κρίση που καθοδηγεί τα βήματα των νομοθετών, θα προκαλέσει και αύξηση των περιστατικών αυτοφώρου και φυλακίσεων, αφού πολλοί είναι οι αυτοαπασχολούμενοι (όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ) που δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν.

Σκληρή κριτική άσκησε χθες και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, που χαρακτήρισε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αντίθετο στο Κράτος Δικαίου, καταγγέλλοντας συγχρόνως ότι επέρχεται καταστρατήγηση της έννοιας του αυτοφώρου.

Επισημαίνει επίσης ο ΔΣΑ ότι η «αδυναμία αποτελεσματικής άσκησης διοικήσεως μετατίθεται στις πλάτες της ασφυκτικά φορτωμένης Δικαιοσύνης, επιβαρύνοντάς την έτι περαιτέρω εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας της».

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτονταν χειμαζόμενες περιοχές και εργαζόμενους (ο κ. Παπανδρέου την Θράκη, ο κ. Σαμαράς τα ναυπηγεία Ελευσίνας), αναγνωρίζοντας προβλήματα, γραφειοκρατικές δυσκαμψίες και οικονομικά αδιέξοδα των εργαζομένων, η μηχανή της υπερποινικοποίησης της ζωής στη χώρα έμπαινε μπροστά.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.