Θριάσιο τέλος! – ΔΕΗ και Χαλυβουργική συμφώνησαν για την δημιουργία Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής!

0
69

Ταφόπλακα στην τελευταία ελπίδα για το μέλλον του Θριασίου… Ποιος θα τους σταματήσει;

Του Φάνη Κυριόπουλου

Υπογράφηκε το συμφωνητικό μετοχών και το σχέδιο καταστατικού για τη σύσταση κοινής ανώνυμης εταιρείας μεταξύ ΔΕΗ και Χαλυβουργικής για την κατασκευή και εκμετάλλευση δυο μονάδων συνδυασμένου κύκλου συνολικής ισχύος 880 MW. Οι μονάδες θα χρησιμοποιούν για καύσιμο φυσικό αέριο.

Η Χαλυβουργική θα κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ το 49% της υπό σύσταση κοινής ανώνυμης εταιρείας. Το συμφωνητικό μετοχών και το σχέδιο καταστατικού θα υποβληθούν για έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ συνεργάζεται με ιδιώτη, ενώ το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής, Κ. Αγγελόπουλος, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «απόπειρα απάτης επί δικαστηρίω, πλαστογραφία και εκβίαση» .

Οι κατηγορίες αφορούν στη δικαστική διαμάχη του κ. Αγγελόπουλου με τον πρώην νομικό σύμβουλό του Νικόλαο Γοργία. Ο κ. Αγγελόπουλος είχε κατηγορήσει τον επί δέκα χρόνια οικονομικό και νομικό σύμβουλό του για εξαπάτηση «με πρωτοφανείς μεθόδους» και ότι του απέσπασε παράνομα το αστρονομικό ποσό των 33 εκατομμυρίων.

Το δικαστήριο έκρινε τους ισχυρισμούς του Κ. Αγγελόπουλου «παντελώς αβάσιμους» και ο Ν. Γοργίας κατέθεσε μήνυση εναντίον του επιχειρηματία. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρτικής εξέτασης, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη κατά του κ. Αγγελόπουλου. Η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε τακτικό ανακριτή όπου και θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο επιχειρηματίας. (www.tvxs.gr)

Η Ηλεκτροπαραγωγική Μονάδα δεν συνιστά την «πράσινη ανάπτυξη», που ευαγγελίζεται το ΠαΣοΚ, αλλά αντίθετα «βυθίζει» ακόμα περισσότερο στη γκρίζα και μαύρη ανάπτυξη, το Θριάσιο Πεδίο, και όχι μόνο, επί σχεδόν έναν αιώνα, και «σβήνει» και τη τελευταία ελπίδα για μέλλον της περιοχής, αφού η συγκεκριμένη Μονάδα φαίνεται να αποτελεί τη χαριστική «βολή» καθώς:

Θα δημιουργήσει έναν μόνιμο κώνο καυσαερίων 4,5 εκατ. κυβικών μέτρων την ώρα πάνω από την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο.

Ο κώνος των καυσαερίων θα περιέχει 2.000 τόνους το χρόνο περίπου οξείδια του αζώτου (ΝΟ, ΝΟ2) και θα οδηγήσει σε βέβαιη και μόνιμη υπέρβαση των ορίων ποιότητας του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και του όζοντος (Ο3), σύμφωνα με τους επιστημονικούς υπολογισμούς και τα μοντέλα ρύπανσης.

Θα οδηγήσει σε βέβαιη αύξηση του όζοντος σε όλη την περιοχή της Πρωτεύουσας, αφού έχει αποδειχτεί ότι η ρύπανση της περιοχής μας με δύο μηχανισμούς μεταφέρεται στο Λεκανοπέδιο Αθηνών.

Θα οδηγήσει σε εκπομπή 1,8 εκ.τονους το χρόνο διοξειδίου του άνθρακα (αέριο του θερμοκηπίου), ποσότητα 10-πλάσια από τα σημερινά δικαιώματα της εταιρείας.

Θα οδηγήσει συνολικά σε ρύπανση της ατμόσφαιρας ισοδύναμης προς την κυκλοφορία 1,8 εκατ. οχημάτων ημερησίως γενιάς 2000 (Euro 3) ή 3,4 εκατ. οχήματα ημερησίως γενιάς 2005 (Euro 4), με διαδρομή 20 χλμ το καθένα στην περιοχή μας.

Θα προσθέσει νέες ποσότητες στερεών αποβλήτων, ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για τα υπάρχοντα στερεά απόβλητα της εταιρείας, τα οποία παράνομα χρησιμοποιούνται σε επιχωματώσεις. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση  C-163/03) για την περίπτωση των επιχωματώσεων με απόβλητα της Χαλυβουργικής.

Θα ρυπάνει τουλάχιστον θερμικά τον Κόλπο της Ελευσίνας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί θαλάσσια “ευαίσθητη περιοχή”.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί στις επιχωματώσεις των 500 στρ. θάλασσας που σκανδαλωδώς απέκτησε το 1974 η εταιρεία και των 150 επί πλέον στρ. που έχει παράνομα επιχωματώσει.

Σε  πρόσφατο ψήφισμά του, το Δ.Σ του Δήμου Ελευσίνας είχε αναφέρει πως «ο Δήμος δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτή η μονάδα γιατί είναι παράνομη, δεν θα επιτρέψει να διέλθει το Φυσικό Αέριο μέσα από πολεοδομούμενες περιοχές και θα αγωνίζεται με δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ, με καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολεοδομικές πράξεις αλλά και με κινητοποιήσεις του λαού»…

Σχετική ερώτηση, στη Βουλή, προς Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, κατέθεσαν ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γιάννης Δημαράς, της «Ένωσης Ανεξαρτήτων Πολιτών», στην οποία αναφέρεται:

Κυρία Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η Ελευσίνα και γενικότερα το Θριάσιο Πεδίο είναι από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας μας. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Θριασίου Πεδίου τα έχουμε αναδείξει πολλές φορές στην Βουλή (Αρ.Ερωτήσεων 10587/10-05-05, 8277/28-02-06, 10817/16-05-06, 11724/13-06-06, 12832/13-07-06, 11606/08-08-06, 1528/22-11-06, 2489/24-11-07, 5292/29-01-08, 5966/08-02-08, 8323/12-03-08, 13159/29-05-08,13506/03-06-08, 15348/24-06-08, 4818/04-09-08, 10560/25-11-08, 1256/30-06-09, 2165/15-07-09 επίκαιρη ερωτ. 569/07-02-08 για Χαλυβουργική) χωρίς όμως να δοθούν οι λύσεις που απαιτεί η προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και κυρίως της δημόσιας υγείας.

Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας οδήγησε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά στην σύνταξη ενός προεκλογικού προγράμματος όπου το Θριάσιο Πεδίο θα γινόταν η περιοχή όπου πρώτα και κύρια θα εφαρμοζόταν η Πράσινη Ανάπτυξη και οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής θα έβλεπαν την ποιότητα της ζωής τους να βελτιώνεται καθημερινά όσο θα αναπτυσσόταν το προοδευτικό και ριζοσπαστικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Σήμερα 1,5 χρόνο μετά, δεν έχει αλλάξει τίποτα, οι πράσινες επενδύσεις εξακολουθούν να είναι ζητούμενο και η κυβέρνηση παρά τις ρητές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού επιμένει στην διαιώνιση μιας πολιτικής που καταστρέφει την δημόσια υγεία, υποβαθμίζει περαιτέρω το περιβάλλον και διογκώνει το ήδη τεράστιο πρόβλημα.

Όπως καταγγέλλουν φορείς της περιοχής, η κυβέρνηση επιτρέπει τελικά την δημιουργία Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής η οποία σύμφωνα με τους επιστημονικούς υπολογισμούς θα δημιουργήσει ένα μόνιμο κώνο καυσαερίων 4,5 εκατ. κυβικών μέτρων την ώρα πάνω από την Ελευσίνα και το Θριάσιο, ο οποίος θα περιέχει 2000 τόνους το χρόνο περίπου οξείδια του αζώτου και θα οδηγήσει σε βέβαιη και μόνιμη υπέρβαση των ορίων ποιότητας του διοξειδίου του αζώτου και του όζοντος. Η ρύπανση που θα προκληθεί θα επηρεάσει άμεσα την ζωή του μισού πληθυσμού περίπου της Ελλάδας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι η ρύπανση του Θριασίου μεταφέρεται με δύο μηχανισμούς σε όλο το Λεκανοπέδιο προκαλώντας την άμεση αύξηση του όζοντος.

Επιπρόσθετα με την δημιουργία και λειτουργία αυτής της Μονάδας θα επιτραπεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η εκπομπή 1,8 εκ τόνους το χρόνο διοξείδιο του άνθρακα, ποσότητα δεκαπλάσια από τα σημερινά δικαιώματα της εταιρείας, θα προσθέσει τεράστιες νέες ποσότητες στερεών αποβλήτων την στιγμή που ακόμα δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα των υπαρχόντων στερεών αποβλήτων της εταιρείας, τα οποία παράνομα χρησιμοποιούνται για επιχωματώσεις, γεγονός που έχει ήδη επιφέρει την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ταυτόχρονα η πραγματοποίηση αυτής της «επένδυσης» θα ρυπάνει και άλλο τουλάχιστον θερμικά τον κόλπο της Ελευσίνας παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί θαλάσσια «ευαίσθητη περιοχή».

Πέραν των ουσιαστικών προαναφερθέντων προβλημάτων που θα προκαλέσει η δημιουργία αυτής της Μονάδας, ερωτήματα παραμένουν και για την επιλογή της τοποθεσίας κατασκευής αφού προβλέπεται αυτή να κατασκευαστεί στις επιχωματώσεις των 500στρ θάλασσας που απέκτησε η εταιρεία σκανδαλωδώς το 1974 και των 150 επιπλέον στρ που έχει παρανόμως επιχωματώσει η εταιρεία. Όπως είναι αυτονόητο οι εξελίξεις αυτές προκαλούν αγανάκτηση στους κατοίκους οι οποίοι είχαν πιστέψει τον Οκτώβριο του 2009 ότι επιτέλους μια κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματά τους και θα σταματήσει πλέον η αντιμετώπισή τους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Πώς ακριβώς συνδέετε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος την Πράσινη Ανάπτυξη με την δημιουργία Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής στην Χαλυβουργική η οποία είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει κατά πολύ την περιβαλλοντική ρύπανση στο Θριάσιο Πεδίο;

2. Ποιοι παράγοντες έχουν υπεισέλθει ώστε να ανατραπεί η ρητά διατυπωμένη δέσμευση του πρωθυπουργού για απορρύπανση του Θριασίου Πεδίου και ποιοι λόγοι σας έχουν οδηγήσει στην ανατροπή της προεκλογικής δέσμευσης ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη μονάδα στην Χαλυβουργική;

3. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι σήμερα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Θριάσιο Πεδίο και την Ελευσίνα και ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για τις μελλοντικές παρεμβάσεις;

4. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου ο Κόλπος της Ελευσίνας να αποκτήσει την μεταχείριση που αρμόζει στον χαρακτηρισμό θαλάσσια «ευαίσθητη περιοχή»;

5. Ποια είναι η θέση σας για τις παράνομες επιχωματώσεις στον Κόλπο της Ελευσίνας και σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ως αρμόδιο Υπουργείο;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.