Η Δημοκρατία είμαστε όλοι εμείς! – Από την Αρχαία Ελλάδα στην… Ηλεκτρονική Δημοκρατία…

0
51

Γράφει ο Γιάννης Γλαρός

Από την Αρχαία Ελλάδα έως τις μέρες μας τα ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα.Η παγκοσμιοποίηση, εκ των πραγμάτων, περιόρισε τον άμεσο χαρακτήρα της Δημοκρατίας.

Η χρήση του διαδικτύου επαναπροσδιορίζει την θέση του ατόμου σε ορθή βάση, προκειμένου να επιτευχθεί η εμπέδωση «μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμό», τόσο σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η ποιότητα της Δημοκρατίας στη Ελλάδα φαίνεται να διασαλεύεται σήμερα, αφού η αποξένωση, η αδιαφορία της εξουσίας για την γνώμη του Πολίτη, η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους κομματικούς μηχανισμούς, η αποχή από την εκλογική διαδικασία αναδεικνύουν εγγενείς αδυναμίες του συστήματος.

Όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν… Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έρευνες της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς & του Ευρωβαρόμετρου, το ποσοστό της αποχής των νέων από τα κοινά, στις ηλικίες 15-29 ετών κυμαίνεται περίπου στο 60%.

Οι αιτίες είναι πολλές και μερικές απ’ αυτές μας είναι γνωστές: Η αναξιοπιστία του πολιτικού λόγου των «επαγγελματιών» της πολιτικής χωρίς ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές, η έλλειψη αξιοκρατίας, η πτώση του επιπέδου της παρεχόμενης παιδείας, η χειραγώγηση των πολιτών που δεν μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις…

Το πολιτικό σύστημα μεταμορφώθηκε σε ακατάσχετη παροχολογία, χωρίς πραγματοποίηση των παροχών μετά την ανάληψη της εξουσίας. Κλονίζεται η αξιοπιστία του πολιτικού λόγου, ο οποίος πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως «ξύλινος», στηριζόμενος σε στερεότυπες φράσεις…

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η πολιτική αλλοτρίωση;
Οι προσπάθειες όλων μας θα πρέπει να είναι ατομικές και συλλογικές. Ο πραγματικός έλεγχος της διαπλοκής, η εξάλειψη φαινομένων πολιτικής διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων, η καθιέρωση της αξιοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό, πιστεύουμε ότι είναι ικανά να συμβάλλουν ριζικά στην εγκαθίδρυση κράτους δικαίου.

Ωστόσο πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πολιτικής αλλοτρίωσης μπορούν να πάρουν και οι ίδιοι οι πολίτες. Η διαρκής συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες, στα κόμματα, στις εκλογές κρίνεται ιδιαίτερα επιτακτική στις σύγχρονες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες. Η δημοκρατία προϋποθέτει διαπαιδαγώγηση και δημοκρατική καλλιέργεια του συλλογικού ασυνείδητου των πολιτών.

Τέλος, η πολιτική λειτουργία πρέπει να είναι αποτελεσματική, πράγμα δύσκολο στις σύγχρονες πλουραλιστικές μεγαλουπόλεις, να προσφέρει λύσεις, όσο το δυνατόν, στα προβλήματα των πολιτών, να ιεραρχεί σωστά τις ανάγκες τους, να σχεδιάζει και να υλοποιεί τρόπους βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας.

Γλαρός Ιωάννης

Εκπαιδευτικός-πρώην Αν. Δ/ντής ΙΕΚ Ρόδου

Υπεύθυνος TOMEA Παιδείας ΝΔ Τ.Ο Ρόδου

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.