Η θεμελιώδης δύναμη της ρευστότητας στους οικονομικούς κόλπους μιας κοινωνίας…

0
69

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την θεμελιώδη δύναμη της ρευστότητας στους οικονομικούς κόλπους μιας κοινωνίας.

Υποθέτουμε ότι ένας επαγγελματίας αποφασίζει να πάει ταξίδι σε μία σχετικά κλειστή κοινωνία που υποφέρει από την κρίση.

Όλως τυχαίως και για να γίνουμε πιο κατανοητοί θα χρησιμοποιήσουμε το αγαπημένο μας Ασπρονήσι των Κυκλάδων.

Φτάνοντας στο κατάλυμα του, και καθότι καλοπληρωτής, λέει στον ξενοδόχο «πόσο είναι για δυο μέρες που θα μείνω, να σε πληρώσω τώρα;»

«Εκατό ευρώ» λέει ο ξενοδόχος και του τα δίνει…

Ο ξενοδόχος μας αφού τσέπωσε το «κασέρι» πάει αμέσως στο χασάπη και του λέει: «Πάρε τα εκατό που σου χρωστάω από το κρέας που έχω πάρει».
Τα παίρνει ο χασάπης και πάει στον κτηνοτρόφο και του λέει: «Πάρε τα εκατό ευρώ για τα ζώα που σου χρωστάω».

Τα παίρνει ο κτηνοτρόφος και πάει στην «πεταλουδίτσα» του νησιού (οιανδήποτε σχέση με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις είναι τυχαία και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα) και της λέει: «Πάρε τα εκατό που σου χρωστάω από εκείνη τη φορά πριν τρεις μήνες».

Τα παίρνει η «κοπελιά» και πάει στον ξενοδόχο και του λέει: «Πάρε τα εκατό που σου χρωστάω από τους ναύτες που ήρθα στο ξενοδοχείο σου τις τρείς φορές φέτος το καλοκαίρι».

Θαύμα!!! Το κατοστάρικο μπήκε ξανά στη τσέπη του ξενοδόχου εντός 12 ωρών.

Παρόλα αυτά ο επισκέπτης μας, καθότι επαγγελματίας και με άστατο ωράριο πάει στον ξενοδόχο και του λέει: «Ξέρεις με πήραν από το γραφείο και πρέπει να γυρίσω με το επόμενο πλοίο εσπευσμένα. Μου επιστρέφεις σε παρακαλώ το κατοστάρικο γιατί τελικά δεν θα μείνω».

Ο τυχαίος ξενοδόχος μας, χωρίς αντίρρηση, το επιστρέφει.

Σε 12 ώρες είχαν ξεπληρωθεί 100 στον χασάπη, 100 στον κτηνοτρόφο, 100 στην κοπελιά, και 100 στον ξενοδόχο. Σύνολο 400 ευρώ λιγότερο ιδιωτικό χρέος στο νησάκι, ενώ ουσιαστικά τίποτε νέο δεν προσέφερε κανείς, και όλα αυτά με το ίδιο ένα κατοστάρικο.

Άμεση εφαρμογή των παραπάνω

Σκεφτείτε λοιπόν το ιδιωτικό χρέος που αντιμετωπίζει μέρες δόξας και ακμής να ανασάνει με μερικά δις ρευστότητας που οφείλουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να τα προσφέρουν αδιακρίτως στην οικονομία οι τράπεζες, ο πολλαπλασιαστής ανάπτυξης στην Ελληνική οικονομία είναι σίγουρο ότι μπορεί να προσφέρει τα μάλα στην οικονομία και στην κοινωνία γενικότερα καθώς θα δώσει στιγμές ανακούφισης σε χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν κάνει το άγχος τους μόνιμη και απαιτητική ερωμένη.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.