Η συμφωνία του Eurogroup θα έχει αποτέλεσμα μόνο αν συνδυαστεί με ένα «Σχέδιο Marshall» για την Ελλάδα

0
67

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος εκφράζει την ικανοποίησή του για την πολυαναμενόμενη συμφωνία του Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Μέσω αυτής της θετικής εξέλιξης, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και δημιουργούνται οι ελπίδες για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτή η κρίσιμη συμφωνία, προηγήθηκε η λήψη δραματικών μέτρων λιτότητας. Ο ελληνικός λαός έως σήμερα μπορεί να δείχνει τεράστια αποθέματα ψυχραιμίας, όμως από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ικανό να πείσει το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον της χώρας, τα μέτρα αυτά δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα και η ελπίδα για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά και τη νέα συμφωνία θα χαθεί.

Αυτό που πλέον απαιτείται είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός σχεδίου Marshall για την χώρα μας. Ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που θα «κοιτάζει» στο μέλλον και αυτό θα πρέπει να διαπραγματευτεί η πολιτική μας ηγεσία. Μια τέτοια διαπραγμάτευση είμαστε σίγουροι ότι έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, ιδιαίτερα τώρα που πληθαίνουν και οι φωνές στο εξωτερικό για ένα νέο σχέδιο Marshall για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι κύριοι άξονες ανάπτυξης ενός τέτοιου προγράμματος θα πρέπει να είναι η παραγωγή, η εξωστρέφεια και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να πείσουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και τις στρεβλώσεις δεκαετιών. Ο ελληνικός λαός συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού κόσμου έχει αναλάβει παραπάνω από το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Είναι καιρός και η πολιτική ηγεσία να αναλάβει και αυτή τις δικές της ευθύνες και να δράσει με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα για να επιστρέψει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να διαμορφωθεί μια ομοιογενής και στιβαρή εικόνα για την ελληνική οικονομία, την οποία πρώτα θα πιστέψουμε και στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε σωστά στο εσωτερικό περιβάλλον της χώρας, όπου θεμελιώδες στοιχείο θα είναι η οικονομική ανάπτυξη μέσω εξωστρεφών παραγωγικών διαδικασιών και όχι της κατανάλωσης. Όσο καθυστερεί αυτό το σχέδιο, όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε εισαγόμενα προϊόντα και να μην ενισχύουμε την παραγωγή και την εξωστρέφεια του τόπου μας, τόσο θα συνεχίσουμε να υστερούμε στην ΕΕ, το δε χρέος της χώρας θα συνεχίσει να μην είναι βιώσιμο παρά τη  συμφωνία που επετεύχθη. Χωρίς αναπτυξιακή προοπτική τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν στο μέλλον είναι καταδικασμένα σε αποτυχία.

Επισημαίνουμε ότι μείζονος σημασίας είναι τα ποσά του νέου δανείου που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες και το δημόσιο να έχουν εμπροσθοβαρή κατεύθυνση προς την πραγματική οικονομία και τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η δέσμευση και η διασφάλιση μέσα από συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό της καταβολής των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του δημόσιου προς τις επιχειρήσεις και της δανειοδότησης επιχειρήσεων ιδίως για κεφάλαια κίνησης μέσω του νέου δανείου συνιστούν πρωταρχική προϋπόθεση για την επιβίωση και ανάπτυξη των υγιών επιχειρήσεων, ενώ επιτακτική είναι και η ανάγκη ανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ προς αναπτυξιακή κατεύθυνση με έμφαση στην ελληνική παραγωγή.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή ο ΣΕΒΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του τόπου να συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και τους δανειστές της την εκπόνηση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου εξόδου από την κρίση, με γνώμονα το οικονομικό μοντέλο «Παράγω & Εξάγω».

Αυτό το δελτίο τύπου βρίσκεται στο www.seve.gr

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.