Η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου – Διάλογοι με τον ανακριτή

0
69

Αμέτρητα «δεν γνωρίζω», περισσότερα ακόμα «δεν είχα χρόνο να διαβάσω τις σελίδες της δικογραφίας» και δεκάδες ασάφειες που κινούνται όμως στο μότο «δεν βρήκατε ούτε ένα ευρώ σε λογαριασμούς μου και δεν με αφορά αν συγγενικά πρόσωπα κινούνταν σε offshore» γεμίζουν τις σελίδες της απολογίας του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου στον ανακριτή.

Του Παναγιώτη Στάθη

Είναι χαρακτηριστικό ότι καταλήγει με τη φράση «λειτούργησα πάντα για το καλό της πατρίδας», ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αρνούνται κάθε έκνομη ενέργεια. Αναλυτικά οι πέντε απολογίες όσων έχουν ήδη προφυλακιστεί:

Ο Άκης και τα πρόσωπα

– Ο Νίκος Ζήγρας είναι πρώτος μου εξάδελφος, δύο χρόνια μεγαλύτερος, δεν είχαμε καμία επαγγελματική σχέση διότι αυτός ασχολούνταν με το εμπόριο ξυλείας και εγώ με την πολιτική. Το 2000 αρρώστησε με λευχαιμία και του συμπαραστάθηκα και με τη βοήθεια του Θεού επέζησε, έχοντας έκτοτε προβλήματα υγείας.

– Την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου τη γνωρίζω από το 1978, από το ΠΑΣΟΚ και καθώς ήταν λογίστρια της ανέθεσα τη συμπλήρωση των φορολογικών μου δηλώσεων όπως είχε κάνει και πλειάδα άλλων συναδέλφων στο ΠΑΣΟΚ.

– Το 2006 επειδή έψαχνα νέο διαμέρισμα για να εγκατασταθώ με την οικογένειά μου, με ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα διαμέρισμα κάποιας αμερικάνικης εταιρείας Nobilis στην οποία ήταν λογίστρια, επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, το οποίο η εταιρεία εκμισθώνει.

– Τον Αστέριο Οικονομίδη τον γνωρίζω από το ΤΕΕ όπου είμαστε και οι δύο μέλη και δεν είχαμε καμία επαγγελματική συνεργασία.

– Τον Γιώργο Σαχπατζίδη τον γνώρισα ως εκδότη εφημερίδων Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης.

Η Torcaso

Ανακριτής: Ο Ν. Ζήγρας είχε σχέση με το υπουργείο Άμυνας;

Απάντηση: Ουδέποτε και καμία.

Ανακριτής: Γνωρίζεται την εταιρεία Torcaso και ποιός την εκπροσωπεί;

Απάντηση: Με την Torcaso δεν είχα καμία σχέση, την έμαθα όταν δίπλα στο γραφείο στην Κομνά Τράκα, άρχισε να κατασκευάζει ένα ακίνητο.

Πληροφορήθηκα ότι ήταν εταιρεία κατασκευών και την εκπροσωπούσε προτού αρρωστήσει για ένα διάστημα ο ξάδελφός μου, σε συνεργασία με άγνωστους σε εμένα Άραβες και Κύπριους επενδυτές ως μετόχους.

Αν αυτός φαινόταν ως δικαιούχος και μέχρι πότε δεν το γνωρίζω, αλλά πάντως είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν δικών του συμφερόντων και απέιχε από τότε που αρρώστησε από τις εργασίες της εταιρείας.

Η ΜΙΕ και η Ferrostaal

Ανακριτής: Τι γνωρίζετε για την εταιρεία ΜΙΕ;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω για καμία εταιρεία ΜΙΕ και ούτε γνωρίζω ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της. Από τις εφημερίδες έμαθα πως ήταν αντιπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα.

Ανακριτής: Αποδεικνύεται πως εμβάσματα 2.960.000 ελβετικών φράγκων κατατέθηκαν από τη ΜΙΕ κατ’ εντολή Ζήγρα σε λογαριασμούς της εταιρείας Morelia και από αυτή καταβλήθηκε ένα μέρος σε μετρητά στον Ζήγρα κι ένα μέρος στο λογαριασμό του.

Απάντηση: Ουδεμία γνώση έχω, και δεν έχω λάβει γνώση των ανωτέρω καταθέσεων γιατί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής δεν μου δόθηκαν και στο πενθήμερο της προθεσμίας που μου δώσατε δεν πρόλαβα να τις διαβάσω.

Τα εμβάσματα και ο ξάδερφος

Ανακριτής: Αποδεικνύεται από τη δικογραφία ότι εμβάσματα 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων και 1 εκατομμυρίου δολαρίων πέρασαν σε λογαριασμούς της Torcaso στην Τράπεζα Κύπρου από τον ελεγχόμενο από τον Ζήγρα λογαριασμό της Morgan Stanley.

Απάντηση: Γνωρίζω αυτές τις πληρωμές από την εξεταστική της Βουλής και ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος διαβεβαίωσε ότι έχει σχέση αποκλειστικά με την Torcaso και τους μετόχους της και ότι ελέγχεται με αίτημα δικαστικής συνδρομής το ποιος έδωσε εντολή για τα εμβάσματα.

Ανακριτής: Υπάρχουν καταστάσεις όπου φαίνονται τα συνολικά ποσά που ο Ζήγρας κατέθετε για λογαριασμό της Morelia από το 1999 έως το 2005.

Απάντηση: Έχω παντελή άγνοια των καταθέσεων αυτών και των κινήσεων αυτών. Στην ολιγοήμερη προθεσμία που μου δώσατε δεν πρόλαβα να διαβάσω τα στοιχεία.

Ανακριτής: Τι σχέση μπορεί να έχει η ΜΙΕ με την εταιρεία Torcaso και τον εξάδελφό σας Ζήγρα που να δικαιολογούν τις συναλλαγές αυτές;

Απάντηση: Καμία

Ανακριτής: Τότε προς τι οι καταβολές αυτές;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω

Ανακριτής: Δεν είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι σχετίζονταν με την προμήθεια των υποβρυχίων;

Απάντηση: Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως οι πληρωμές Ζήγρα προς Morelia θα μπορούσαν να αφορούν επαγγελματικές τους συνεργασίες. Για σύνδεση Ζήγρα με ΜΙΕ δεν γνωρίζω κάτι αλλά τέτοια σχέση μου φαίνεται απίθανο να υπάρχει.

Ανακριτής: Τι σχέση μπορεί να έχει η εταιρεία ξυλείας του ξαδέλφου σας με τη ΜΙΕ που να δικαιολογεί πληρωμές εκατομμυρίων;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω και επαναλαμβάνω πως δεν μπορεί να έχει

Το ακίνητο στην Αρεοπαγίτου

Η Torcaso το 1999 αγόρασε το διαμέρισμα στην Αρεοπαγίτου με 880.000 ευρώ και το 2000 την ιδιοκτησία στην Κομνά Τράκα. Το πρώτο ακίνητο αγόρασε τελικά η σύζυγός σας, αφού το νοικιάσατε εσείς ο ίδιος από το 2006 από την εταιρεία Nobilis, η οποία το είχε αγοράσει από την Torcaso το 2001. Πως δικαιολογείται η κατάληξη του σπιτιού σε πρόσωπο της οικογενείας σας;

Απάντηση: Πριν το 2006 που με την υπόδειξη της Λαμπροπούλου το νοίκιασα από την εταιρεία Nobilis δεν γνώριζα ότι ανήκε στην Torcaso.

Ανακριτής: Είναι συμπτωματικό που πριν το 2006 η εταιρεία εκπροσωπούνταν από τον ξάδελφό σας Ζήγρα;

Απάντηση: Δεν γνώριζα τα κατασκευαστικά προγράμματα τις Torcaso.

Ανακριτής: Η Torcaso πούλησε το ακίνητο στη μισή τιμή από όσο το αγόρασε, το τίμημα καταβλήθηκε τοις μετρητοίς εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου και δεν προέκυψαν αναλήψεις ή πιστώσεις στους λογαριασμούς των εμπλεκομένων εταιρειών. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω, το μόνο που γνωρίζω είναι πως το κτίριο στην αρχή ήταν ερείπιο και έγιναν εκτεταμένες επισκευές με υψηλό κόστος.

Ανακριτής: Τότε τι είδους επένδυση ήταν αυτή στην οποία προέβη η Torcaso από την οποία είχε ζημία 50%;

Απάντηση: Υποθέτω πως ήταν άστοχη επιχειρηματική επιλογή.

Ανακριτής: Τι γνωρίζετε για τη σχέση Torcaso – Σαχπατζίδη.

Απάντηση: Εγώ έμαθα από την εξεταστική επιτροπή πως ο Σαχπατζίδης είχε πουλήσει τα ακίνητα στη Μονή Βατοπεδίου εκ μέρους της Torcaso.

Το ακίνητο της Δεινοκράτους

Ανακριτής: Την εταιρεία Bluebell τη γνωρίζετε;

Απάντηση: Την άκουσα λόγω της κόρης μου, η οποία αγόραρε από τον Α. Οικονομίδη νέο διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους, το οποίο είχε αγοράσει από την εταιρεία αυτή. Επίσης γνωρίζω πως είχε απασχολήσει την εξεταστική του 2004-05 για τα TOR.

Ανακριτής: Γνωρίζετε ότι δικαιούχος αυτής της εταιρείας ήταν ο εξάδελφός σας Ν. Ζήγρας;

Απάντηση: Όχι, δικαιούχος σε καμία περίπτωση, όμως υπάρχει περίπτωση να είχε λειτουργήσει ως εκπρόσωπος.

Οι συμπτώσεις και τα λάθη

Ανακριτής: Την Drumilan Ελλάς ΑΕ τη γνωρίζετε;

Απάντηση: Επόπτευε τη διαχείριση των αντισταθμιστικών που είχε αναλάβει την υποχρέωση η ANDEY να υλοποιήσει έναντι του ΥΠΕΘΑ.

Ανακριτής: Τον Fouad Al Sayad τον γνωρίζετε;

Απάντηση: Δεν τον γνωρίζω και δεν ξέρω αν ήταν μέλος της ως άνω εταιρείας όπως μου λέτε.

Ανακριτής: Αποδεικνύεται πως ποσό 16.202.000 ελβετικών φράγκων, με εντολή του Fouad Al Sayad δόθηκαν με επιταγές στην εταιρεία Bluebell με την οποία είχε σχέση ο ξάδελφός σας.

Απάντηση: Δεν γνωρίζω τίποτα.

Ανακριτής: Η Bluebell αγόρασε τη Δεινοκράτους στην οποία έμενε η κόρη σας για ένα διάστημα. Είναι σύμπτωση;

Απάντηση: Προφανώς σύμπτωση γιατί η κόρη μου γνώριζε τους ενοίκους του 1ου ορόφου και έτσι οδηγήθηκε στο ακίνητο αυτό.

Ανακριτής: Ποσό 3 εκατομμυρίων δραχμών κατατίθεται από την Torcaso στην θεία της συζύγου σας. Τι γνωρίζετε για αυτό;

Απάντηση: Καμία σχέση δεν είχε η Αικατερίνη Σταμάτη με την Torcaso. Προφανώς έγινε λάθος στο τραπεζικό σύστημα και πιστώθηκε ο λογαριασμός της εκ λάθους της Torcaso.

Ανακριτής: Δεν είναι λίγο απίθανο να συνέβη τέτοιο τραπεζικό λάθος με μια εταιρεία στην οποία εμπλέκονται πολλά γνωστά σας πρόσωπα;

Απάντηση: Γιατί σας φαίνεται περίεργο αφού η ΕΤΕ ήδη έκανε τέτοιο λάθος με την πρώην σύζυγό μου και μάλιστα σημαντικά υψηλότερο.

«Δώρα δεν πήρα»

Ανακριτής: Από τα ανωτέρω παρατηρεί κανείς πως τα δώρα για τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία κατηγορείστε καταλήγουν σε εταιρείες που ελέγχει ο συγγενής σας Ζήγρας, διαχειρίζονται γνωστά σας πρόσωπα, οι εταιρείες αυτές συμμετέχουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων επί των οποίων συναλλάσσονται γνωστοί σας άνθρωποι και ενίοτε ακίνητα των εταιρειών αυτών καταλήγουν στο τέλος σε εσάς ή συγγενικά σας πρόσωπα.

Απάντηση: Είναι δική σας εκτίμηση αυτή, δώρα ή οποιουδήποτε είδους ανταλλάγματα από οποιουδήποτε είδους αιτία ποτέ στην πολιτική μου ζωή και στην πορεία μου ως υπουργός δεν έλαβα από κανέναν. Αντίθετα αποκλειστικός μου σκοπός σε οποιοδήποτε χώρο ευθύνης κι αν βρέθηκα ήταν να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος.

Δικαίωμα σιωπής ο Ζήγρας

Όπως είναι σαφές το κεντρικό πρόσωπο στην όλη ιστορία μετά τον πρώην υπουργό είναι ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο οποίος επέλεξε να ασκήσει το δικαίωμα σιωπής: «Δεν επιθυμώ στην παρούσα φάση να δώσω εξηγήσεις για την κατηγορία ούτε να απαντήσω σε σχετικές ερωτήσεις σας, καθώς ήταν πολύ ελλιπής ο χρόνος που είχα στη διάθεσή μου για να προετοιμαστώ».

Ιδιαίτερη σημασία πάντως από τις λεπτομέρειες των όσων αναφέρονται στις απολογίες των κατηγορουμένων, έχει η αποστροφή της λογίστριας Ευφροσύνης Λαμπροπούλου η οποία περιγράφοντας τη γνωριμία της με τον Νίκο Ζήγρα αναφέρει πως «δεν είχε ποτέ επιχειρήσεις και ήταν πάντα υπάλληλος σε εταιρείες. Φιλική σχέση δεν είχα, ούτε και έχω με τα ανωτέρω πρόσωπα».

«Η εφορία μου το ζήτησε»

Χαρακτηριστική επίσης η απάντησή της όταν ερωτάται γιατί όλες αυτές οι offshore εταιρείες είχαν ως έδρα το γραφείο της:

«Η έδρα μου χρησιμοποιήθηκε πράγματι ως έδρα της εταιρείας καθ’ υπόδειξη της εφορίας η οποία ζητούσε να βρεθεί μια έδρα να κοινοποιεί τα εκάστοτε έγγραφα».

Ανακριτής: Δεν έχετε υποπτευθεί ότι μέσω των εξωχώριων εταιρειών των οποίων ως έδρα δηλώνετε τη διεύθυνσή σας καλύπτετε παράνομες δραστηριότητες;

Απάντηση: Όχι, ποτέ δεν μπορούσα να ξέρω εγώ τις δραστηριότητες των εταιρειών των οποίων η έδρα δηλωνόταν στο γραφείο μου αποκλειστικά για φορολογική εκπροσώπηση.

Ανακριτής: Είναι τυχαίο ότι με τον έναν ή άλλο τρόπο εμπλέκεστε και διαχειριστήκατε όλες τις ανωτέρω εταιρείες μέσω των οποίων αποκτήθηκαν τελικά για λογαριασμό Τσοχατζόπουλου ή κατέληξαν στην οικογένειά του διάφορα ακίνητα; Μπορεί κανείς να πιστέψει πως ενώ γνωρίζατε τον Τσοχατζόπουλο και τον Ζήγρα εντούτοις δεν γνωρίζατε ότι είναι ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών;

Απάντηση: Σας είπα πως εγώ είχα μόνο το λογιστικό έλεγχο των εταιρειών αυτών και δεν ήξερα το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

«Μπορεί να ήθελαν να με βοηθήσουν»

Ο Αστέριος Οικονομίδης, εργολάβος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Arcon που έκανε επισκευές σε ακίνητα τα οποία κατέληξαν στον κ. Τσοχατζόπουλο ενώ πούλησε και το διαμέρισμα στη Δεινοκράτους στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, το οποίο είχε αγοράσει από την εταιρεία Bluebell έναντι 630.000 ευρώ (κι αυτή η συναλλαγή έγινε εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου) δηλώνει άγνοια για τη «σχέση Τσοχατζόπουλου με εταιρείες»:

Ανακριτής: Πως εξηγείς ότι ακίνητα της Torcaso κατέληξαν στην οικογένεια Τσοχατζόπουλου;

Απάντηση: Δεν μπορώ να γνωρίζω πως έγινε αυτό. Σε κάθε περίπτωση ο Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός το 2002 και ακόμα κι αν το ήξερα ότι οι εταιρείες ήταν δικές του, πως θα μπορούσα να υποθέσω αυτά για τα οποία κατηγορείται;

Ανακριτής: Δεν μπορείς να υποθέσεις ότι ένας υπουργός που συναλλάσσεται για ακίνητα όχι ιδίω ονόματι αλλά μέσω εταιρειών από αυτόν ότι το κάνει για να καλύψει παρανομίες;

Απάντηση: Δεν το γνώριζα και δεν το υπέθετα. Όλοι οι πελάτες μας οι εφοπλιστές έχουν offshore εταιρείες.

Ανακριτής: Πως δικαιολογείς το γεγονός ότι έπεφτες διαρκώς πάνω σε εταιρείες που τελικώς αποδείχτηκαν συμφερόντων των κατηγορουμένων;

Απάντηση: Η μια εκδοχή ήταν επειδή είχα σταθεί στον Ζήγρα όταν αρρώστησε και ήθελε να με βοηθήσει χωρίς να το γνωρίζω για δική μου προστασία. Η άλλη επειδή είχα κάνει ένα μικρό έργο στο διαμέρισμα του γιού του Τσοχατζόπουλου και έμειναν ευχαριστημένοι και μας ανέθεσαν κι άλλα έργα χωρίς να γνωρίζουμε ότι ο Τσοχατζόπουλος ήταν πίσω από τις εταιρείες για δική του προστασία.

Σαχπατζίδης: «Δεν γνώριζα τίποτα»

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης ο οποίος αγόρασε από την εταιρεία Torcaso ακίνητα στην λεωφόρο Κηφισίας αντί 6,3 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία εν συνεχεία πούλησε στην Μονή Βατοπεδίου ήταν κάθετος:

«Εγώ ανέλαβα ένα επιχειρηματικό ρίσκο όμως στο τέλος δικαιώθηκα αφού εισέπραξα τελικά τα χρήματα,. Σε καμία περίπτωση δεν γνώριζα ότι πίσω από την Torcaso ενδεχομένως να βρίσκεται ο Ζήγρας ή ο Τσοχατζόπουλος γιατί αν το γνώριζα θα ήμουν ο τελευταίος που θα εμπιστευόταν ο κ. Τσοχατζόπουλος».

Διάλογοι του Άκη με τον ανακριτή – Τι είπε ο Σαχπατζίδης

Δέκα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Άκη Τσοχατζόπουλου (πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για τη σύζυγο, την κόρη του, τη θεία της συζύγου του κλπ.), καλούνται την Πέμπτη από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή προκειμένου να τους γνωστοποιηθούν τα κατηγορητήρια που συντάσσονται σε βάρος τους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Πρόκειται για τα δέκα άτομα που θα τεθούν υπό κατηγορία με βάση το πόρισμα των εισαγγελέων Κυβέλου και Σίσκου, καθώς φέρονται να συμμετείχαν σε αγοραπωλησίες ή να απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται προϊόντα εγκλήματος.

Οι διάλογοι

Τους διαλόγους του Ακη Τσοχατζόπουλου με τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή στο πλαίσιο της 8ωρης απολογίας του, συνέλεξε από αξιόπιστες πηγές το Capital.gr. Σύμφωνα με αυτές, προκύπτει η διάθεση του κ. Τσοχατζόπουλου να αποδώσει σε σύμπτωση τη συμμετοχή κοντινών του προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες μέσω των οποίων απέκτησε ή αγόρασε περιουσιακά στοιχεία.

Α. Τσοχατζόπουλος: Αγόραζα τα ακίνητα που με ενδιέφεραν με βάση την εμπορική τους αξία. Δεν με ενδιέφερε εάν η εταιρία που τα πωλούσε ήταν αμερικανική ή κυπριακή.

Ανακριτής: Πως αιτιολογείτε το γεγονός ότι πίσω και από τις τρεις εταιρείες ήταν ο εξάδελφος και συγκατηγορούμενός σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Ο κ. Ζήγρας ήταν επιχειρηματίας και πιθανώς αυτές οι εταιρείες να σχετίζονται με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Ανακριτής: Πως εξηγείτε το γεγονός της κατάθεσης 3.000.000 δρχ από λογαριασμό της Torcaso στη θεία της συζύγου σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση. Υποψιάζομαι ότι πρόκειται για λάθος.

Ανακριτής: Τέτοιο λάθος;

Α. Τσοχατζόπουλος: Βεβαίως! Είχε συμβεί και στο παρελθόν με λογαριασμό της συζύγου μου και το λάθος το αναγνώρισε η τράπεζα.

Τι είπε ο Σαχπατζίδης

Ο επιχειρηματίας Γ. Σαπχατζίδης, μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ και αποκαλούμενος και «Σάχης της Πιερίας» στην απολογία του αρνήθηκε κάθε κατηγορία λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι πρόδηλο από το σύνολο της δικογραφίας, ότι δεν έχω καμία απολύτως ανάμιξη στο ‘βασικό έγκλημα’, το οποίο αποδίδεται στον συγκατηγορούμενό μου Απόστολο – Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο (…) Από τους συγκατηγορουμένους μου δεν γνωρίζω προσωπικά κανένα, πλην του Γ. Ζήγρα. Τον Γ. Ζήγρα γνώρισα το έτος 2005, οπότε μου ζητούσε προσκλήσεις για ποδοσφαιρικούς αγώνες του ΠΑΟΚ. Αργότερα, το έτος 2006, ενώ βρισκόμουν σε ταξίδι στη Ρωσία με τη σύζυγό μου, ο Γ. Ζήγρας μου τηλεφώνησε και με συνάντησε προκειμένου να διερευνήσει, αν μπορώ να τον φέρω σε επαφή με επιχειρήσεις εμπορίας ξυλείας, καθόσον, όπως μου είπε, εκπροσωπούσε μεγάλη γερμανική επιχείρηση με το αντικείμενο αυτό.

Εγώ από την πλευρά μου ενδιαφέρθηκα να γίνω μεσολαβητής και τον έφερα σε επαφή με επιχείρηση ξυλείας που λειτουργούσε στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης. Κατά την επιστροφή μας από τη Ρωσία προς τη Θεσσαλονίκη συνταξιδέψαμε με τον Γ. Ζήγρα και την τότε σύζυγό του, και από λόγους κοινωνικής αβρότητας τους προσκάλεσα στο σπίτι μου στην Κατερίνη, όπου λίγες ημέρες αργότερα ήλθαν για φαγητό. Η επόμενη επαφή μας έγινε λίγες ημέρες αργότερα στην Αθήνα, οπότε όμως διαπιστώθηκε ότι δεν θα πραγματοποιείτο η συναλλαγή για την ξυλεία που επιδιώκαμε. Έκτοτε δεν τον έχω ξανασυναντήσει ποτέ.

Θέλω να επισημάνω, ότι όταν για πρώτη φορά διάβασα στον τύπο, ότι το όνομα του συνδέεται με την εταιρία Torcaso, επανειλημμένα προσπάθησα να έλθω σε επαφή μαζί του τηλεφωνικά, προκειμένου να ζητήσω διευκρινίσεις, αλλά εκείνος δεν απάντησε σε καμία από τις κλήσεις μου.

Η επόμενη φορά που τον ξαναείδα, ήταν μετά τη σύλληψή μας στο πλαίσιο της ένδικης υποθέσεως.

– Τον Άκη Τσοχατζόπουλο δεν τον έχω συναντήσει παρά μόνο στο πλαίσιο κοινωνικών εκδηλώσεων και εντός ευρέως κύκλου παρισταμένων προσώπων και μάλιστα χωρίς εγώ να έχω επιδιώξει την παρουσία του Α. Τσοχατζόπουλου στις εκδηλώσεις αυτές. Ένας πολύ σοβαρός λόγος που εμπόδιζε την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ εμού και του Α. Τσοχατζόπουλου ήταν ότι εγώ όχι μόνο δεν τον υποστήριζα πολιτικά, αλλά αντίθετα υποστήριζα τον Ν. Ακριτίδη, δηλαδή πολιτευτή του ίδιου πολιτικού κόμματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) στην ίδια εκλογική περιφέρεια (Α΄ Θεσσαλονίκης), πράγμα που με καθιστούσε κατ’ ουσία πολιτικό αντίπαλο του Α. Τσοχατζόπουλου.

– Ουδεμία απολύτως ανάμιξη είχα στη σύσταση και τη διαχείριση των εξωχωρίων εταιριών που αναφέρονται στο κατηγορητήριο. Οι εταιρίες αυτές, πλην της TORCASO, μου είναι και απολύτως άγνωστες. Για πρώτη φορά άκουσα για τις εταιρίες αυτές από δημοσιεύματα του τύπου. Τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη σύσταση των ίδιων εταιριών προκύπτουν από τα υπάρχοντα στη δικογραφία σχετικά επίσημα έγγραφα, και – φυσικά – ουδόλως προκύπτει δική μου ανάμιξη. Αντίθετα μάλιστα: Το ίδιο το κατηγορητήριο (σελ. 9-10) στηρίζεται στην εκδοχή ότι δικαιούχος των εταιριών αυτών ήταν ο Γ. Ζήγρας και εκπρόσωπός τους η (παντελώς άγνωστη σε εμένα) Ε. Λαμπροπούλου, η οποία φέρεται επίσης να εκτελεί και τα χρέη της φορολογικής εκπροσώπου και της λογίστριας των εν λόγω εταιριών, με αποτέλεσμα να μην απομένει κανένας χώρος για ανάπτυξη δικής μου, επιπρόσθετης δράσης, αναφορικά με τη σύσταση, τη διαχείριση και την εκπροσώπηση των εν λόγω εταιριών.

– Ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω, με βάση την κοινή πείρα και λογική, ότι αν πράγματι τα μεταβιβασθέντα ως άνω ακίνητα είχαν αποκτηθεί χάρη σε «βασικές» αξιόποινες πράξεις του Α. Τσοχατζόπουλου, τότε προς το συμφέρον της συγκαλύψεως των πράξεων αυτών και της αποφυγής των νομίμων συνεπειών τους θα ήταν να τοποθετηθούν οι επιταγές σε λογαριασμό της ίδιας της εξωχώριας εταιρίας TORCASO, από όπου ο αληθινός της δικαιούχος της, θα μπορούσε ανενόχλητος να τα χρησιμοποιεί κατ’ αρέσκεια, χωρίς ποτέ να ελεγχθεί, ακριβώς διότι αφενός μεν η ταυτότητά του ήταν άγνωστη στις αρχές, αφετέρου δε μέχρι τότε (έτος 2007) δεν υπήρχε σε βάρος του η παραμικρή υπόνοια!

– Είμαι έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών και παππούς δύο εγγονών. Έχω συμμετάσχει με τρόπο ανεπίληπτο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Δεν έχω κάνει την παραμικρή ενέργεια για να διευκολύνω τη φυγή μου από τη Δικαιοσύνη. Πρέπει να τονίσω, ότι έχουν παρέλθει περισσότερο από τρία έτη από τότε που για πρώτη φορά ‘ενοχλήθηκα’ από τις αρχές σε σχέση με τις επίμαχες μεταβιβάσεις των ακινήτων της εταιρίας TORCASO.

Ήδη έχω εμφανισθεί τρεις φορές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, με αρχή ήδη από τον Νοέμβριο του 2008, και αργότερα, τον Ιούλιο του 2011, εξετάσθηκα για το ίδιο θέμα από την Ειδική Ανακρίτρια Κα Ε. Καλού. Η ήδη επίδικη υπόθεση, η οποία, στο μέτρο που με αφορά, έχει το ίδιο αντικείμενο με αυτό που απασχόλησε την Εξεταστική Επιτροπή (μεταβιβάσεις ακινήτων της εταιρίας TORCASO), έχει ανακύψει ήδη από έτος 2010, ενώ τον Οκτώβριο του 2011 εξετάσθηκα ανωμοτί ως ύποπτος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξετάσεως. Σε όλο αυτό το διάστημα ήμουν πάντα παρών, σε κάθε περίπτωση που κλήθηκα να παράσχω εξηγήσεις από οποιαδήποτε αρμόδια Αρχή.

Φυσικά, δεν έκανα την παραμικρή προσπάθεια ούτε να αλλοιώσω οποιοδήποτε στοιχείο που θα ήταν κρίσιμο για την ανεύρεση της αλήθειας ούτε, πολύ περισσότερο, να προετοιμάσω τη φυγή μου στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Αντίθετα μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν ενίσχυσα την επιχειρηματική μου δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εμού και των δύο υιών μου σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης εταιρίας Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ, στην οποία, όπως προανέφερα, συμμετέχω από πολλών ετών.

Από τη φύση της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, που εντοπίζεται αποκλειστικά πλέον στην Ελλάδα και επικεντρώνεται στον χώρο της εκμετάλλευσης ακινήτων, προκύπτει ότι δεν είναι δυνατή η φυγή και η διαμονή μου στο εξωτερικό, ελλείψει των αναγκαίων προς τούτο πόρων, ενώ δεν διατηρώ στο εξωτερικό επαγγελματική έδρα ή περιουσία, που θα μπορούσε να διευκολύνει τη φυγή μου και τη διαμονή μου εκτός Ελλάδος.

Έχω λευκό ποινικό μητρώο και δεν έχω κατηγορηθεί στο παρελθόν για καμία αξιόποινη πράξη. Είναι λοιπόν αβάσιμο να υποτεθεί, ότι αν αφεθώ ελεύθερος ενδέχεται να διαπράξω αξιόποινες πράξεις”.

 

 

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.