Η Κομισιόν ζητά επιβολή τέλους ιδιοκατοίκησης, αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά…

0
28

Παρά τη βαριά φορολόγηση που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά, η Κομισιόν προτείνει στην Ελλάδα να επιβάλει και έναν φόρο ιδιοκατοίκησης. Το αστείο είναι ότι η τρόικα, στην οποία μετέχει και η Κομισιόν, λέει ότι πρέπει να σταματήσει η επιβολή φόρων καθώς συντρίβεται η πραγματική οικονομία.

Στις προτάσεις των αναλυτών της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτές ενσωματώνονται στην τριμηνιαία έκθεσή της τονίζεται ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της φορολόγησης. Ειδικότερα, εκτός του φόρου της ιδιοκατοίκησης προτείνεται να αυξηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, δηλαδή καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, όπως επίσης και να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές.

Η έκθεση στο σκεπτικό της παρατηρεί ότι δεν υπάρχει φόρος για το τεκμαρτό ενοίκιο και άρα υπάρχει χώρος για τον φόρο ιδιοκατοίκησης. Μάλιστα, σημειώνεται με νόημα ότι είναι περιορισμένα τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο φόρος ιδιοκατοίκησης καταργήθηκε το 1999. Αφορούσε τον προσδιορισμό ενός τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του ακινήτου.

Αφορούσε ιδιοκτήτες ακινήτων πάνω από 150 τ.μ. και προσδιοριζόταν από το εμβαδόν του ακινήτου, από τον συντελεστή παλαιότητας, από την τιμή ζώνης της περιοχής και από έναν ειδικό συντελεστή με τον οποίο προσδιοριζόταν το ακαθάριστο εισόδημα. Βέβαια, το χαράτσι στα ακίνητα είναι μια μορφή φόρου ιδιοκατοίκησης, όπως παρατηρούν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων.

Στην έκθεση της Ε.Ε. σημειώνεται ότι στην κατηγορία των φόρων κατανάλωσης υπάρχει περιθώριο αύξησης -εκτός από την Ελλάδα- σε Κύπρο, Πορτογαλία και Σλοβακία. Οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. σημειώνουν ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα το 2011 έφτασαν το 32,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι στο 39,5%. Μάλιστα, τη διετία 2009-2011 η αύξηση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα ήταν μόλις 2,1%. Αρα αντέχει το σύστημα περαιτέρω αύξηση της φορολογίας.

Στη λογική αυτή εντάσσεται και η συνολική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αφού έτσι εκτιμά η Κομισιόν ότι θα αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος.

Βασίλης Αγγελόπουλος

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.