Η Ολλανδία λέει «όχι», στο καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ, στην Αλβανία

0
148

ALBANIA-SHMAIA

Ηχηρό «όχι» στο να δοθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ είπε το ολλανδικό κοινοβούλιο ενόψει της ερχόμενης συνόδου κορυφής 19-20 Δεκεμβρίου. Τα Τίρανα θεωρούν την απόφαση «άδικη» και «ακατανόητη».

Το ολλανδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πέμπτη (12 Δεκεμβρίου) απόφαση που υποχρεώνει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Mark Rutte να απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τις ελπίδες για ένταξη των Τιράνων, που σύμφωνα με την Κομισιόν πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ και θα πρέπει να δοθεί στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού κοινοβουλίου είπε στην EurActiv ότι το φιλελεύθερο κόμμα VVD του Rutte ψήφισε κατά της πρότασης να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος  PvdA (εργατικό κόμμα- ανήκει στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) ψήφισε υπέρ.

Η Αλβανία έχει σοσιαλιστή Πρωθυπουργό, τον Edi Rama, που ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν οποιαδήποτε απόφαση που έχει να κάνει με τη διεύρυνση με ομοφωνία. Αυτό σημαίνει ότι η Αλβανία έχασε την ευκαιρία να γίνει υποψήφια χώρα στη σύνοδο κορυφής 19-20 Δεκεμβρίου, όπως ήταν αναμενόμενο.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα, η Ολλανδία αποτελούσε εμπόδιο στο να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας και στη Σερβία.

Ένα άλλο ηχηρό «όχι» της Χάγης είναι και απέναντι στην ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας στο χώρο Schengen, παρά την άποψη της Κομισιόν ότι οι δύο χώρες πληρούν όλα τα τεχνικά κριτήρια.

Οργή στα Τίρανα

Η ολλανδική απόφαση όπως ήταν προφανές, προκάλεσαν την οργή των Τιράνων, που χαρακτήρισαν την απόφαση «άδικη» και «ακατανόητη».

«Όπως φάνηκε στην τελευταία έκθεση προόδου, η Αλβανία έκανε τεράστια πρόοδο και προσπάθειες και συνεπώς αξίζει το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενωμένες να κρατήσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα εθνική προτεραιότητα.

Η ολλανδική απόφαση είναι ακατανόητη, άδικη και δεν λαμβάνει υπόψη της τον περιφερειακό αντίκτυπο», είπε στην EurActiv.gr, ο Ralf Gjoni, σύμβουλος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου.

«Είναι επίσης ένδειξη του μεγέθους των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι η ολλανδική απόφαση αποθαρρύνει τις φιλοευρωπαϊκές προσπάθειες της ευρύτερης περιοχής.

«Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση διατηρεί το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων στο σωστό δρόμο της προόδου και της σταθερότητας. Λέγοντας ΟΧΙ στους Αλβανούς, δεν είναι το σωστό μήνυμα για την περιοχή, και θα αποθαρρύνει τις φιλοευρωπαϊκές προσπάθειές μας. Παρά την απόφαση του Συμβουλίου θα συνεχίσουμε με το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, θα παραμείνουμε ακλόνητοι στην πεποίθησή μας ότι οι ευρωπαϊκές αξίες είναι ακόμα ζωντανές. Αλλά μια ΕΕ χωρίς ολόκληρα τα Βαλκάνια, δεν είναι το είδος της Ευρώπης που θα ήθελα», συμπλήρωσε.

Σύνδεσμοι: European Commission: Albania has delivered and so should the EU – EurActiv

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.