Η Τράπεζα Ελλάδας «τυπώνει» χρήμα για να στηρίξει τις τράπεζες

0
49

ΤΑ «DEAL» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ) ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥΣ!

Nτεμπούτο έκανε ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η στενότητα ρευστότητας ώθησε δύο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες να καταφύγουν σ’ αυτόν για να αντλήσουν το ποσό των 5 δισ. ευρώ συνολικά, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή.

Στην ουσία, με το μηχανισμό αυτό, η ΤτΕ τυπώνει εκτάκτως, με την έγκριση της ΕΚΤ, νέο χρήμα για να αποτρέψει τις καταρρεύσεις τραπεζών.

Η μία από τις δύο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες άντλησε το ποσό των 2 δισ. ευρώ την περασμένη Δευτέρα, ενώ η άλλη έλαβε 3 δισ. ευρώ την επομένη.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος μιας εξ αυτών χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών αν έλαβε η τράπεζά του 2 δισ. ευρώ από το ELA απάντησε ότι δεν γνώριζε, σύμφωνα με παρευρισκόμενο άτομο.

Υπενθυμίζεται ότι στο ELA καταφεύγουν τράπεζες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, γιατί δεν έχουν να δώσουν ενέχυρα με την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση που απαιτεί η ΕΚΤ.

Η μείωση των καταθέσεων, η κατάπτωση κάποιων ενεχύρων, π.χ. τραπεζικών ομολόγων και τελευταία καλυμμένων ομολογιών λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας και του μοντέλου-υπολογιστή που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ, αύξησαν τις ανάγκες ρευστότητας μερικών ελληνικών τραπεζών.

Η ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά «κόλλησε», ενώ η πολιτική της απομόχλευσης, δηλαδή της μείωσης των υπολοίπων των δανείων, δεν επαρκούσε για να κλείσει το χάσμα, με αποτέλεσμα μερικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πιο οξυμένο πρόβλημα και να στραφούν στον ELA.

Η κατάσταση αυτή έρχεται να αναδείξει το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα, σχεδόν, στο σύνολό του, είχε φτάσει στα όριά του, αν δεν τα είχε ξεπεράσει προ πολλού και ότι το σύστημα ανταλλαγής ομολόγων του, γνωστό ως PSI, θα έδινε στις τράπεζες τη χαριστική βολή!

Σε αυτή ακριβώς τη στιγμή εκβιάζονται τραπεζικά deal, όπως αυτό της Alpha με την Eurobank, υπό την αιγίδα του Κατάρ, σε μια απεγνωσμένη και αβέβαιη προσπάθεια να διασωθούν οι τράπεζες από την βέβαιη, σχεδόν κατάρρευση ή το ενδεχόμενο να περάσουν στα χέρια του Δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η κυβέρνηση αντί να σπεύσει αυτή την ώρα να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, δίνει τις ευλογίες της στις συγχωνεύσεις των τραπεζών, συγχωνεύσεις που φαίνεται πρόθυμη να στηρίξει, επιπλέον, με δημόσιο χρήμα!

Αυτή την ώρα μοιάζει έτοιμο το σχέδιο των «δυόμισυ» τραπεζών υπό τον έλεγχο του ξένου χρηματιστικού κεφαλαίου και ιδιαίτερα των πιο ληστρικών και κερδοσκοπικών εκδοχών του (βλ. κεφάλαια του εμιράτου του Κατάρ), πράγμα που θα αποτελεί πραγματική καταστροφή για τον τόπο και οριστική μετατροπή του σε «μπανανία»

Μόνο ένα μεγάλο παναριστερό προοδευτικό λαϊκό μέτωπο μπορεί τούτες τις στιγμές να ανακόψει τις ολέθριες χρηματοπιστωτικές εξελίξεις παράδοσης της χώρας!

ΠΗΓΗ: ISKRA

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.