Θανάσης Σχίζας: «Παίζει» με… το νερό ο Δήμαρχος

0
45

Για πολλά χρόνια οι πολίτες των Άνω Λιοσίων είχαν εξασφαλίσει, με ενέργειες των προηγούμενων διοικήσεων πολύ φτηνά τιμολόγια ύδρευσης.

Βέβαια αυτό είχε και τη λογική του, κάτι που φυσικά δεν έχουν οι υπερβολικές αυξήσεις της σημερινής δημοτικής αρχής. Κουβαλάμε στην πλάτη μας μια χωματερή τόσα χρόνια, οπότε πολύ καλά έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις και πήραν αυτό το αντιστάθμισμα με το φτηνό νερό που ωφέλησε τόσο πολύ τους κατοίκους. Ο σημερινός  όμως  Δήμαρχος  φροντίζει να έχουμε και χωματερή και νερό στα ύψη. Μπράβο του!

Σταθερή θέση της παράταξης του Χρήστου Παππού ήταν και είναι τα φτηνά τιμολόγια που ίσχυαν μέχρι και πριν λίγο καιρό, να επεκταθούν και στις άλλες δημοτικές κοινότητες πέρα των Άνω Λιοσίων. Δηλαδή στο Ζεφύρι και στη Χασιά. Δυστυχώς όμως ο  Δήμαρχος και οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι είχαν άλλη άποψη. Ενεργώντας κατά τον πλέον παράλογο τρόπο, όχι μόνο δεν ικανοποίησαν  το δίκαιο αίτημά μας για φτηνό νερό παντού, αλλά έκαναν ένα βήμα πίσω.

Βιαστικά, πρόχειρα και ανεύθυνα εφάρμοσαν την απόφαση που πήραν κατά πλειοψηφία στο Δ.Σ. αυξάνοντας τα τιμολόγια ύδρευσης για τη δημοτική ενότητα Άνω Λιοσίων κατά 80%. Και θα εξηγήσω τι εννοώ ανεύθυνα.

Κάνανε υδρομετρήσεις στα σπίτια που πήγαν ή μήπως δεν πήγαν  καθόλου και αλλά απλά βάλανε εκεί έναν αριθμό και όποιον πάρει ο χάρος; Γιατί εμείς ξέρουμε περιπτώσεις κλειστών σπιτιών, που τους βάλανε  από το Δήμο να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, κοιτώντας απλά κάποιους παλιούς λογαριασμούς με κυβικά. Δηλαδή το μηδέν το έκαναν όσο ήθελαν. Κι αντί να στείλουν απλά το πάγιο στείλανε 100 και 200 κυβικά.

Ξέρουμε πολλές περιπτώσεις με καταναλώσεις της τάξης των 25 και 30 κυβικών που ξαφνικά έγιναν 160 και πάνω. Ξέρουμε περιπτώσεις, από τις ελάχιστες υδρομετρήσεις που έγιναν, που υδρομετρητής κατέγραφε λιγότερα κυβικά, ενώ το χαρτί που πήρε ο καταναλωτής έγραφε πολύ παραπάνω.

Οι τωρινοί λογαριασμοί είναι ακόμα μεγαλύτεροι, μιας και η σημερινή διοίκηση έβαλε πέρα από τα πλασματικά κυβικά και ένα σωρό χαράτσια. Δηλαδή ΦΠΑ που ισοδυναμεί με 13% επί της τιμής του νερού και 23% επί του παγίου και του τέλους της ΕΥΔΑΠ  που οι καταναλωτές στα Λιόσια για πρώτη φορά τα βλέπουν.

Εκτός από αυτά, ο Δήμος έκανε μια σειρά από κινήσεις που έβλαψαν ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές.

Πρώτο λάθος: Αφού θέλανε να εφαρμόσουν τιμολόγια τύπου ΕΥΔΑΠ, απαλλαγές αυτά δεν έχουν; Που είναι η κοινωνική πολιτική του Δημάρχου; Τα ίδια θα πληρώνουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι; Πόσο λογικό και δίκαιο είναι αυτό;

Δεύτερο λάθος: Γιατί λογαριασμοί εξαμήνου  και όχι τριμήνου όπως κάνει η ΕΥΔΑΠ; Για τρίμηνη κατανάλωση νερού 40 κυβικών πλήρωνε κάποιος επί δημαρχίας Παππού 46 ευρώ ενώ τώρα 89 ευρώ. Και επειδή η μέτρηση αφορά σε 6μηνο κι όχι 3μηνο τα 40 κυβικά που θα γίνουν 80 θα πληρώσει 273 ευρώ.

Άρα μετρώντας το εξάμηνο και όχι το τρίμηνο, και μαζί και με το ΦΠΑ και το τέλος αποχέτευσης 22% που πάει υπέρ ΕΥΔΑΠ, οι αυξήσεις για τον καταναλωτή χτυπάνε ταβάνι, αφού γίνονται τριπλές και τετραπλές. Και να πως ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Η αύξηση της τιμής που έχει επιβάλει ο Δήμος είναι 21,7% για τα πρώτα 5 κυβικά, 40,67% για τα επόμενα 15 κυβικά, 80,25% για τα επόμενα 7 κυβικά, 84,34% για τα επόμενα 8 κυβικά και 79,76% για κατανάλωση πάνω από 35 κυβικά. Δηλαδή με άλλα λόγια όσο πιο πολλά κυβικά χρεώνονται, η κατηγορία χρέωσης αλλάζει προς τα πάνω. Επομένως είναι άλλο να σου μετρήσουν 40 κυβικά το τρίμηνο κι άλλο στην καλύτερη περίπτωση 80 το εξάμηνο. Στα 80 έχεις ανέβει κατηγορία και οι χρεώσεις πέφτουν βροχή.

Αυτές οι αυξήσεις στο νερό είναι ανήκουστες. Κανονικά θα έπρεπε ο Δήμαρχος να ξέρει ότι στη πόλη μας η οικονομική κρίση δεν είναι θεωρία. Ας κάνει μια βόλτα  να δει πόσο δύσκολα ζουν οι άνθρωποι. Σε τέτοιους λοιπόν δύσκολους καιρός ο Δήμος πρέπει να είναι δίπλα στον Δημότη και όχι να τον φορτώνει με επιπλέον και άδικα χαράτσια. Έχουμε το κράτος απέναντι. Μας έχει γονατίσει η ανεργία, οι φόροι, η μείωση των μισθών, η μείωση των συντάξεων. Άλλη επιβάρυνση δεν αντέχουμε.

Επίσης, αυτό που έλεγε ο Δήμαρχος προεκλογικά για μια πόλη για όλους και που το επαναλαμβάνει σε κάθε πανηγύρι και γιορτή, μένει μόνο στα λόγια. Γιατί πραγματικά είναι κρίμα και άδικο να καλούνται οι Λιοσιώτες να πληρώσουν τόσο μεγάλους λογαριασμούς και στη Χασιά το νερό να είναι δωρεάν. Είναι άδικο το Ζεφύρι να πληρώνει το ακριβό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ και να μην εφαρμόζεται η πρόταση της δικής μας παράταξης για φτηνό νερό παντού.

Και να θυμίσω ότι τις επιπτώσεις της χωματερής τις ζούμε όλοι. Οπότε αυτά που έχει πει παλιότερα ο Δήμαρχος πως στην Χασιά δεν πληρώνουν νερό ως αντιστάθμισμα από τη χωματερή, ουσιαστικά στερούνται σοβαρότητας.

Κύριε Δήμαρχε θα έπρεπε να δεχτείτε την πρόταση της παράταξης μας για φτηνό νερό σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, ακυρώνοντας την προηγούμενη απόφασή σας που εκτόξευσε τους λογαριασμούς στα ύψη.

Επιστροφή λοιπόν στο παλιό τιμολόγιο, έξω τα χαράτσια, εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής (για τρίτεκνους και πολύτεκνους), έκδοση λογαριασμού κάθε 3μήνες.

Κι επιτέλους λίγη ανθρωπιά. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να τους πληρώσουν αυτούς τους λογαριασμούς. Καταλάβετέ το. Η φτώχια στην περιοχή μας είναι μεγάλη. Αλλάξτε λοιπόν τον τρόπο χρέωσης των λογαριασμών. Κανένας πολίτης δεν θα αρνηθεί να πληρώσει λογαριασμό, όταν αυτός είναι σωστός και δίκαιος.

Θανάσης Σχίζας

Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.